Ana SayfaApple BlogMacBook Air 2020. Diğerleri için en iyisi.

MacBook Air 2020. Diğerleri için en iyisi.

Son güncelleme, Apple’ın çok sevilen dizüstü bilgisayarına heyecanlandıracak pek bir şey katmamış ama onu daha mantıklı bir hale getirmiş.

MacBook Air kesinlikle Apple’ın en çok sevilen ve en çok satan dizüstü modellerinden biri. İnce, hafif, ucuz (vurmayın, açıklayacağım) ve çoğu insan için yeterince güçlü. Başlıkta “diğerleri için en iyisi” derken bunu kastediyordum. Ülkemizde Mac tercih eden herkesin profesyonel amaçlar için kullanacağı gibi bir kanı mevcut olsa da durum aslında pek de öyle değil. Diğer Apple cihazlarıyla hiç bir Windows PC’nin anlaşamayacağı kadar iyi anlaşan, sorun çıkartmayan, günlük işlerin üstesinden gelebilecek kapasitede, kullanıcı dostu  bir bilgisayar bence pek çok standart kullanıcı için tercih sebebidir.  Yeni MacBook Air, özellikle boyutu ve kullanışlılığı göz önüne alındığında şu an için profesyonel olmayanlara yönelik en iyi dizüstü bilgisayar olabilir. 

Apple 2018 yılındaki güncellemeyle MacBook Air’i modern çağa uydurmuştu. MacSafe ve USB-A gitti, yerine Touch ID, Retina ekran ve USB-C geldi (gerçi benim gibi MagSafe taraftarları üzüldü ama yapacak bir şey yok). Ancak o güncellemeyle bir şey daha oldu. Apple, sorunsuz makas stili klavye yapısını, pek çok haklı eleştirinin hedefi haline gelen kelebek stili klavye ile değiştirdi. Yetmedi, depolama kapasitesinde bir artış yapmadığı halde fiyatı hissedilir ölçüde yükseltti. 

2019 yılında ise Retina ekrana True Tone özelliğini ekleyip fiyatı $100 indirdi. Geri kalan her şey aynıydı. 

Bu yıl depolama kapasitesi iki katına çıkarken, yeni Magic Keyboard (aslında eski makas stili klavyenin yeni versiyonu) ve  hızlı işlemciler eklenerek $999 (Türkiye başlangıç fiyatı 7.999 TL ) etiket ile satışa çıktı. Bu sayede Apple’ın bu segmentteki eli, eski modellere göre çok daha güçlenmiş oldu. 

Yeni işlemci(ler)

2018 ve 2019 modellerdeki eleştirilerden biri de sadece tek bir işlemci seçeceği sunmasıydı. Intel Core i5-8210Y ile satılan MacBook Air, önceki nesillerden daha iyi grafik performansı sunsa da daha fazla güç isteyenlere Pro dışında bir alternatif bırakmıyordu.

2020 MacBook Air, Intel’in yeni bir mikro mimariye sahip 10’uncu nesil “Ice Lake” işlemcilerini kullanıyor. Saat hızları düşük fakat performans daha yüksek. Özellikle de grafik performansı.

Başlangıç fiyatına Core i3-1000NG4 alınıyor. 1.1 GHz çift çekirdekli 10. nesil Intel Core i3 işlemci, 3.2 GHz’e kadar Turbo Boost sunuyor. Türkiye’de 800 TL fark ile önemli bir performans artışı sunan 4 çekirdekli 10. nesil Intel Core i5 işlemci (Core i5-1030NG7) alınabiliyor. Başlangıç fiyatı üstüne ekstra 2000 TL daha vermeyi düşünen olursa 1.2 GHz 4 çekirdekli 10. nesil Intel Core i7 işlemci, 3.8 GHz’e kadar Turbo Boost ile alınabiliyor (Core i7-1060NG7). Ancak hem aradaki fiyat farkı hem de bilgisayarın asıl kullanıcı kitlesi düşünüldüğünde bu konfigürasyonun pek tercih edilmeyeceğini öngörebilmek kolay.

Apple bu yıl MacBook Air için iki standart konfigürasyon sunuyor. 

7.999 TL’lik modelde Core i3 işlemci, 8GB Ram ve 256 GB SSD depolama birimi görev yapıyor.

10.399 TL’lik model ise 4 çekirdekli Core i5 işlemci, 8GB Ram ve 512 GB SSD sunuyor. 

Her iki konfigürasyona da satın alma aşamasında i7’ye kadar işlemci, 16 GB’a kadar Ram ve 2 TB’a kadar SSD opsiyonları eklenebiliyor ancak sonradan donanım güncellemesi yapılamıyor. Bu nedenle satın alırken ihtiyaçları doğru hesaplayarak hareket etmek gerekiyor. 

Genelde uzun süreli kullanım hedeflediğim için ben gerekirse harici depolama alabileceğimi düşünerek depolama birimini orta seviyede tutup işlemci ve RAM’i arttırarak almayı tercih ediyorum. 

2020 MacBook Air’in benchmarkları 2018 ve 2019 modellere göre tek çekirdek hızında ortalama %20 performans artışı gösterirken çoklu çekirdek işlemci performansında bu artış %40 ila %70 arasında gerçekleşiyor. Yine de bu skorlar her gün ciddi 4K video düzenlemesi yapan kişiler için yetersiz kalırken “diğerleri” için oldukça hızlı.

Pil ömrü, tersine döndü…

2018/2019 MacBook Air’deki pil ömrü, eski MacBook Air kadar iyi idi- güncellenmiş Retina ekranı göz önüne alındığında etkileyici bir başarı. Bu yılki model biraz geri adım attı.

Ekranı 150 nit olarak ayarlanmış sistemde, bir videonun döngüye alındığı video rundown testinde, yeni 2020 MacBook Air’in pili 9 saatten biraz daha az dayandı. Bu, 2018 modelinden yaklaşık yüzde 15 daha az. 

Günlük internet tabanlı veya basit ofis uygulamaları kullanımda sorun çıkartmadan neredeyse tüm günü mütevazi molalar vererek adaptör taşımaya gerek kalmadan geçirebilen pil, eski modellerden az farkla geriye düşmüş olsa da 13” boyutlu farklı marka ince dizüstü bilgisayarlara göre ortalamanın oldukça üzerinde.

Yeni, eski sorunsuz klavye…

Yıllardır Apple’ın dizüstü klavyelerini övmeyeni dövüyorlardı. Haksız da sayılmazlar. 12 inç MacBook ile birlikte hayatımıza kelebek mekanizmalı klavye girdi. Apple kabul etmese de kullanıcıların çoğu yeni klavyeden nefret etti. Uzun ömürlü hissettirmiyor ve çok ses çıkartıyordu. 16 inç MacBook Pro ile bu hatadan dönülmüştü. Yeniden tasarlanan makas tipi mekanizma 1 mm tuş hareket mesafesiyle rahat ve dengeli bir his veriyor. Yön tuşlarının ters döndürülmüş “T” şekli ise bakmadan bulunmalarını kolaylaştırıyor. MacBook Air’in bu klavyeyi kullanan ikinci dizüstü olduğunu düşününce Apple’ın geri kalan ürün gamının da (yepyeni bir teknolojiye geçilmezse) makas tipi sistemle yola devam edeceği çok açık.

Bu arada MacBook Air’in klavyesinde Touch Bar olmayan tek Mac dizüstü olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Touch ID gibi bir avantajın eklenmesi ama fiziksel olarak fonksiyon tuşlarının yerli yerinde olması hala pek çok kullanıcıyı memnun edecektir.

Kamera? Hâlâ kötü…

Apple’ın hala ısrarla 720p kamera kullanmasını anlayabilmiş değilim. Tamam, kabul, pek çok markaya göre kamerası iyi sayılır ama artık Apple’ın buna bir el atması gerekiyor. 

Son günlerde malum coronavirus nedeniyle pek çoğumuz evlerimizde, uzaktan çalışıyoruz ve özellikle eğitim camiası ve ofis çalışanları bu konudan fazlaca muzdarip. Toplantılar ve dersler Zoom gibi, Microsoft Teams vb uygulamalar ile gerçekleşiyor. Öğretmen olan eşimin okulunun verdiği Lenovo bilgisayar ile kıyaslanınca FaceTime HD kamera aydınlanma çağı gibi geliyor ama artık ucuz cep telefonlarının bile ön kamerası almış yürümüşken bu kamera özellikle de düşük ışıkta Apple’a yakışmıyor. Evet Apple’ın Mac’lerindeki ön kamera problemi yeni değil, uzun süredir bu böyle. iPhone’larda megapikseller yarışırken binlerce liralık Mac bilgisayarlarda hala bu kamerayı görmek – özellikle de kameranın ciddi bir önem kazandığı şu günlerde – üzücü.

Diğer özellikler

MacBook Air’in yüzde yüz geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretilen unibody tasarımı altın, gümüş ve uzay grisi renk seçenekleriyle sunuluyor.

MacBook Air, Apple’ın özel olarak tasarladığı ikinci nesil çip Apple T2 Security Chip ile geliyor. Bilgisayarı başlatma sürecinde yüklenen yazılımlara gizli bir şekilde müdahale edilip edilmediğini kontrol eden bu çip, SSD’de saklanan tüm verileri anında şifreliyor. Böylece MacBook Air ve T2 çipine sahip tüm Mac modelleri, dizüstü bilgisayarlardaki en güvenli başlatma sürecini ve depolamayı sunuyor. T2 ayrıca Touch ID bilgilerini de koruyor. Bu sayede, kullanıcı Mac bilgisayarlarının kilidini açarken, online parola girerken veya internet üzerinden alışveriş yaparken bilgileri güvende kalıyor.

Üçlü mikrofon dizilimi FaceTime görüşmelerde sesin daha net olmasını sağlıyor. 

6K’ya kadar harici ekran desteği bulunuyor ki bu bir MacBook Air modelinde ilk kez sunuluyor.

Son söz

Yeni MacBook Air kesinlikle heyecanlandıran bir bilgisayar değil. Önceki modellerden fersah fersah ileride demek güç. Steve Jobs’un yıllar önce sahnede bunun ilk neslini sarı zarftan çıkarttığı an heyecanlandırmıştı ama artık 2020’deyiz. 

Klavyenin yenilenmesi, depolama biriminin iki katına çıkması elbette iyi ancak artık özellikle ülkemizdeki kur artışları ve vergilerle saçmalık seviyesinde yükselen fiyatları yüzünden, Apple’ın en ucuz dizüstü bilgisayarı olmasına rağmen rakiplerinden birkaç bin lira pahalıya satılması, pazar payını ne kadar etkiler bunu hep birlikte göreceğiz.

MacBook Air, profesyonel olarak video vb işlerle uğraşmayan, günlük işlerde sizi yarı yolda bırakmayacak ve hatta çoğu zaman MacBook Pro’yu aratmayacak güzel bir bilgisayar oldu. Yeni 12,9” iPad Pro ile aynı fiyata satılan bu bilgisayarı önümüzdeki günlerde diğerleriyle kıyaslayan başka bir yazıda buluşmak umuduyla…

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar