ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarihi günlerinden birini yaşadı. Bugüne kadar tasarlanmış en zeki gezegenler arası gezici olan “Curiosity” (Merak) adlı robot Mars yüzeyine indi. Curiosity, Mars gezegeninde 687 gün (1 Mars Yılı) geçirecek ve bu süre zarfında uzak gezegende gördüklerini, duyduklarını dünyaya rapor edecek.
“Merak” adlı robot, insanlığın uzayın derinliklerine duyduğu bitmeyen merakı ne kadar giderecek henüz bilemesek de, onun bugün Mars’a sağ salim iniş yapmasının bile ne kadar büyük bir başarı olduğunu görüyoruz.
Açıkçası NASA’da çalışan bilim insanlarının Curiosity’nin başarıyla iniş yapması üzerine yaşadıkları sevinç görülmeye değerdi. Tabii ki bu görüntüleri izleyen Apple hayranlarının gözünden kaçması mümkün olmayan bir ayrıntı da, NASA ekibinin çok sayıda Mac ve iPad ile çalışıyor olmasıydı.
NASA’nın Apple ürünlerini kullandığı bilinse de, böylesi büyük bir olay sırasında bu denli Apple ürünün kullanılıyor olması bizler gibi tüm Apple hayranlarını ve kullanıcılarını memnun etmiştir diye düşünüyoruz.
Bence sevdiğimiz, kullandığımız, arzuladığımız ürünlerin, uzayın keşfi gibi büyük amaçların içinde yer alması bile hoş ve heyecan verici…
Curiosity hakkında bir küçük detay da ben vereyim. Elbette Curiosity hareket eden bir bilgisayar. Bir RAD750, tek bordlu bir bilgisayar (Anakart, Ram, Rom ve CPU) Curiosity’nin işlemcisi bir PowerPC 750, (Apple Macintosh PowerPC G3’te kullanılan model) 200 MHz hızında. Biraz yavaş görünebilir ancak Aya iniş yapan Apollo bilgisayarı ile neler yapılabildiğini hatırlayın. Extremetech için ise Curiosity; hareket edebilen bir Apple AirPort Extreme :)
Apple uzayda hatta marsta desene :)