Uzun süredir heyecanla beklediğimiz OS X’in 10.9 sürümü Mavericks, geçtiğimiz Salı akşamı itibariyle App Store’daki yerini aldı. 5.29 GB büyüklüğündeki kurulum dosyasını indirdikten sonra karşınıza gelen kurulum adımlarını takip ederek mevcut işletim sisteminizi Mavericks’e yükselttiniz. Peki, ya temiz bir kurulum yapmak istiyorsanız? Ya da sahip olduğunuz diğer MAC’ler için tekrar kurulum dosyalarını indirmeden Mavericks’e geçiş yapmayı planlıyorsanız? Ya da önümüzdeki günlerde MAC’inizin diskini değiştirdiniz ve Time Machine yedeğinizden (var değil mi? :) ) geri dönmek istemiyorsanız? Tüm bunlar için en pratik yöntem, indirdiğiniz Mavericks kurulum dosyalarını en az 8 GB kapasitede bir USB flash diske “açılışta kullanılabilir şekilde” (boot edilebilir) yazmak.
Bunun için öncelikle App Store’dan OS X Mavericks yükseltmesini inidirin.
İndirme işlemi bittiğinde, karşınıza kurulum penceresi gelecek. ⌘+Q ile bu pencereyi kapatın.
Daha sonra en az 8 GB kapasitede USB Flash diskinizi bilgisayarınıza takın. Dikkat, USB içerisindeki tüm veriler silinecek!
Sol taraftaki panelde USB diskinizi gördükten sonra seçin ve silme (Erase) tabına geçin. Biçim (Format) olarak “Mac OS Extended (Journaled)” seçin ve isim olarak da (Name) “Untitled” yazın. İsim kısmı önemli, eğer bilgisayarınızda başka “Untitled” isimli disk / bölüm varsa, USB Flash diske bir başka isim vererek bir sonraki adımda terminal penceresi içerisindeki komutta yer alan Untitled ismini mutlaka bu yeni isimle değiştirmelisiniz, yoksa USB flash diskiniz yerine başka bir diskteki bölümdeki verilerinizi kaybedebilirsiniz!!
Erase’e tıklayıp USB flash diskimizi boş ve temiz hale getirdikten sonra “Terminal” uygulamasını çalıştırıyoruz. Komut olarak aşağıdaki metni Terminal pencerenize yazmanız gerekiyor.
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app –nointeraction
Yukarıdaki komutun alındığı kaynak şurada, kopyala-yapıştır da yapabilirsiniz.
Aşağıdakine benzer bir ekran gelecek, yönetici şifrenizi girip Enter’a basabilirsiniz (ben aşağıda bir defa hatalı girmişim). “Copying installer files to disk” kısmı yaklaşık 15-20 dk sürebiliyor, acele etmeyin.
İşlem bittiğinde Terminal pencereniz aşağıdakine benzeyecek;
İşlem tamam, artık USB ‘nizi çıkartıp bir başka MAC’te kullanabilir ya da açılışta Option tuşuna basarak USB Flash diskiniz üzerinden bilgisayarınızı başlatabilirsiniz.
Yazı içerisinde Disk Utility’e erişim ve silme işlemleri olduğu için adımların dikkatli bir şekilde yapılması, tüm sistemin Time Machine yedeği alındıktan sonra işleme başlanması ve ilgili USB Flash disk haricinde başka bir USB disk, bellek vb. harici depolama cihazının bilgisayara bağlı olmaması tavsiye edilir. Klasik olacak ancak, bu makalenin kullanımından doğan ve doğabilecek her türlü zarar ve/veya kayıplardan dolayı yazarın ya da Elma Dergisi’nin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmamaktadır.
Teşekkürler. Tam aradığım anda karşıma çıktı…
disk maker gibi bir şey tanıtmıştınız. Neydi o? O daha kolaydı
https://www.elmadergisi.com/mountain-lioni-usbye-veya-sd-karta-yuklemek-ister-misiniz/
evet bunu biliyorum ama mavericks disk maker olarak güncellenmeden kullanmaya çekindim. yakında yenisi çıkarsa terminal e gerek kalmaz ama terminal de çok zor sayılmaz.
Merhabalar,
http://liondiskmaker.com/?p=200 bağlantısında belirtildiği üzere Lion Diskmaker üzerinden de aynı işlem yapılabiliyor, ancak denemediğim için makalede adım adım tamamladığım yöntemi yazmayı tercih ettim. Bahsi geçen linkte Diskmaker’ın Mavericks sürümünün üzerinde çalışıldığı belirtilmiş, kısa sürede hazır olur diye tahmin ediyorum.
Bir düzeltme, Mavericks uyumlu DiskMaker X 3 sürümü yayınlanmış, http://liondiskmaker.com adresinden indirebilirsiniz.
Yazı için harika zamanlama. Teşekkürler. İki yöntemden biri (Terminal ve Lion Diskmaker) ile hazır indirmişken kenara atmakta fayda var. Ne olur ne olmaz… :)
Süper bir yazı, Türk Apple forum sitelerinde bu tip yazıları görmek mümkün değil. varsa yoksa telefon, bizim bu tip konuları geliştirmemiz ve paylaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu yazı Teşekkür ederim.
Uygulama veya Terminal komutu olmaksızın, Disk Utility ile GUID partition table yönergesi ile de kolayca yapabilirsiniz.
Düzeltme; Disk Utulitiy ile yapılamadığını uygulamalı öğrenmiş bulunmaktayım :) yani yeni bir durum. App Storeden Mavericks Kurulum dosyasını imajını değilde app olarak indiriyormuş. Dolayısıyla önceki sürümler gibi Disk Utilitiy ile olmuyor. Kamuoyuna duyurulur :)
kurulum ekranında usb seçip boot dediğimde hiç boot ekranı gelmeden not operation sytem hatası çıkıyor. nerede hata yapıyor olabilirim. usb yazdıktan sonra klasöre baktığımda mavericks yükle dosyasını görebiliyorum içerisinde????
Merhaba,
Yorumunuzu geç gördüm, dolayısı ile ancak cevap yazabiliyorum. USB’yi taktıktan sonra bilgisayarın açışında Option (Alt) tuşuna basılı tutuyorsunuz değil mi?
merhaba arkadaşlar,
ben bu işlemi macbook üzerinden değil de başka bir bilgisayardan yapıp mavericks yüklediğim USB yi macbook da kullanmak istiyorum. Mümkün mü acaba ?
Evet, eğer diğer bilgisayar da bir Mac ise yapabilirsiniz.
teşekkürler benim bir mac bulmam lazım normal pc ile denedim olmadı zaten