Ne yalan söyleyeyim, merak ediyordum Lumia 920’yi… Aslında daha çok Windows Phone 8’i… Cihazın kontratlı ve kontratsız satışına başlayan Turkcell’de ürünü inceleme şansım olur düşüncesiyle büyük bir TİM’in yolunu tuttum. Yanılmamıştım, İzmir Karşıyaka çarşıdaki TİM’de teşhirde iki ayrı renk Lumia 920 buldum. Niyetim biraz vakit ayırıp etraflıca inceleme ve bilgi almaktı ancak oldukça kalabalıktı ve müşterilerin ciddi bir ilgisi vardı Lumia’ya…
Bununla birlikte Nokia’nın lansmanını yapmakta olduğu bir cihazı çok başıboş bıraktığını da gördüm. Açıkçası Samsung promotörleri her yerden mantar gibi biterken, yeni Lumia’yı tanıtacak bir Nokia promotörüne rastlamadım. Boş bir an yakaladım ve tek başıma siyah Lumia’nın başına dikildim.
Yanlış anlaşılmasın, ayaküstü incelediğim bir ürün ile ilgili inceleme yazısı yazacak ya da kesin yargılarda bulunacak değilim. Amacım sadece ilk izlenim denebilecek birkaç düşüncemi paylaşmak ve her yeni telefonda yaptığım klasik kişisel denemelerimin sonuçlarını sizlere aktarmak…
Öncelikle telefonun 4.5 inç IPS-TFT ekranından etkilendim. Çözünürlük değerini şimdi hatırlamasam da son derece parlak, net ve keskin olduğunu söylemeliyim. Ekranın sağladığı dokunmatik deneyim de son derece iyi. Aşağı yukarı kaydırma, yakınlaştırma – uzaklaştırma gayet akıcı. Kısacası dokunmatik ekran, dokunmatik ekran gibi çalışıyor, herhangi bir sorun yok.
Cihazın ön yüzünde, çerçevenin alt kısmında bulunan Windows tuşunun altındaki boş alan beni rahatsız etti. Gördüğüm kadarıyla o kısımda herhangi bir işe yarar öğe yoktu ve kullanımla birlikte o boş kısmın beni rahatsız ettiğini anladım. Bunu dışında tasarımı genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Ancak cihazın ağır ve hantal bir görünüme sahip olduğunu da belirtmeden geçmemeliyim.
Her yeni mobil cihazda yaptığım gibi Lumia’yı elime alır almaz tarayıcı açtım. (Tarayıcı olarak malumunuz, IE kullanılıyor.) Site açılışları bana yavaş geldi. Site açılış hızındaki yavaşlığın mevcut bağlantıdan mı yoksa telefondan mı kaynaklandığını az ilerde duran Galaxy Note 2 ile test ederek tespit etmeye çalıştım ve Lumia 920’nin bariz bir şekilde yavaş olduğunu fark ettim.
Masaüstü YouTube versiyonunda sorunsuz video izleyebildim ancak Flash tabanlı TTnet Müzik, Avea Muzik gibi online müzik sitelerinin çalışmadığını gördüm. (Zira bu siteleri herhangi bir mobil aygıttan çalıştırabilmiş değilim, iOS zaten malum, Flash desteği yok ama Galaxy Note 2’de de çalışmadığını söyleyebilirim. Son bir not, iOS’da Photon tarayıcı ile zorla olsa da çalışıyor.)
İlginç gelen deneyimlerden biri, Windows Phone 8’in içinde yer alan Internet Explorer’ın iOS’un Safari’sinde olduğu gibi dosya indirememesi oldu. Windows Phone 8 için olmayan dosyaları IE ile indiremedim. Örneğin “exe” ya da “torrent” uzantılı bir dosya… Bunları indirmek istediğinizde nazik bir dille bu dosyaların işletim sistemi uyumu olmadığı için indirilemeyeceği belirtiliyor. iOS’da dosya yönetimi sağlayan uygulamaları yüklediğinizde Safari dosya indirme kabiliyeti kazanıyor ama IE için benzer bir durum var mı bilemiyorum.
Metro arayüzüne mobilde yabancı olmadığımızdan pek bir şey söylemeyeceğim ama renkli kare ve dikdörtgenlerin bende puzzle hissiyatı yarattığını söyleyebilirim. Evet, dinamik görünüyor ama hepsi o kadar. İş işlevselliğe gelince benim için tıkanmaya başlıyor. Çünkü ne kadar sade o kadar iyi.
Windows Phone’un iş dünyası açısından dikkat çekici özelliği şüphesiz ki MS Office sürüne sahip olması. Zira Microsoft da bu artıyı, Office’i arayüzde can alıcı bir noktaya yerleştirerek sergilemekten geri durmamış. Office’i az da olsa denedim ve şunu söyleyebilirim, Microsof Office deneyimini mobile uygun bir biçimde taşımak için oldukça uğraşmış. “Office var mı, evet var” mantığıyla değil, kullanılabilir, işe yarar bir iş çıkarmaya çalışmış.
Bu paylaştıklarım yeni bir cihaz için söylenmesi gerekenlerin belki 10’da biri, belki de daha bile az. Yazının başında da belirttiğim gibi bu bir inceleme yazısı değil. Sadece çok kısa süre deneyimlediğim bir cihaz hakkındaki ilk düşüncelerim ve yabancısı olduğum Windows Phone’u tanıma çabası diyebiliriz. Belki de birçok Windows Phone kullanıcısının zaten bildiği şeyleri de yazmış olabilirim…
Umarım önümüzdeki günlerde, Windows Phone işletim sisteminde deneyimli biriyle birlikte Lumia 920’yi ayaküstü değil enine boyuna inceleme, değerlendirme ve sizlerle paylaşma şansım olur.
bu sabah detaylı incelemeyi donanımhaber de görebileceğiz