OS X 10.9 Mavericks’in ücretsiz olarak sunulmasının ardından hızla 10.6.8 sürümünden itibaren pek çok Mac kullanıcısı yeni işletim sistemine geçmeye başladı. Mac App Store ile birkaç tıklamayla indirilip kolayca kurulan Mavericks’in kısa bir süre sonra en yaygın kullanılan OS X sürümü olacağına şüphe yok.
Yeni bir Mac aldığınızda zaten OS X Mavericks yüklü olarak gelecektir. Peki ya yeni, daha yüksek kapasiteli bir hard disk almanız gerektiğinde ne olacak? Veya mevcut hard diskinizi hızlı bir SSD ile değiştirmek isterseniz?
Hatırlarsanız eski MacBook’uma artık güncelleme gerektiği için bir SSD almıştım ve montaj aşamalarını “Eski Mac’e gençlik aşısı: SSD” yazısında paylaşmıştım. Bir süre önce aldığım MacBook Pro’ya da bir SSD takmaya karar vermişken adım adım temiz kurulum yapımı hakkında biraz bilgi paylaşayım istedim.
Öncelikle bilgisayarınızda ne var ne yok yedeğini almalısınız. Fotoğraflar, belgeler, indirilen dosyalarınız, ayarlarınız, kısaca ne var ne yok zaten Time Machine yedeği kullanıyorsanız yeni sisteminize aktarılmak üzere hazırda bekliyor olacaktır. Bu yüzden en kolay yedekleme yöntemi olan Time Machine’i kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bir Time Capsule sahibi olmak elbette keyifli olacaktır ancak herhangi bir harici disk ile de rahatlıkla Time Machine kullanabilirsiniz.
Yedekleme işleminiz bittiğinde daha önce Batuhan’ın Mountain Lion’ı USB’ye veya SD Karta yüklemek ister misiniz? başlıklı yazısında, Mountain Lion için geçerli işlemlerin neredeyse aynısını Mavericks için yapmanız gerekiyor.
Kolaylık olsun diye kısaca tekrar üzerinden geçmekte fayda var. Bilgisayarınıza kurulduktan sonra Mavericks sistem dosyaları kendini siler. Bu yüzden Mac App Store’dan Mavericks’i tekrar bilgisayarınıza indirin. İndirme işlemi devam ederken en az 8GB’lık bir flash belleği elinizin altında tutmakta fayda olacaktır. Lion Disk Maker’ın (yeni adıyla Disk Maker X) bu adresten son sürümünü indirebilirsiniz. Direk link isteyen olursa buraya tıklayarak Mavericks uyumlu 3.0.1 sürümünü indirebilir.
Mavericks bilgisayarınıza indikten sonra Disk Maker X’i çalıştırıp Mavericks’i seçin ve hazırladığınız flash belleği bilgisayarınıza takın.
İndirdiğiniz Mavericks kopyasını, indiği yerde (genellikle uygulamalar arasındadır) bulan Disk Maker, size DVD veya Flash Bellek seçimi yaptıracaktır. “An 8 GB USB thumb drive” seçeneği ile bilgisayarınıza taktığınız flash belleği seçin ve dosyaların yüklenmesini bekleyin. Bu işlem biraz zaman alacaktır. Boş bir zamanınızda yapmanızı tavsiye ederim.
Çalışan bir Mavericks yükleme birimi oluşturduğunuzda yapmanız gereken tek şey bilgisayarı kapatmak ve flash diski bilgisayarınızda takılı bırakmak.
Taşınabilir bir bilgisayara kurulum yapacaksanız güç kablosunun takılı olduğundan veya pilinin yeterli düzeyde dolu olduğundan emin olun. Yükleme işlemi yaklaşık 30 dakika kadar süreceğinden bu süre içinde bilgisayarınızın gereken enerjiye sahip olması kurulumun sağlıklı bir şekilde sonlanması için oldukça önemli.
Bilgisayarınıza Disk Maker X ile hazırladığınız Mavericks kurulum diski takılıyken sistemi açıp Alt – Option tuşuna basın ve basılı tutun.
Sistem, boot edilebilir diskleri kontrol edip size uygun olan diski (yeni taktığım ssd boş olduğuna göre) gösterecektir. Hazırladığınız disk fotoğraftaki gibi görünecektir. Tıklayıp kurulum ekranının açılmasını bekleyin.
Yeni aldığınız disk büyük olasılıkla Windows dosya sistemi için önceden biçimlendirilmiş olduğundan, kurulum ekranı açıldığında disk izlencesini çalıştırarak diskinizi keyfinize göre bir veya birden fazla bölüntüye ayırıp Mac için biçimlendirebilirsiniz.
Genellikle sabit diskiniz sol bölümün en üstünde yer alır ve altında ismi görünür. Siz direk diski seçip sağ taraftaki bölümden “Bölüntüle” seçeneği ile diskinizi bölümlere ayırma işlemine geçebilirsiniz.
Bölüntü yerleşimini ve diskin adını seçtikten sonra “Biçim” kısmında Mac OS Genişletilmiş (Günlüklü) seçeneğini seçerek “Uygula” diyoruz ve işlem bittiğinde pencereyi kapatarak kurulum ekranına geri dönüyoruz.
Artık kuruluma geçebiliriz. Daha önceden aldığımız Time Machine yedeği sayesinde eski sistemimize geri dönebileceğimiz gibi “OS X yükle” seçeneğini seçip “Temiz Kurulum” başlatabiliriz.
Sırasıyla aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi ekrana çıkan yönergeleri “Sürdür” seçeneği ile devam ettiriyoruz ve kurulumu başlatıyoruz.
Bu aşamada kurulum, birden fazla disk veya bölüntü sahibiyseniz size kurulmasını istediğiniz disk veya bölüntüyü seçmenizi isteyecektir. Seçimi yapıp “Yükle” tuşuna basarak devam ediyoruz.
Kurulum için gerek dosyaların sabit diskinize aktarılması ile devam eden işlem yaklaşık 10 dakika kadar sürecektir ve sonunda sisteminiz yeniden başlayacak.
Bilgisayar yeniden başlarken kurulum için taktığınız flash belleği çıkartabilirsiniz veya takılı kalabilir. Tek fark bu kez ilk seferde yaptığımız gibi herhangi bir tuşa basarak sisteme müdahale etmiyoruz ve kendi kendine başlamasını bekliyoruz.
Artık bu aşamadan sonra bilgisayara yüklenen dosyalar kurulumu gerçekleştirecek ve sonunda sizden Apple ID’nizi girmenizi, sisteme iCloud seçenekleri gibi özellikleri eklemek isteyip istemediğinizi soracak. Kullanım alışkanlıklarınıza göre seçiminizi yapıp yeni sisteminize daha önce indirip kurmak istediğiniz uygulamalarınızı Mac App Store’dan “Satın alınanlar” bölümünü tıklayarak veya elinizdeki ortamlardan yükleyebilirsiniz.
Temiz kurulum yaptıysanız yazıcı, tarayıcı vb donanımınızı açarak veya bilgisayarınıza kablo ile bağlayarak çalışması için gereken sürücüleri kendi kendine indirmesini sağlamayı unutmayın.
Mac’iniz artık yeni işletim sistemi ile tertemiz olarak karşınızda. Keyfini çıkartın.
Teşekkürler
Öncelikle verdiğiniz bilgi için teşekkür etmek istiyorum. Sanırım temiz bir mavericks kurulumunu macbooklar için anlatmışsınız. Ben mac miniye sahibim. Bildiginiz gibi mac mini ve de imaclerde bluetooth klavye mevcuttur. Yani mac mini isletim sistemi acılmadan bluetooth klavye aktive olmuyor. Kısacası açılış sırasında da option tuşu çalışmıyor. Mac mini ve imac kullanıcıları bu sorunu nasıl aşabilirler. İlginiz için tşk. İyi çalışmalar.
Fark etmiyor. Aynı şekilde iMac veya Mac mini’yi de bluetooth klavye ile de başlatabilirsiniz.Klavyenin sağ üst köşesindeki yeşil ışık yanar yanmaz alt tuşuna basın. Bazıları bilgisayar kapalıykan önce klavyenin power tuşuna basıp hemen ardından bilgisayarlarını açarak da işe yaradığını savunuyor. Tek sorun çok daha hızlı tepki vermek gerektiği. Konuyla ilgili Apple tartışma gruplarında da ilgili bir başlık vardı. https://discussions.apple.com/thread/3277203
Vallahi süper olmuş. Çok uzun zamandır nasıl yapılır, nasıl edilir diye düşünüyordum. Ellerinize sağlık.
Affınıza sığınarak yazıyı şahsi arşivime ekledim. Artık temiz kurulumun vakti gelmişti.
Daha önce hiç cesaret edememiştim ama yazılanlara göre gayet kolay bir iş gibi görünüyor. Yedek alıp deneyelim bari.
arkadaşlar ben bu disk maker x ile usb hazırlıyorum sonra boot yapıyorum ve kuruluma geciyor ve 1 dakika kaldı sonra bilgisayarınız bastan baslıcaktır diyor buraya kadar herşey mükemmel ama bar doluyor son 1 saniye yazıyor orda kalıyor nasıl yapabilirim
takılmıyor. 1 sn yazmasına karşın çok daha uzun süre bekliyor. sürecin tamamlanmasını bekleyin.
Maveriks temiz kurulumunu flah bellek olmadan yaptım. Başlangıçta cmd + R kurtarma kısmını açtım, disk izlencesi ile işletim sistemini sildim ve internetten yeni Maveriks kurulumunu gerçekleştirdim. Kurulum gerçekten temiz bir kurulum olmuş mudur?
Evet. Daha önce kurulu olan bölümü silip yeniden yüklediğinizde kurtarma dişli veya flash bellek fark etmez.
kolay ve anlaşılır anlatımınız için teşekkürler. çok yararlı bir makale olmuş elinize sağlık.
benim nacizane bir sorum olacak
işyerimizde macintosh bilgisayarımda 10.6.8 var. araştırdım direk olarak bu versiyon üzerine 10.9 kurulabiliyormuş. fakat yukarıda anlatılan şekilde kurulum gerçekleştirmem sonucunda şimdiki sistemde kullandığım bütün programları kaybedeceğim.
Apple storedan güncelleme şeklinde yapılan 10.9 yükseltmede (10.6.8 üzerine kurulduğu için bu versiyondaki 10.9 ile uyumlu olabilecek programlar ve hatta veri dosyalarına birşey olmadan) kurulabiliyor.
Sorum ise bu anlattığınız USB boot ile veri ve programları kaybetmeden yükleme yapılabiliyor mu acaba?
Saygılar teşekkürler.
kolay ve anlaşılır anlatımınız için teşekkürler. çok yararlı bir makale olmuş elinize sağlık.
benim nacizane bir sorum olacak
işyerimizde macintosh bilgisayarımda 10.6.8 var. araştırdım direk olarak bu versiyon üzerine 10.9 kurulabiliyormuş. fakat yukarıda anlatılan şekilde kurulum gerçekleştirmem sonucunda şimdiki sistemde kullandığım bütün programları kaybedeceğim.
Apple storedan güncelleme şeklinde yapılan 10.9 yükseltmede (10.6.8 üzerine kurulduğu için bu versiyondaki 10.9 ile uyumlu olabilecek programlar ve hatta veri dosyalarına birşey olmadan) kurulabiliyor.
Sorum ise bu anlattığınız USB boot ile veri ve programları kaybetmeden yükleme yapılabiliyor mu acaba? ve nasıl yapabilirim?
Saygılar teşekkürler.
Direk Mac App Store’dan indirin ve öncelikle verinizi güvene alın. Malesef anlatılan şekilde veri kaybınız kaçınılmaz olacak. Neden USB ile kurulum yapmak istiyorsunuz?
usb boot yapıp saklamak istiyorum. daha sonra olası kazalara karşı tekrar indirip beklememek için istemiştim. fakat şuanda da zaten apple storedan indirme veya update yaptırmıyor. apple id ile giriş yapıyorum, ücretsiz iconu olmasına rağmen kredi kartı bilgileri istiyor. nasıl iş anlamadım.
teşekkürler saygılar.
Yüklemeyi bitirdikten sonra tekrar indirip diskmaker ile yine saklayanilirsiniz. Sadece indirme işlemini tekrarlamak gerekecektir. Kredi kartını doğrulama için istiyordur. Ücret yansıtmazlar.
evet aynen düşündüğünüz gibi ben de düşünmüştüm. her ihtimale karşı yedeklerimi aldıktan sonra önce usb boot oluşturup, sonrasında storedan update etmek mantıklı.
herşey için teşekkürler, başka makalelerinizi bekliyoruz.
Temizlik imandan gelir müminler yazılımdan değil..
Rica ederim. Biraz olsun faydası olduysa ne mutlu bana. Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim. Teşekkürler.
İman dedimde “i”phone, “i”pad “i”book “i”could “i”man Apple yeni ürünü iman. Rahmetli Stivv ilk iphone tanıtırken şöyle bir şey demişti “All the change phone industry”. Şimdi bende diyorum ” All the change religion industry”.
Mavericks’den Mountain Lion’a nasıl dönebilirim acaba ?
Merhaba
Anlatımdaki son ekran görüntüsündeki işlemi de yaparak Mac kapandı ve uzun süre siyah ekranda bekledikten sonra açıldı OS X “xxxxx” adlı diske yükleniyor kalan süre 24 dakika diyerek kurulum devam etti
merhaba bir sorum olacak işyerine gecen hafta bu makinayı aldık. http://www.troyestore.com/Apple-Mac-Pro-Z0PK3532-3-5GHz-6-Core-Intel-Xeon-E5-with-12MB-L3-_24916.html
özellik vb.. aynı benim sorunum işyerindeki rip yazılımı ve birkac özel yazılım bu sistemde çalışmadı ( üzerinde OS X Yosemite geldi ) kullandığım yazılımların güncellemesi çıkana kadar bu sisitemi kullanamicam. Benim sorum bu makinaya bir düşük sistemi yükleyebilirmiyim sorun olurmu yada ne yapmam lazım
teşekkür ederim
Merhaba ben mavericks e internet üzerinden yüklemeye çalışıyorum fakat bu öğe gecici olarak mevcut değildir diyor ve bu 3 gündür böyle mac ı aldıgımdan berı de bazı verılere ulasamıyorum bellı kı oncekı sahıbı kod felan koymus ben bu sorunu nasıl asıcam iphone olsa hemen kurtarma modundan ıtunes ıle yukleniyordu fakat imac de bunu da yapamıyorum bu oge gecıcı olarak mevcut degıl dıyor ne yapmalıyım
İyi forumlar laptopumda birtakım takılmalar ve sıkıntılar olduğundan support desteği ile OS X yosemiteye yükseltmek zorunda kaldım Veri kaybı olmadan ve bütün kullandığım uygulamalar Yosemitede crashing veriyor veri kaybı olmadan tekrar Mavericks’e düşürme şansımız varmıdır ?
Mavericks kullanıyorken Time Machine ile yedek almış mıydınız? Aldıysanız her şeyi geri getirebilme şansınız var fakat Yosemite ile yedek aldıktan sonra Mavericks, Time Machine yedeğini muhtemelen kabul etmeyecektir.