“Terk Edilmiş Apple’lar” bugüne kadar Apple hakkında okuduğum en ilginç yazılardan biri… Macworld sitesinde yayımlanan bu yazı, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan şehir kaşiflerinin keşfedip fotoğrafladığı ve adı üstünde terk edilmiş Apple ürünlerinin yer aldığı ilginç kareleri konu ediyor.
Açıkçası, aşağıda sizlerle paylaştığım karelere bakarken çok farklı duygular hissettim. Hiçbir şeyin, zamanın gücü karşısında duramadığı gerçeğini bir kere daha tüm gerçekliğiyle farkettim. Öyle ya da böyle günler, aylar, yıllar akıp geçiyor ve bizler de dahil olmak üzere her şey eskiyor.
Dün sahip olmak için nelerimizi vermediğimiz, hayalini kurduğumuz, bizim olsun istediğimiz, bizimle olsun istediğimiz her şeye, herkese zamanı gelince veda ediyoruz, edeceğiz. Sanırım kural böyle…
Aslında çok basit olan ve hepimizin bildiği bu gerçekleri, hiç de böyle görmeye alışık olmadığımız bir düzine Apple ürününün fotoğrafı bana tekrar hatırlattı. Keşke sahip olduklarımıza, birlikte olduklarımıza, sevdiklerimize ve değer verdiklerimize bir gün veda edeceğimiz gerçeğini hep hatırlayabilsek.
1) “İtfaiye İstasyonu”
Niagara Şelalesi yakınlarında terk edilmiş bir itfaiye istasyonu, terk edilmiş iMac’lerle dolu… Şehir kaşifleri tarafından keşfedilen terkedilmiş iMac’ler, muhtemelen bir okul laboratuvarının emektarları…
2) “Mac Yığını”
Şehir kaşifi Mark Kid, 2011 Eylül’ünde Detroit’te bir devlet okulunu ziyaret ediyor. Burada şarj arabaları içinde terk edilmiş onlarca iBook görüyor. Aynı okula Aralık ayında tekrar gittiğinde iBook’ların şarj arabalarından çıkarılmış ve yığınlanmış şekilde görüyor ve ortaya bu poz çıkıyor…
3) “Kuşlar”
Fotoğrafçı Steve Parker’in bu karesi, Yeni Zelanda’nın Te Akatea bölgesinde terk edilmiş bir evde yaşayan tarihi belgeliyor. Her ne kadar kuşların saldırısına maruz kalmış olsa da, Macintosh LC II ve yanındaki Play Station birer tarihi eser niteliğinde…
4) “Kıyılmış Apple”
Gezgin Jared Eberhardt, kıyılmış kağıtlar arasındaki bu Apple II’yi Californiya’da bulunan Arne’s Rotal Hawaiian Motel’de keşfetmiş.
5) “Tozlu Klasik”
Philadelphia okulunun son öğrencisi ve öğretmenleri okulu terk ettiklerinde bu Macintosh’u yalnız başına unuttular. O, yararlı olabilmek için bir şans daha bekliyor ama bu pek olası durmuyor…
6) “AppleWorks”
Apple 1984 yılında -Microsoft Office’den önce- Apple II ile uyumlu ofis yazılımı AppleWorks’u kullanıcılara sunuyordu. Fotoğrafçı Chris Luckhardt, Rochester’da terk edilmiş bir ofis binasında AppleWorks yazılımının kutusunun zamana karşı verdiği mücadeleyi bu şekilde pozlamış…
7) “Eski”
Teknoloji tarihine gömülmesi Apple tarafından hızlandırılmış 5.25 inç disket sürücüsü… Fotoğraf bize bugün her şeyi anlatıyor ancak o günlerde bu teknolojinin “eski” olduğunun ayrıca vurgulanması gerekiyormuş ki birileri üzerine “eski” yazmak zorunda kalmış. Tıpkı optik sürücülerin bugün artık “eski” olduğunu bilmek gibi… Fotoğraf Augustus Urbex tarafından Alabama’da bir ofis binasında çekilmiş.
8) “Özlem”
Bu Macintosh Color Classic’i iki Apple hayranı Pinot ve Dita, oturdukları evin yakınındaki terk edilmiş bir evde keşfetmiş. Fotoğrafçılara göre o, pencereye bakarak efendisinin gelip onu almasını bekliyormuş gibi görünüyor.
9) “Terkedilmiş Bilgisayar Laboratuvarı”
Fotoğrafçı Ken Fager tarafından pozlanan bu kare, Indiana’da bulunan terk edilmiş Horace Mann High School’da çekilmiş. Apple II, ImageWriter II, Apple disket sürücüler ve arka tarafa atılmış PC bileşenleri…
10) “Otların Arasında”
Anlaşılan biri bu iMac’ten tamamen umudu kesmişti. Belki de başka anlamları vardı o kişide ya da kurtulmak için geçerli sebepleri… Bilemeyiz. Fotoğrafçı Karen Blaha, Virginia yakınlarında çektiği bu fotoğrafta zamanın acımasızlığını ve kaçınılmaz yok oluşu iMac üzerinden gözler önüne seriyor…
11) “iPod Mini”
Ezilmiş bir iPod Mini mi görüyorsunuz? Yoksa iPod Mini olduğunu bildiğimiz için anlayabildiğimiz, yamulmuş alüminyum alaşım bir parça mı? Fotoğrafçı Rob Sinclair İsviçre’de bir otobüs durağında, betonun üzerine bırakılmış olarak bulmuş ve pozlamış bu iPod Mini’yi… Ve fotoğrafı, ne kadar sakınırsak sakınalım, bizlerin Apple ürünlerinin de başına gelebilecekleri gösterir gibi…
Olağanüstü güzel fotoğraflar ile süslü gerçekten enteresan bir yazı olmuş.
Zaten kendi elimdeki eski tekolojik ürünlere bakıp duygulanıyordum. Bunlar da tuzu biberi oldu.
Eskinin en kötü yanı tamir şansının azalması. Elimde çok sorunlu olmayan bir walkman var. Walkman dediysem Sony TPS-L2. 1979 yılında satılmaya başlanmış ilk Walkman. Peki ben bunu nerede tamir ettireyim, hangi tamirciye güveneyim?
Daha aklıma gelen, saymakla bitmeyecek kadar eski ürünleri babamla saklarız. Onlar bizi geçmişe bağlar.
Şu an bile ben yeni bir iPod alsam bile kendi kullandığımı kenara atamam. Bundan 10 yıl sonra bile kullanmak isterim. Peki pili ne olacak? Bağlantılar? Eskiyen teknolojileri kullanabilmek isteyen biriyim fakat bu hızla olmayacak.
Ben şu an bile kendimi yaşlanmış hissediyorum. O kadar çok eski ve yeni ürün kullandım ki…