Geçen hafta yayınlanan iOS 8.3 güncellemesi ile Siri, tanıtılışının ardından üç yılı aşkın bir süreden sonra dilimizi konuşmaya başladı. Biraz sıkıştırılınca hemen web araması ile kaçamak yapan fakat çoğu işi hızlıca halleden Türkçe Siri ile ilgili ilk izlenimlerimizi de daha önce sizlerle paylaşmıştık. Türkçe Siri’nin hayatımıza girmesi itibari ile bize yardımcı olan, hatta kendisiyle sohbet ettiğimiz bu sesin kime ait ait olduğunu muhtemelen merak etmişsinizdir.
Merakınızı gidermek için Türkiye Gazetesin’den Ömer Temür, Türkçe Siri’ye hayat veren kişiye ulaşmış: Yelda Uğurlu. Kendisinin radyocu ve seslendirme uzmanı olduğunu belirten Yelda hanım, Siri olma hikayesinin aslında çok farklı bir noktadan başladığını belirtiyor:
Apple sana nasıl ulaştı?
Teklif Apple’dan gelmedi. Bir arkadaşım seslendirme şirketinin iki kadın sesi aradığını söyledi. Sesli demo göndermem için beni 15 dakikada bir arıyordu. Ben pek istekli değildim ama sonra kabul ettim.
Siri olduğunu ne zaman öğrendin?
Çarşamba günü Türkçe Siri güncellemesi ile öğrendim. Bir arkadaşım beni arayarak “Siri’nin sesi senin sesine ne kadar çok benziyor” dedi.
Peki ne hissettiniz?
İlk başlarda çok heyecanlandım. Ancak sonra biraz korkmaya başladım. Çünkü Google’dan arama yaptığımda insanların bel altı konuştuklarını gördüm. Bir an kimliğimin açık olmasından endişe ettim.
Siri sen iPhone kullanmıyor musun?
Evet kullanıyorum ama bende iPhone 4 var. iPhone 4’de ise güncelleme yapılamadığı için malesef Türkçe Siri yok . Hemen dinledim “evet bu benim” dedim.
Yelda hanım sesinin metro ve uçak anonsları gibi alanlarda kullanılacağını tahmin ettiği için bir günde milyonların cebindeki asistan haline gelmek onun için gerçekten şaşırtıcı bir durum olsa gerek. -ElmaDergisi yorumu.
BANA SESİNİ UÇAKTA KULLANACAĞIZ DEDİLER
Nasıl yani. Bilmeden mi yaptınız?
Ben bu seslendirmeyi 3 yıl önce yaptım. Bana sesimin metroda ve uçakta kullanılacağını söylediler. Ancak Siri’de duyunca olayın boyutunu anladım.
Bilmeden nasıl çalıştınız peki?
Önce bir sözleşme imzaladık. Uzun bir sözleşme. Bazı maddelerini hatırlamıyorum bile. 4 hafta boyunca seslendirme yaptım. Harf harf okudum. Cümleleri yanlış ve doğru şekilde okudum. 6-7 ay boyunca benim sesim analiz edilmiş.
Nasıl bir süreçti?
Çok yoğundu. Aynı saatte başladık ve hep aynı saatte bitti. Hayatımın en sıkıcı konuşmasıydı. Uykum geliyordu, belim tutuluyordu.
“İNSAN OLMA” DİYE UYARDILAR
Sizce sesiniz çok duygusuz değil mi?
Zaten benden de bunu istediler. Zaman zaman beni “Yelda insan oluyorsun” diye uyardılar.
Herkes merak ediyor. Çok para aldınız mı?
Sözleşmeye göre miktarı söyleyemem ama çok olmadığı kesin.
Yani Apple’a seslendirme yapıyorsunuz fazla para almıyor musunuz?
İçeriğini zaten bilmiyordum. Sözleşmede 5 yıl boyunca hiç bir bilişim firmasına seslendirme yapamayacağım maddesi bulunuyor.
Türkiye Gazetesi’nden Ömer Temür’e ait olan haberin kendisine buradan ulaşabilirsiniz.
Siri’nin İngilizce dilinde ilk seslendirmesini yapan bayan Susan Bennett de daha önce CNN kanalına verdiği bir röportajda kendi serüvenini anlatmıştı. Kendisi seslendirme kayıtlarının 2005 yılında daha iPhone bile ortada yokken, yazılı metni seslendiren yardımcı araçlarda kullanılması amacıyla oluşturulduğunu belirtmiş ve seslendirme kayıtlarının tamamlanması günde dört saat harcanarak bütün bir Temmuz ayını aldığını söylemişti.
Siri’yi seslendiren hanım kendi sesinin kullanıldığını Türkçe Siri güncellemesi ile farketmiş ve şaşırmış. Benim aklıma takılan ise şu; zaten uzun zamandır Apple’ın harita uygulamasında navigasyonu kullandığımız zaman da aynı kişinin sesinden alıyorduk yol tarifini.
Bu en az 2-3 senedir zaten kullandığımız metin seslendirmelerindeki sesin de aynısı.. Yani ortalama bir apple kullanıcısı zaten bu sesi iyi tanıyor..
Kesinlikle