Yarın Rusya’da Apple’ın bir etkinliği var. Bu haber ilk yayıldığında arkasının geleceği belirsizdi. iTunes Müzik Mağazası’nın Rusya’da açılacağı haberi de gecikmedi. Ardından Rusya için hazırlanmış iTunes hediye kartlarının görüntüleri yayınlandı. Nihayet Rusya iTunes müzik mağazası’nın ekran görüntüleri ile kadro tamamlanmış oldu. Ruslar heyecan ile yarınki etkinliği ve iTunes Müzik Mağazası’na kavuşmayı beklerken, bizi neredeyse hiç de ilgilendirmeyen bu haberi neden daha önce yayınlamadığıma birden pişman oldum. Rusya ile birlikte Lübnan ve Türkiye’de de iTunes Müzik mağazasının açılacağının ilk somut kanıtları Internet denizinde su üstüne çıkmaya başladı.
iOS cihazınızın ayarlar bölümünden mağaza ayarlarını Türkiye Apple ID’niz ile giriş yapıp Müzik seçeneğini açmanız yeterli. İçerik şu an görüntülenebiliyor ve istediğiniz albümü veya tek bir parçayı indirebiliyorsunuz. Filmler bölümü de bulunuyor ancak tıklandığında içerik gösterimini henüz yapmıyor. iTunes mağazası Türkiye’ye gelir de meşhur hediye kartları gelmez mi? Onlar da şimdilik 25 ve 50 TL lik olarak APR’lerde satışa hazır…
Son birkaç saatlik denemelerimde birkaç hata ile karşı karşıya kalsam da (ki bunlar önemli hatalar) iTunes Store’un Türkiye’de faaliyete geçiyor olması beni gerçekten heyecanlandırdı. Yakında makul fiyatlar ile yasal yollardan müzik, film, dizi indirebileceğimiz dünyanın en popüler mağazası Türk kullanıcılarının vazgeçilmezi haline gelecek.
iTunes’un Türkiye mağazası ile birlikte iTunes Match servisi de aktif hale gelecek. Yıllık belirli bir ücret ile (bir ara 30 küsür TL olduğunu gördüm ama seçenek kayboldu) arşivimizi iCloud’da taşıyıp dilediğimiz an dilediğiniz yerden erişebilieceğiz. Hizmetin en güzel tarafı ise önceden sahip olduğumuz müziğe de destek vermesi.
Haber için teşekkürler , ipad ile zaten TR kayıtlı olan hesabım aktifken , iTunes a tıkladığımda mağazaya bağlanamıyor uyarısı çıkıyor acaba şu an içi sadece ipod iphone gibi cihazlaramı açık ?
Çok İyi oldu. Artık Apple Türkiye’ye girdi. Resmen
iTunes match fiyatı yıllık 39,99 TL olarak belirlenmiş.
Hızlı bilgi için teşekkürler. Bir ara iPad’de gördüm ama henüz sistem tam oturmadığından kapandı :)
İyi geceler bu gift card ları resmini nerede cektiniz acaba
Fotoğraf bir okuyucudan geldi. APR’de çekilmiş.
[…] — Shadi Kabbesh (@ShadiKabbesh) December 03, 2012 @9to5mac Turkish Apple Blog "Elma Dergisi" confirmed; iTunes Store is Live and working in Turkey. elmadergisi.com/itunes-muzik-m… […]
[…] — Shadi Kabbesh (@ShadiKabbesh) December 03, 2012 @9to5mac Turkish Apple Blog "Elma Dergisi" confirmed; iTunes Store is Live and working in Turkey. elmadergisi.com/itunes-muzik-m… […]
[…] — Shadi Kabbesh (@ShadiKabbesh) December 03, 2012 @9to5mac Turkish Apple Blog "Elma Dergisi" confirmed; iTunes Store is Live and working in Turkey. elmadergisi.com/itunes-muzik-m… […]
Nasıl aktive edeceğiz acaba? iTunes’u açınca hala sadece iTunes U ve Podcast ‘ler görünüyor. iTunes mağaza çıkmıyor karşıma.
Ayarlar’dan iTunes’a geçin. Müzik seçeneğini açıksa kapatıp tekrar açın. iTunes artık müzik ve filmleri de listelemeye başlayacaktır.
Bende appstoreda güncelleme vardı sabah sabah sonra karşıma itunes şözleşmesi çıktı demek ki bundan dolayıymış.
beklediğimiz bir durumdu, gerçekleşmesi çok sevindirici :)
merhaba, ben sabah kullandigimda itunes store’un alt tarafinda search gibi butonlar cikiyordu fakat tekrar girdigimde podcasts ve itunes u cikmaya basladi naapmam gerekir??
Mert Bey henüz çok yeni. Birkaç gün içinde düzelecektir.
aytunsda para kaptırmaya niyetim yok. internette hala müzik bedava. Benim merak ettiğim türkiyedeki müzüik sektörüne etkileri. Nasıl olacak acep.
Korsan şarkı indirmek (kısaca hırsızlık) devam ettiği sürece Müzik piyasasına etkisi fark edilebilir bir düzeye çıkmayacaktır. Eğer eğitim artar, insanlar nihayetinde zevk aldıkları şeyleri yapanların da emek, vakit, para harcadığının bilincine varır ve hak edene hak ettiğini verirlerse bu iş en çok sanatçıların yararına olur. Sanatçı karşılığını alırsa sanatını daha yüksek şevk ile icra eder. Sektörde pek çok kişi zarar görecektir elbette. ABD’de 9 yıl önce başlayan bu servis sonrasında onlarca müzik mağazası kapandı. Bu biraz da çağın gerekliliği. Bakkalların yerini süpermarketlerin almasından farksız. Hepimiz bakkaları severiz ama daha çok çeşidi daha uygun fiyata tek bir yerden almak hem zaman hem de para tasarrufu sağlar. Ben sektörün canlı kalması açısından (ki ülkemizde bu sektör kan ağlar durumda) umutluyum.
Korsan dedin iki çif lafta ben söyliyim
Öncelikle herkes her istediğini kullanmakta özgür. Bun da aynı görüşü paylaştığımızı düşünüyorum.
Gel gelelim müzik hakkın daki şahsi görüşüme.
Benim için canlı olarak dinlenilmeyen hiçbir müzik ücreti hak etmiyor.
sütüdyolar da kayıt edilip onlarca filitreden geçen kargayı bülbüle çeviren yazılımlar ile yaratılan sahte müzikler ne kadar müzük? bebekde üç beş tur atıktan sonra, bodruma da beraber giden sanaçılar ne kadar sanatcı? Ülke de adını bilmediği bölgelede yaşıyan insalara kedindi bestesi olmayan şarkıları ve yapay müzükleri satmlarının adını ne sanat olabilr nede sanacı?
Konser deney gerçek müzikten uzak duran santcılar dijital ortamda ki yapay müziklerini insanlara satmları ve bu müzikleri pahalıya satmları (aytunus daki tek parça 0,89 bile pahalı) sonra da ücretsizini arıyan insanları “hırsız” diye suçlamları ancak kendi saçılıklarının yansıması olabilir.
Gelelim “korsan”na! İnternette korsan diye bir şey yoktur. Film, müzik, kitap gibi dijital içerik satılık değil. Bu içerik herkese ücretsiz olarak paylaşıma açılmış durumda. Kendi satın aldığım bir albümü istediğim her insan ile paylaşırım. Bundan kimse rahatsız olmasın. İnternetin olmazsa olmazı ücretsiz herkese açık paylaşımdır. Devletler de sansür ulgulayarak her geçen gün ücretsiz paylaşımının önünü kesmeye çalışıyorlar. Devletlerin ismediği hiç bir şeyi görmeyelim, bilmeyelim istiyorlar.
Devlet mevlet diyip konudan uzaklaşyım. İnternette bilgi ve paylaşım olan özgürlüğü ile devam etmeli. İnternet özgürlüğünün önünde ki en büyük engel global holdinglerin bilgi ve içeriği her geçen gün kendi tekellerine almaya çalışmaları.
İnternet paylaşımın özgürce yapıldığı ortam. Devlet ve holding azıyla paylaşıma “korsan” demek ancak internetin doğasına ihanet olur. Elma Dergisi bile dünyanın dört bir yanın daki apple bloglarını takip ediyor. Onlarda ki içeriği türkçeye çevirip insanlar ile paylaşıyorlar. Bu içeriği o bloglarda izinsiz ve ücretsiz almaya “hırsızlık”, “korsanlık”mı diyelim Elma Dergisi yazarlarına somak isterim.
İnternette ki içeri her geçen gün ücretlendirilmeye çalışılırken, paylaşım yada sizin değiminizle “korsanlık” internetteki içeriğin tekellerin ve devletlerin eline geçmesinin önünde ki tek engel.
İcad edilmesi için tek kuruş harcamadan sadece fikir olarak patentini satın aldıp (elektronik, tıp, genetik kim vb bütün alanlar) gelişimin önünü tıkıyor. Aynı şekil de internetteki bütün içerik satılabilir ve patentlenebilir hale geldiğin de Elma Dergisi gibi küçük “bakallar” da büyük “marketler” kaşısın da kapanmaya mecbur olacak. Biz de bugün ücretsiz olam en ufak bilgi için bile büyük holdinglerin ağzına bakmak zorunda kalcağız.
imla hatalataları için özür falan dilemiyorum. :)
Evet. Herkes her istediğini dilediği gibi kullanmakta özgür, katılıyorum ancak atladığınız küçük bir nokta var; Günümüzde hemen her sektörde olduğu gibi müzik sektöründe de şartlar artık siz isteseniz de istemeseniz de böyle. Eğer sadece canlı performanslardan bedelini ödeyerek faydalanıyor ve herhangi bir medya biçiminde kaydedilmiş eseri dinlemiyor/izlemiyorsanız zaten sorun yok. Sorun bunları dinliyorsanız başlıyor. Bu kayıtları dinlerken mutlaka keyif alıyorsunuzdur. Almıyorsanız zaten dinlemezsiniz. Bu eserden keyif almak veya başka bir maksat ile faydalanıyorsanız üzgünüm, bedelini ödemek zorundasınız. Bu durum sadece bunu üreten kişinin veya dağıtan kişinin insiyatifinde. Kişi veya kurum bu içeriği pek tabi ücretsiz dağıtabilir. Bu bir haktır. Adı ise telif hakkıdır. Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır. Ülkemizde 5 Aralık 1951 tarihinde kabul edilmiş ve halen yürürlükte olan 5846 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uymak gereklidir diye düşünüyorum.
Yerden göğe kadar haklı olduğunuz bir konu, bebekte üç beş tur atanlarla ilgili olan kısım. Ama bundan hoşlanmadıysanız satın almazsınız olur biter. Hoşunuza giden, sevdiğiniz bir sanatçı yok mu? Var ise bu kişi sizce size herhangi bir yol ile emeğini ulaştırıyorsa, buradan elde edilecek gelirden bir pay hak etmiyor mu? Basit bir tercih meselesi. İstiyorsanız dinlersiniz, istemiyorsanız dinlemezsiniz. Tek fark istediğiniz şeyi kendiniz yapmıyorsanız ve bunu yapan kişi sizden bedel istiyorsa bedelini ödemektir. Bana göre bunun tersi alınmayın ama hırsızlıktır. İnternetten indirilebiliyor diye bunu internetin doğası kabul edemeyiz. Becerebiliyorsanız internetten başkalarının kredi kartı bilgilerine erişebilir veya banka hesaplarından paralarını da alabilirsiniz. İnternetten değil mi nasıl olsa? Aktarın gitsin… Lütfen biraz daha geniş bakalım….
Arada taş Elma Dergisi’ne de gelmiş. Evet doğru. İnternetten edindiğimiz bilgiyi paylaşıyoruz. İnternet günümüzde bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu. Ancak yine atladığınız bir konu var. Biz haberleri alıp kırmızıya boyayıp yayınlamıyoruz. İrili ufaklı onlarca ücretli ve ücretsiz kaynağı takip ediyor, edindiğimiz bilgiyi derleyip gerektiğinde istihbarat yapıp mümkün olan en doğru ve en hızlı şekliyle ücretsiz olarak paylaşıyoruz. Bunun için zaman ve para harcıyoruz. Bilerek, isteyerek dağıtım hakkı saklanmış bilgi paylaşımı yapmıyoruz. Elbette pek çok yayın organı ile aynı şeyleri paylaşıyoruz. iWork güncellendiyse ve bunu siz dahil milyonlarca kullanıcı kendisi fark edebilecekse bile haberini yapıyoruz. Başkalarının belki de büyük ücretler ödeyerek edindiği ancak paylaşımda haklarından feragat ettiği haberleri yayınlamak için özellikle dikkat ediyoruz. Elbette takdir okuyucunundur…
Siz de değindiniz, devlet vs derken konu uzar da uzar. Bu aslında gerçekten ülkemizin, dünyanın tartıştığı bir konu. Tartışmayı elbette isterim. Tartışarak bir yerlere varabiliriz fakat takdir edersiniz yeri burası değil. Mevzu zaten yeterince uzadı. Biz konumuza dönelim. Apple’ı seviyoruz ve Apple ile ilgili her türlü haber, dedikodu, güncelleme bilgisi, tüyolar ve çok daha fazlasını paylaşmaya devam edeceğiz.
Son olarak, imla hatalarınızdan ötürü özür dileseydiniz memnun olurdum. Özür dilemeniz gereken zümre biz değiliz, okuyucu. Bu sebeple okumayı keyifli olmaktan çıkartıp itici hale getiren onlarca imla hatanızdan ötürü tüm okuyuculardan özür dilerim.
tekrar selamlar , size daha once soyledigim itunes store un alt tarafindaki toolbar cikmiyor hala bi cozum onerisi verebilirmsnz?