Yosemite isminden fenalık geldi mi? Gelmediyse güzel çünkü biz daha yeni ısınmaya başlıyoruz. Bu hafta Yosemite’den bıkmadıysanız bir daha bıkmazsınız sanıyorum. Hafta başında OS X Yosemite Tanıtıldı ve biraz heyecan yatıştıktan sonra İlk Bakışta OS X Yosemite adlı bir makale daha yayınladık.
Bugün sizleri yeni Macintosh işletim sistemi OS X 10.10 Yosemite’nin biraz daha derinlerine, tasarım detaylarına götürmeye çalışacağım. Bu yazıda anafikri bir geliştirici ve fotoğrafçıya ait hoş bir çalışmayı detaylandırıp sizlere ulaştırmayı hedefliyorum.
Apple beklendiği gibi OS X Yosemite’nin tasarımında iOS 7’ninki ile paralel bir yol izlemeyi seçti. Yeni OS X’te daha parlak ve daha düz bir stil anlayışıyla yeniden şekillenen simgeler, font değişikliği ve geçirgen öğelere yer verdi. Şimdi büyütecimizi çıkartıp bunlar üzerine biraz daha yaklaşalım.
Çalışmayı üç ana başlık altında incelemekte fayda var. İyi, orta ve kötü. Her yeni OS sürümünde olduğu gibi bu sürümde de iyi, kabul edilebilir ve kötü tasarım detayları bulunuyor.
İYİ
Temiz bir açılış ekranı
Açılış Ekranı
Yosemite’nin açılış ekranı kesinlikle daha sade ve pürüzsüz. Hoş bir animasyon kullanıcıları sisteme giriş yaparken karşılıyor.
Yenilenmiş Uygulama Simgeleri
Yeni Dock ve detaylar
Yosemite tanıtımında Craig Federighi özellikle yeni çöp kutusu tasarımı için çok uğraşıldığına değinmişti. Görülüyor ki onca emeğe değmiş.
Yosemite’nin özenle tasarlanmış çöp kutusu
Sade & Keskin Menü Çubuğu
Tüm simgeler artık daha ince, sade ve keskin. Pil durumu simgesi de iOS 7’deki gibi görünüyor. Menü çubuğundaki seçili bölgeler artık lacivert görünüyor.
ORTA
Lucida Grande’den Helvetica Neue’ya
Apple, geçerli sistem yazı tipini Yosemite’de Lucida Grande’den Helvetica Neue’ya geçirdi. Yeni yazı tipi daha sıkı duruyor. Herhangi bir ciddi okunma sorunu da bulunmuyor.
Daha Mutlu Bir Finder
Bazı kullanıcılar yeni Finder simgesini görür görmez memnuniyetsizliklerini dile getirmeye başladılar. Kesinlikle mevcut simgeye göre daha parlak ve biraz daha çizim gibi duruyor. Yuvarlanmış gözler ve daha kıvrımlı bir gülümseme ile Finder simgesinin şimdikinden daha mutlu olduğunu söyleyebiliriz. Bana kalırsa daha taze hissettiriyor ve zamanla gözümüz alışacaktır.
Finder sizce de çok şirin görünmüyor mu?
Tam Ekrana Büyütme
OS X Yosemite’de trafik ışıkları da düzleşti. Daha da önemlisi artık yeşil düğme tam ekran moduna geçiş yapmaya yarıyor. Bu düğme ile şimdiye kadar standart boyut ile kullanıcının kendi boyutlandırması arasında aktif pencereyi değiştiriyordu. Bazılarımız bu tam ekran moduna hala alışabilmiş değil. Tam ekran moduna geçiş yaparken oluşan takılma hissi de bunun bir sebebi. Çok pencere arasında çalışmaya alışkınsanız muhtemelen sizin için pek bir şey ifade etmeyecektir ancak tek ekranda çalışanlar için güzel bir yenilik olacak.
Yarı Saydam Öğeler
Tanıtımda Craig Federighi’nin kaç kez OS X’teki yeni yarı saydam bölgelerden hatırlamak güç. Uzunca bir süre bu bölgelerin arkaplana verdiği tepkiden ve bu tepkinin güzelliğinden bahsedip durdu. Normalde bu tip değişiklikler çalışmayı güçleştirir ve dikkat dağıtır ancak Yosemite’de rahatsız edici boyutta olmadığını görüyoruz. Hatta gerçekten bazı durumlarda oldukça şık göründüğünü de söyleyebilirim. Sisteme veya çalışmaya ciddi bir etkisi olmadığından bu başlığı da idare eder sınıfına soktum.
Parlak & Düz Arabirim Elemanları
Düğmeler, sekmeler, radyo düğmeleri, işaret kutuları, açılan menüler ve diğer tüm arabirim elemanları genel olarak daha parlak ve düz biz tasarım anlayışı ile şekillenmiş. Tüm sistem boyunca gerçekleşen bu değişim hoş bir bütünlük sağlıyor ve çalışmayı biraz daha kolaylaştırıyor diyebilirim. Sistem tercihleri gibi çok fazla ayar olan ekranlarda göze biraz fazla batsa da genel olarak büyük bir sorun olarak görmüyorum. Belki açılır menülerdeki ok işaretleri renksiz olabilirdi. Nasıl göründüğüne ilişkin aşağıda bir örnek var.
Ferah Kenar Çubuğu
Yeni kenar çubuğunda her satında parçalar arasında 2 piksellik boşluk bulunuyor. İlave beyaz alan kesinlikle iyi bir gelişme. Ancak seçili bölgeler eskisinden daha zor okunuyor. Gri arkaplan ve bayaz yazı arasındaki kontrast nedeniyle okuma biraz daha güçleşiyor. Daha sade göründüğü kesin ancak son sürüme kadar okumayı daha kolay kılacak bazı değişiklikler geleceğini düşünüyorum.
KÖTÜ
Yeni Klasör Simgeleri
Yeni klasör simgelerindeki değişiklik sanırım beni en çok rahatsız eden yenilik oldu. Gerçekten kötü ve rahatsız edici görünüyor. Finder penceresinde çok fazla göze batıyorlar ve olması gerekenden daha parlak görünüyorlar. Umarım Apple son sürüme kadar renk değişikliğine gitmese bise en azından biraz daha koyu bir palet ile simgeleri elden geçirir.
İleri / Geri Düğmeleri
Apple muhtemelen henüz bu düğmelere son şeklini vermiş değil. DP1 sürümünde gözüme çarpan üç farklı tip düğme tasarımı var. Bana kalırsa bu düğmeleri iki ayrı düğme olarak vermektense aynı alanda tek düğme hissi olarak sunarsa daha güzel görünecek.
Safari: Çizgi dışında
Yosemite ile birlikte tasarımı da değişen Safari 8, biraz daha çalışılırsa daha iyi görünecek diye düşünüyorum. Araç çubuğundaki arabirim elemanları bir kılavuza oturmuyor. Trafik ışığı düğmeleri tam ortadan hizalanmamış. Yeni sekme düğmesi bir miktar rahatsızlık veriyor çünkü yerleşimi ve boyutları kılavuz içinde değil.
Safari’deki bir başka sorun ise sadece sitenin domainini gösteriyor olması. Pek çok kullanıcı için bir sorun teşkil etmese de ileri düzey kullanıcıların bulundukları sitenin tam URL sini görmek istediğini biliyoruz.
Arama Düğmeleri
Apple araç çubuklarındaki tüm arama giriş düğmelerini (Safari’deki URL adres çubuğu dahil) arama kutusundan ziyade bir düğme gibi tasarlamış. İlk bakışta bu biraz rahatsız edici görünüyor. Yıllarca bu sistemleri kullananlar için bir sorun yokmuş gibi gözükse de hayatında ilk kez bu pencere ile karşılaşan birini nereye yazarak arama yapacağı konusunda ikinci bir tahmin yapacakmış gibi düşünmesine sebep oluyor.
Elveda Paraşüt
Mavericks’deki mevcut AirDrop simgesi bildiğiniz üzere bir paraşüt şeklinde. Favori simgelerimden biriydi çünkü adı ve anlamına yakışık bir ifade sergiliyordu. Yeni tasarım anlayışıyla paraşüt simgesi yerini tersine çevrilmiş wifi sinyaline bırakıyor. Sadelikten yana biri olmama karşın eski simgeyi özleyeceğimi söylemeliyim.
Vakit bulup aktarmak istediğim daha pek çok pürüzlü tasarım öğesi bulunsa da OS X Yosemite’nin yeni görsel yönü konusunda genel olarak heyecan duyduğumu ifade etmeliyim. iOS 7’ye yakınlaştığını görebiliyoruz fakat esinlendiği sistemdeki gibi ultra ince yazı tiplerinin bulunmayışı, parallax etkisi olmaması, çıldırtıcı derecede birbirine benzeyen simgelerden uzak kalınması beni mutlu etti. Sadece hoş bir yarı saydam etki ile parlak ve neşeli simgeler kullanılması bile sistemin kullanımını öylesine olumlu etkilemiş ki anlatamam. Yeni OS çok taze hissettiriyor. Heyecan veriyor ve daha modern görünüyor. Mutlaka yazıda atladığım bazı ince tasarım detayları vardır ancak nihai sürüme kadar bunları toparlayıp bu yazıyı OS X 10.10 Yosemite yayınlandığında tekrar okuyarak nelerin değiştiğine şahit olmak beni mutlu edecek. Sistemin görünüşü ile ilgili sizler de yorumlarınızı bu yazıya ekleyebilirsiniz. Sizi rahatsız eden veya hoşunuza giden yerleri paylaşın, üzerinde tartışalım.
bunları toparlayıp bu yazıyı OS X 10.10 Mavericks yayınlandığında tekrar okuyarak nelerin değiştiğine şahit olmak beni mutlu edecek.:)
MEHMET BEY 10.10 YOSEMİTE DEĞİLMİYDİ:) GÜZEL YAZI OLMUŞ TEŞEKKÜR EDERİM DEVAMINI BEKLYİYORUM SABRIZLIKLA İNŞALLAH YAYINLANIR İOS 8 DE BU DA:(
yazınızı çok beğenmemle beraber şu hatayı düzeltirseniz sevinirim OS X 10.10 Mavericks değil Yosemite olacaktı.
Bilgilendirmeler için teşekkürler. Düzelttim. Elimiz iyice alışmış Mavericks yazmaya :)
Alıntı yaptığınız kaynağı gösterebilirdiniz. Kendiniz yazmış gibi pazarlamanız hiç dogru degil. Yaptığınız hırsızlıktan diğer takipçilerinizin haberi olmayacak, muhtemelen bu yorum da yayınlanmayacak. Ama olsun, en azından okuyacak ve farkında oldugumuzu bileceksiniz.
Önceki yorumunuzun yayınlanmamasının sebebi yanlış bir e posta adresi girilmiş olması ve içeriğinin kaba bulunmasıydı. Hala size açıklama yapmalı mıyım sorusunu yaşarken sizinle aynı yanlış düşünceye sahip olabilecek başka okuyucular da olabileceğini farkedip yazayım dedim. İşin aslını bilirseniz belki saldırınızda hatalı olduğunuzu öğrenebilirsiniz diye düşündüm. Yazıyı hazırlarken detaylı bir çalışma aradım. Min Ming Lo’nun yazısına rastladım ve halihazırda hazırladığımızdan şekil itibariyle daha etkili bir anlatım tarzı olduğuna kanaat getirip kişi ile görüştüm. Kendi yazımı rafa kaldırıp onun yazısını kendi dilimizde hazırlayıp kendimize ait yorumlar ile yayınlamak istediğimizi belirttim. Memnuniyetini, düşündüklerini, neden kaynak belirtilmediğini vs ilk yorumunuzda size yollayıp susmayı düşünüyordum ancak atmasyon mail adresi nedeniyle size ulaşamadım. Binlerce özgün yazı hazırladığımızı bilip günün birinde sırf görseller yüzünden kopyala yapıştır yaptığımızı düşünmenizi istemedim. Çok merak ediyorsanız Min Ming Lo ile görüşüp işin aslını ona sorabilirsiniz çünkü gerekli olduğuna inanmadığım bu açıklamayı yaptıktan sonra bir kelime daha yazmayı düşünmüyorum.