Mac kullanıcılarının en büyük yardımcılarından biridir Spotlight. Aradığınız herhangi bir dosya veya dosya içindeki bir kelime, içerik bulmak için kullanılan en kullanışlı OS X araçlarından biri. Windows kullanıcılırı “Bizde de arama çubuğu var” dese de, biraz bilgi sahibi olanları OS X’ten araklanan bu özelliğin doğru düzgün çalışmadığını daha doğrusu Mac’teki -olması gerektiği gibi- çalışmadığını bilirler.
Normalde OS X kullanıcıları, yeni sistemlerine yeni içerikler eklediklerinde Spotlight bu içeriği indexler ve siz daha aramaya yeni başlamışken eşleşmeleri ekranda listeler ve farklı algoritmalar ile aynı isimde olsa dahi sizin erişmek istediğiniz içeriği (yakın tarihte veya sık kullandığınız vs) size sunar. Mac kullanıcıları Windows kullanıcıları gibi sistemlerini arada sırada formatlamasa da Spotlight görevini her zaman yerine getirir. Kişisel ayarlarımız ve dosyalarımıza bağlılığımız nedeniyle pek çoğumuz yeni bir Mac aldığında, eski bilgisayarlarındaki içeriği olduğu gibi Time Machine yedeklemesinden veya direk bilgisayarlarından aktarırlar. Bu işlem neredeyse hiç bir soruna sebep olmadan tüm sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasına devam etmesini sağlasa da bazı küçük detaylar can sıkıcı olabilir.
Yeni aldığım MacBook Pro’ya eski MacBook’umdaki sistemi olduğu gibi aktardım ancak bir süre sonra Spotlight’ın sağlıklı bir şekilde aradığım içeriği bulamadığını gördüm. Biraz araştırma yaptığımda içeriğin eski sabit diskime göre indekslendiği için Spotlight’ın dosyalarımı bulma süresinin uzadığını veya bazen bulamaması sorununun bana özel olmadığını öğrendim.
Benim gibi aynı sistemi yıllardır bilgisayardan bilgisayara taşıyarak gelenler veya sabit disk değiştirenler için bunun bir problem olabileceğini düşündüğümden, yeni (temiz) kurulum yapmadan Spotlight’ı eski haline getirebilmenin yollarından birini paylaşmak istedim.
Bu problemin aslında birden fazla çözümü var ancak en hızlı ve etkili olanı, sabit diskin izinlerini sıfırlamak. Önceden bu izinlerin resetlenmesi işlemi Disk İzlencesi ile yapılabiliyordu ancak Lion işletim sisteminden sonra Disk İzlencesi ile sadece diski veya izinleri doğrulamak ve hata varsa onarmak mümkün oldu. İzinlerin sıfırlanmasına ulaşabilmek için sistemi kapatıp onarma araçları ekranına ulaşmak gerekiyor.
Bunun için önce yeniden başlattığımız sistem açılırken Command ve R tuşlarına basılı tutuyor ve Kurtarma Araçları ekranını başlatıyoruz.
Ekran açıldığında tepedeki menü çubuğunda İzlenceler ‘e ardından Terminal uygulamasına tıklıyoruz.
Terminal penceresi açıldığında komut istemine ” resetpassword ” yazıyor ve Enter tuşuna basıyoruz.
Şifre sıfırlama penceresi karşımıza gelecek fakat biz şifremizi sıfırlamak istemiyoruz. Kullandığımız diski ve sorun yaşadığımız kullanıcıyı açılır menüden seçiyoruz.
Pencerenin en altında bulunan ” Reset Home Directory Permissions and ACLs ” olarak adlandırılan bölümdeki “Reset / Sıfırla ” tuşuna tıklıyoruz.
Sıfırlama işlemi birkaç dakika alabilir ve bu gayet normaldir. İşlem bittiğinde Kurtarma Araçları ekranında açık kalan uygulamaları kapatıp sistemi yeniden başlatın.
Sisteminiz açıldığında normal olarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu arada Spotlight’a tıkladığınızda diskinizin yeniden indekslendiğini fark edeceksiniz. Bu işlem diskinizin boyutuna ve dosya sayısına göre birkaç dakika ile birkaç saat aralığında tamamlanacaktır. Spotlight’ı da kullanmaya devam edebilirsiniz fakat işlem tamamlanmadan aradıklarınıza biraz daha uzun sürede ulaşabilirsiniz. Indeksleme işlemi bittikten sonra Spotlight’ın yeniden eskisi gibi hızlı ve sağlıklı olarak içeriğinizi bulabildiğini göreceksiniz.
Mac App Store’da veya internetteki çeşitli kaynaklarda ” Alfred ” gibi ücretsiz veya ücretli üçüncü parti Spotlight benzeri uygulamalar da bulabilirsiniz. Bu uygulamaların bazıları çeşitli kısayollar ve kolaylıklar sunsa da Spotlight her zaman ilk tercihim olmaya devam edecek.
Spotlight uygulamsi sadece mac kullanicilari icin degil mi yoksa windows supportu da var mi ? Ya da alternative biseyler var mi bildiginiz windows icin cunku windows search ne hizli ne de herseyi bulabiliyor.
Spotlight neredeyse popüler windows işletim sistemleri kadar eski bir Mac OS X eklentisi. Malesef sadece Mac için fakat mutlaka benzeri üçüncü parti uygulamalar vardır.
Merhaba ben mavericks kullaniyorum ve maalesef benim spotlight aramalarimda turkce ve yabanci harf sorunu oluyor. Mesela Ebru Gundes yazdigimda sadece Ebru Gundes seklinde yazilmis olan dosyalari buluyor. Turkce harflerle yazilmis olan Ebru Gündeş dosyalarini bulmuyor. Macbook’um Turkce klavyeli ama bilemiyorum tabi bununla bir alakasi var mi yok mu?
Not: bu mesaji pc’de Ingilizce olan klavyeden yazdim. Konuyla alakasi yoktur :)
Merhaba. Sisteminizin dil ayarları Türkçe mi?
Evet, Türkçe ayarlı.