Ana SayfaApple BlogSteve Jobs'u Rahat Bırakmak...

Steve Jobs’u Rahat Bırakmak…

Steve Jobs… Apple’ı Apple yapan, kimliği neredeyse Apple ile özdeşleşmiş deha. Büyük ve süslü cümlelere gerek yok; Steve Jobs işte… Elimizde tuttuğumuz, karşımızda duran her şey ile hayatımızda izi olan kişi.

Erken ayrıldı bu dünyadan.. İzlerini hem kendi markasına hem de koca bir endüstriye fazlasıyla bıraktı. Hatta öyle bıraktı ölümüyle birlikte “Jobs gitti Apple bitti” söylemleri ortaya atıldı, onsuz Apple’ın eskisi gibi olmayacağına inanıldı.

Zaman zaman kimliği Apple’ın üzerine bile çıkarıldı… Hala da çıkarılıyor.

Aradan bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, özellikle ürün lansmanları ve güncellemelerinden sonra Steve Jobs’ı anmak ve yeni ürünler ile ilgili onun adına yorum yapmak neredeyse moda oldu.

Asıl söylemek istediğimi hemen baştan söyleyeyim; bu hem yanlış, hem de haklılık payı da sıfır olan bir bir tutum.

Gerek bizim sitemizde ve yerli  teknoloji forumlarında, gerekse -daha az olmakla birlikte- yabancı teknoloji forumlarında bazı takipçilerin “Steve yaşasaydı böyle olmazdı”, “Steve bunu kabul etmezdi”, “iPhone 5 böyle çıkmazdı” “iMac öyle olmazdı” türünden yorumlarına rastlamak mümkün.

Açıkça söylemek gerekirse hemen hemen tamamı, gerçeklikten yoksun ve kendi kişisel görüşlerine Steve Jobs üzerinden haklılık sağlama çabalasıyla yazılmış yazılardan başka bir şey değil.

Bunlardan bazılarını örneklemek ve neden yanlış oldukları üzerinde durmak istiyorum.

Öncelikle iPhone 5…

iPhone 5’in Steve Jobs olsaydı çok farklı olacağını düşünüp, tanıtılan modeli yeni yönetim kadrosunun beceriksizliğine bağlayanlar; çok yanılıyorsunuz!

iPhone 5’e bir bakın. Tasarıma ve tasarım inceliklerine bir bakın. Ne görüyorsunuz?

iPhone 4 ve 4S ile benzer bir tasarım. İnce ve hafif. Daha hızlı. Daha estetik.

Peki Steve’in felsefesi ne? Bunlardan başka bir şey mi? Peki iPhone 4, 4s çıktığında Apple’ın başında kim vardı?

Eğer Tim Cook ve yeni üst kadrolar, dev ekranlı ve önceki tasarımlarla ilgisiz bir iPhone ile karşımıza çıksaydı, o zaman Steve’in estetik anlayışının o gittikten sonra bir anda çiğnendiğini söyleyebilirdik.

Benim gördüğüm iPhone 5, Apple’da hala Steve etkisinin fazlasıyla sürdüğünü gösteriyor.

Gelelim iMac’e…

Optik sürücünün çıkarılmasını bile Steve’in gitmesine bağlayanlar; hangi gezegende yaşıyorsunuz?

Steve Jobs yıllar önce disket sürücünün tarihe karışmasını sağlayan kişi değil mi?

2007’de Macbook Air ile karşımıza çıktığında optik sürücüler için sonun başlangıcını ilan etmemiş miydi?

Şimdi iMac’de optik sürücünün kaldırılması nasıl Jobs’ın anlayışıyla tezat olabilir?

Bu gelişme tam tersine onun yaklaşımını sürdürüyor, pekiştiriyor…

Gelelim iPad Mini’ye…

Evet, iPad Mini’yi istemiyordu Steve Jobs. Çünkü o dönemde bu büyüklükte bir tablet sınıfı henüz yoktu. Apple’ın maddi olarak kazançlı olmayabileceği bir ürün olabilirdi iPad Mini. Ancak aradan zaman geçti ve 7 inç büyüklüğünde bir yeni tablet sınıfı oluştu. Yeni CEO Tim Cook da bu alanı boş bırakmamak gerektiğini düşündü ve iPad Mini doğdu.

Unutmayalım, Tim Cook’u CEO olarak şiddetle önermişti Steve Jobs. Ve yönetim kurulu onun bu isteğini yerine getirerek Cook’a şirketi emanet etti.

Gel gelelim iPad 4. nesilin beklendiğinden önce çıkmasına… Ve Steve’ın buna izin vermeyeceği iddialarına.

Bu yönetimsel bir tercih… Burada nedenler üzerinde durmakta yarar var. Nedenleri bir başka yazımda inceledim. Daha çetin bir tablet rekabetinin yaşanacağı bir döneme giriyoruz. Bunun işaret fişeği ise, Windows 8 ve Surface tablet ile atıldı.

Ve bu erken güncelleme ile yaklaşan rekabet ortamında iPad’in eli güçlendirilmiştir. Bu kadar…

Ben de 3. nesil bir iPad sahibiyim. Evet, bilsem beklerdim. Sürpriz oldu ama Apple’ın 3. nesile güncellemeleri vereceğine eminim.

Vermezse o zaman durup, “burada bir hata var” demenin vaktidir.

Sonuç olarak; yaşanan gelişmeler, tanıtılan ürünler, güncellemeler, bunların hiçbiri “Steve gitti Apple bitti” demeyi gerektirecek bir noktaya getirmedi bizi.

Tam tersine, birçok harekette Steve’in izlerinin Apple’da sürdüğü, onun felsefesinin yaşadığı görülüyor.

O nedenle, Steve Jobs’ı saygıyla anmaya ve rahat bırakmaya ne dersiniz?

 

 

15 YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
15 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
yavuz
yavuz
12 yıl önce

+++++

tenzen
tenzen
12 yıl önce

steve sonrası apple bariz bir vizyon kayması var bunu görenler eleştrilerini steve jobs ile yapıyorlar bu da gayet normal.

Ali Kaplan
Ali Kaplan
12 yıl önce

Apple’da vizyon kayması filan yok. Apple jobs varken de yokken de eleştirildi. Bu daha uzun yıllar sürecek. Apple bildiğiniz apple. Her ürününün rakibi var ve olmaya devam edecek. Appleın farkı, daha kolay kullanılan, daha güzel ve daha kişisel hissettiren ürünler yapması. Apple bunu da faturanın altına ilave ediyor hepsi bu. Kısacası tercih meselesi. Plastik, ucuz ve sağ el ile sol kulağı tutturan cihazlar almak veya Apple almak. Çekilemeyen bu. Tekrarlıyorum. Apple bildiğiniz Apple. Hala sanat ve teknolojinin kesiştiği yerde başı dik ve pırıl pırıl.

Mehmet Anahtar
Mehmet Anahtar
12 yıl önce

Apple ürünlerini kullanıp “on”lardan faydalanmakla “on”lara hayran olmak ve gönül bağı kurmak arasında fark var sanırım. Eğer kullandığınız teknolojik ürüne aşıksanız onun üreticisine de objektif bakamıyorsunuz zannımca.
1) evet iphone5 Jobs yaşasaydı da birebir bu görünümde olabilirdi (ki bundan emin değilim ama kimse kimseyi ikna edemeyeceğinden öyle olduğunu kabul edelim) lakin yazılımı böyle mi olurdu hiiiiim sanmıyorum. Misal haritalar uygulaması ben aynı odadayken 3 ayrı yerde göstermezdi beni. Böyle bir hata yapılıyorsa da hata bir an önce giderilir öyle özür dilenirdi.

2) imac’de optik sürücünün kaldırılması “bence” büyük bir saçmalık. o koskoca cihazın arkası bilmem kaç milim incelse nolur, incelmese nolur? Masamda aynı yeri kapladıktan sonra. Hele masa üstünde sabit duracak bir üründe optik sürücü kaldırmak tam anlamıyla şark kurnazlığı. Madem böyle bir ürüne hiç ihtiyaç yok super drive üretimini de kaldırsalar ya! Nasıl olur? Neyse bu konuyu diğer bir yazıda da yorumladığım için daha fazla uzatmayacağım. Optik sürücüyü en son ne zaman kullandığımı hatırlamıyorum yaaaa tarzı son derece samimiyetsiz bahanelere de karnım tok çok şükür. He mb air’de veya mb’de optik sürücü kalkmış hiç umrumda olmaz. çünkü onalrda hafiflik, incelik ÖNEMLİ!!!

3) ipad mini’ye hiç girmesek daha iyi. Jobs olsaydı böyle bir ürün olmazdı. Hele şu haliyle (retinasız pad2’deki işlemcili, hiç bir yenilik getirmeyen para tuzağı) bir ürünü hayatta çıkarmazdı. Takip edilmeye, taklit edilmeye, oyunun kurallarını koymaya alışmış apple için düzene uymak, sadece rekabet edebilmek adına, rakiplerinden pay kapabilmek için, onların koşullarına ayak uydurmazdı. Jobs zamanında 7’inclik tabletler vardı (hatırladığım kadarıyla) buradaki açıklama da çok doğru değil gibi geldi. Hoş olmasa bile yukarıda yazdığım gibi başkalarının 7 inch tabletleri var bizim de olsun demek Apple tarzı değil en azından Jobs zamanındaki apple tarzı değil. O zamanlar dokunmatik ekranlı desktoplarda yoktu şimdi böyle de bir pazar var onu da üretmeli o zaman Apple.

4) “yeni” yeni ipad’e gelirsek sizin de burada kafanızın karıştığı çok net. yeni ipad yerine 4. nesil demişsiniz. oysa 3.nesil ipad yeni ipad olarak adlandırıldığında bunun çok doğru bir karar olduğunu bundan sonra yeni çıkan her ipad’in yeni ipad olarak adlandırılacağını hatta iphone için de numaralandırmanın ortadan kaldırılıcağını tahmin ettiğinizi yazmıştınız. tabi sonuç öyle olmadı. iphone nedense numaralarla devam ederken ipad yeni olarak isimlendirildi. buradaki çifte standardı hiç anlamadım. hele yeni ipad’den 6 -7 ay sonra daha güçlü donanımlı bir ipad’i hem de etknliğin sanki önemsiz bir parçasıymışçasına tanıtılması çok ilginçti (!) bunun sebebi microsfot surface ise dediğiniz gibi, apple bir kez daha kural koyucu, pazarın trendlerini belirleyici özelliklerinden vazgeçip pazar şartlarına uyan bir kimliğe büründüğünün göstergesidir benim için. Bence son etkinlik bazı yönleriyle Jobs’un kemiklerinin sızlamasına size böyle mi öğrettim diye düşünmesine sebep olmuştur.

Bunu yazmak görgüsüzlük gibi olacak ama ön yargılı değil sadece üzgün bir apple kullanıcısı olduğumu belirtmek adına yazıyorum. yukarıdaki uzun satırları macbook air’imde yazdım.ayrıca iphone4, 1.nesil ipad, ve ipod klasik (bence efsanedir) sahibiyim. yani bolca elma ısıran biriyim ama gözüm hala açık ve ilerleyen dönemde olacakları tahmin edebiliyorum., umarım yanılırım.

Can
Can
12 yıl önce

Azim kardeş manisanın neresindensin ?

Mehmet Anahtar
Mehmet Anahtar
12 yıl önce

Fikirlerimizi birbirimize kabul ettirmek için değil kendimizi ifade etmek için yazdığımızdan tekrar yazıp uzatmak niyetinde değilim. Zaman bu fikirlerin doğruluk payını gösterecektir diye düşünüyorum.
Sadece kendime ait bir yanlışı düzeltmek isterim. Sizinde belirttiğiniz gibi yeni ipad’in ismi hakkındaki yazı yine elma dergisinden Mehmet Avincan’a aitti. Dolayısıyla hata benim hafızamda, bu konuyu belirtmek istedim.
Söz konusu yazı da şu https://www.elmadergisi.com/yeni-ipadin-ismi/

critic
critic
12 yıl önce

Apple’dan bundan sonra yeni ve devrimsel ürünler beklemiyorum.Bunun Jobs’un ölümüyle de ilgisi yok.Jobs yaşarken zaten arasız devrimler dönemi kapanmış
ve mevcut teknoloji üzerinden evrim sürecine girilmişti.Ama evrim sürecinin herzaman ilerici ve olumlu birşey olmadığını unutmamak gerek.
Imac Mini ve MB’lerde optik sürücünün olup olmaması da konuşulacak mesele değil açıkçası.Çünkü zaten Apple kişisel bilgisayar sektörünü fazla önemsemiyor.Ama mürütler iştahla, bizim gibi sabık Mac kullanıcılarıysa çaresizlikle Apple lütfettiği sürece MB IM vb ürünlerini kullanmak zorunda kalacak.Ta ki tahminen on yıl içinde yapılacak tantanalı bir tanıtımda mevcut Apple esas oğlanı pişkin bir gülümsemeyle kişisel bilgisayar çağının kapandığını buyurana kadar.

tenzen
tenzen
12 yıl önce
Reply to  critic

Bütün işlerimizi yaptıracağımız bir asistana, bir yardımcıya doğru bilgisayarın emrimi devam ediyor. Bunun en büyük örneğide “siri” dir. siri gibi yapay zeka ve robot teknolojisi bir gün bir yerde buluşacak. Biz söylecez o yapacak. Bunun için tabi erken. Bugünün teknolojisi için koşursak; o imac olmamış arkadaşım.

hacı
hacı
12 yıl önce

ahah :D kahkahalarla okuduğum bir yazı olmuş.. istediğin kadar yazabilirsin sayın yazar, ama bil ki evet steve jobs olsa böyle olmazdı.. o dandirik uzun marlboro’yu yani iphone 5’i ve ipad mini denilen saçmalığı gördüğü anda bir miktar kişi anında işinden olmuştu.. bunlar ki daha sadece görüntüden ibaret şeyler, yazılım konusunu ise ortada.. googlemaps app’ini appstore’de yayınlayarak koca apple’ı rezil etti google.. download sayısını gördükleri andaki yüz ifadelerini düşünemiyorum.. :D

kaldı ki mobil teknoloji sektörü artık iphone ilk tanıtıldığı zamanki gibi değil maalesef.. bunlar apple’ın iyi günleri daha emin olun.. millet nfc teknolojisini tartışırken biz hala itunes’ten şarkı atıyoruz telefona.. :D

Azim Hazal Köse
Azim Hazal Köse
12 yıl önce
Reply to  hacı

Anlaşılan, sağ olsaydı NFC ile müzik paylaşımına onay vereceğini düşünebilecek kadar anlayabilmişsiniz Jobs’ı… Çok yanlış anlamışsınız.

Kaan Girginer
Kaan Girginer
12 yıl önce

Apple Computers Inc. ve Apple Inc.’de fark ettiğim bir durum var. Apple kullanıcılar cihazı eline alır almaz kullanabilsin istiyor. Geri kalan karmaşık işleri firma hallediyor. Diğer platformlarda ise bilgisayarlar gibi bazı durumları seçmeniz gerekiyor(Çöp kutunusun boşaltmada onay almak).

Apple bu duruma farklı bakıyor. Elinize iPhone’u aldığınızda bütün gerekli bilgileriniz(telefon defteri, ajanda, yapılacaklar …) yanınızda oluyor. Artık bölümleme değişti. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler…

Android cihazlar hakkındaki görüşüm
iPod touch ve Android telefonu aynı anda kullanıyorum. Kişiselleştirilebilirlik Android platformunda daha iyi. Fakat Apple’a göre kullanıcının bu kadar detaya inmesine gerek yok. Bu kadar detay işlemciyi, RAM’i, işletim sistemini zorluyor. Apple olabilecek en sade halde sunmaya çalışıyor. Elbette kullanıcının kendi seçimi. Hangi cihaz onlar için daha yararlı?

Kullanıcıların şu ufak detayı anlaması lazım. Bilgisayarda oyun onarsın, internette gezersin, şirketinin hesaplarını yaparsın. Tabletler ise internette gezinme, oyun, eğitim gibi işlerde; bazı firmalar özel uygulamalar ile şirketsel işler için tercih ediyor. Cep telefonları aramak, mesaj atmak, internette gezinmek, sosyal ağlara bağlanmak gibi işler için kullanılıyor.

Eğer bir tablet alacaksanız şu detaya bakın. “Siz bu cihazı alıp ne yapacaksınız?”
Eğer ihtiyacınızdan az ise almayın, alternatiflere bakın. Gereksiz özelliklere para ödemeyin. Bu sadece tabletler için geçerli değil aslında. Elektronik alırken dikkat edilmesi gereken temel soru haline geldi.

Kaan Girginer

Son Yazılar