Apple da yeni sürüm iOS işletim sistemlerini -destekleyemeyecek kadar eski olan cihazlarda- diğer firmalar gibi kullanıcısına sunmuyor. Ancak Apple’ı diğerlerinden ayıran en büyük fark, çoğu markada daha bir nesil öncesi dahi desteklenmezken Apple yıllar, nesiller önceki cihazlarının bile son sürüm işletim sistemi ile çalışmasına izin veriyor. Örnek vermek gerekirse günümüz itibariyle iOS 9 destekleyen cihaz listesi şöyle;
iPhone 6s Plus
iPhone 6s
iPhone 6 Plus
iPhone 6
iPhone 5S
iPhone 5C
iPhone 5
iPhone 4S
iPad Pro
iPad Air 2
iPad Air
iPad 4
iPad 3
iPad 2
iPad Mini 4
iPad Mini 3
iPad Mini 2
iPad Mini
iPod Touch 6. Nesil
iPod Touch 5. Nesil
Gördüğünüz gibi listede iPad 2 ve iPhone 4s bile var. iPhone 4s, 4 Ekim 2011’de “Let’s Talk iPhone” etkinliğinde tanıtılıp 14 Ekim tarihinde satışa çıktı. iPad 2 ise 11 Mart 2011’de satışa sunuldu. Bu kadar eski cihazların bile iOS 9 destekliyor olması alkışlanıyor evet ama ne olursa olsun eski teknolojileri nedeniyle bazı durumlarda can sıkıcı gecikmeler yaşatabiliyor kullanıcılara.
Bu tip rahatsız edici gecikmelerden şikayetçi olanlar için cihazlarınızı bir nebze hızlandıracak birkaç önerimiz var.
1. Cihazı yeniden başlatın
Şaka gibi gelebilir ama pek çok iPhone kullanıcısı günler, haftalar hatta aylarca cihazlarını kapatmıyor. Bazen küçük birtakım sorunların en basit çözümü cihazı yeniden başlatmak olabiliyor.
2. Hareketi azalt seçeneğini açın
Eğer iPhone 5 veya daha eskisi (ya da iPad 4 veya daha eski) bir cihaz kullanıyorsanız iOS 9’un olması gerekenden daha yavaş çalıştığını gözlemliyorsunuzdur. iOS pek çok animasyon için kaynak kullanıyor ve bu nedenle cihazı yavaşlatıyor. Bu animasyonların bir kısmını kolayca kapatabilirsiniz.
- Ayarlar’ı açıp Genel‘e dokunun
- Erişilebilirlik bölümünü açın
- “Hareketi Azalt” seçeneğini açık hale getirin
Bu özellik uygulamaların açılıp kapanırkenki animasyonlarını ve ana ekrandaki parallax etkisini kapatarak cihaza çalışması için daha fazla kaynak sağlayacaktır.
3. Konum ve Arkaplan ayarları ile oynayın
Cihazınızın hem pil ömrüne hem de çalışma performansına olumsuz etki eden bir diğer özellik grubu ise konum servisleri ve arkaplanda uygulama yenilenmesidir. Bunları sınırlandırarak veya kapatarak cihazınıza ekstra kaynak sağlayabilirsiniz.
- Ayarlar uygulamasından Genel‘e dokunun
- Arkaplanda Uygulama Yenile seçeneğine gidin
- Tümünü veya bir kısmını kapatın
Bu özellik siz kullanmasanız dahi uygulamaları güncel tutmak için tasarlanmıştır. Sadece uygulamayı açtığınız anda birkaç saniye içinde zaten bunu yapabildiğiniz için tümünü kapatmakta bir zarar yoktur.
Aynı şekilde konum servislerine de el atabilirsiniz.
- Ayarlar uygulamasından Gizlilik bölümüne dokunun
- Konum Servisleri‘ne gidin
- Tümünü veya hangi uygulamanın hangi durumda konumunuzu kullanabileceğini tek tek ayarlayabilirsiniz.
Konum servislerini de tamamen kapatmak büyük ölçüde pil ve performans tasarrufu sağlar fakat bu durumda pek çok özellik de devre dışı kalacaktır. Örneğin konum bazlı anımsatıcılar kullanıyorsanız kapattığınız için bu özelliği kullanamayacağınızı unutmayın.
Konum servislerinin tamamen kapatılmasından ziyade, sadece uygulamayı kullanırken açık kalacak şekilde ayarlanmasını tavsiye ederiz.
4. Geri yükleme yaparken iTunes’u kullanın, iCloud’u değil
iCloud’un hayatımıza kattığı rahatlık tartışılamaz. Cihazlarımızın yedeklerinin de iCloud’da tutulması ile birlikte, kullanıcılar herhangi bir olumsuz durumda cihazlarını sıfırladıklarında veya geri yükleme yaptıklarında, yedeklerini ve hatta yazılımı sıfırdan iCloud ile yüklemeyi tercih ediyorlar. Yazılım güncellemeleri gibi durumlarda iCloud yerine iTunes’u tercih etmek daha yavaş, zahmetli fakat daha güvenli bir yoldur. Kablosuz olarak iki dokunuş ile yazılım güncellemek ne kadar rahat olursa olsun, küçük yazılım güncellemelerinde bile cihazınızı iTunes’a bağlayarak kurulumun neredeyse hatasız olmasını sağlayabilirsiniz. Nadiren de olsa kablosuz olarak gerçekleşen yüklemelerde internet bağlantısından veya başka bir nedenden ötürü veri aktarımında sorun olabilir ve bu sorun ileride başınıza performans veya hata olarak geri dönebilir. Hatta arada sırada cihazınızı Mac’inize bağlayarak bir yedek dosyası da Mac üzerinde tutmanızda fayda var.
Sağlıklı çalıştığına inandığınız bir sistem ile yedeğinizi iTunes’a aldıktan sonra dilediğiniz zaman cihazınızı sıfırlayabilirsiniz. Yeni yazılım yüklendikten sonra cihazınız size yedeklemeyi iCloud’dan veya iTunes’tan almak konusunda size danışacaktır. iTunes’u seçerek yedeklemenizi geri yükleyin ve sorunsuz bir şekilde bu süreci atlatın.
Diğer yöntemler ve şehir efsaneleri
Her nedense bazı kullanıcılar arada sırada arka planda çalışan uygulamaları kapatmak gibi bir alışkanlığa sahipler. Kimisi kullandıktan hemen sonra uygulamayı kapatıyor. Uygulamaların açık kalmasının cihazınızın performansına olumsuz bir etkisi yoktur. Varsa bile emin olun bunu laboratuvar ortamında bile ölçmek zordur. Bu nedenle hiç zahmet etmeyin.
Gereksiz uygulamaları silmek, tarayıcı geçmişini temizlemek ve ekli mesajlardan veya e-postalardan kurtulmak da cihazınızın hızına olumlu etki sağlamaz. Bunlar sadece hafızada ekstra yer açmayı sağlar. Yer ihtiyacı için evet ama performans için sürekli temizlik yapmak da pek fayda sağlamayacaktır.
Otomatik güncelleme veya otomatik yedekleme de sadece aktifken cihazın hızına etki edecektir. Bu nedenle kapatıp kapatmamak tercihe kalmış.
Eğer Apple eski cihazınızı, son sürüm işletim sistemini destekleyen cihazlar arasından çıkarttıysa, artık yeni bir ürün almanın da vakti gelmiştir diyebiliriz. Elbette cihazlarını belirli amaçlar dışında kullanmayanlar için bir şey değişmiyor. Örneğin babam hala iPhone 3G kullanıyor ve hayatından memnun. Yeni bir ürün almak, yeni işletim sistemi ve yeni özellikleri kullanmak haricinde, üçüncü parti geliştiricilerin uygulamalarını kullanmak için de geçerli bir mazeret olabilir. Pek çok geliştirici, eski nesil işletim sistemleri için yazılım geliştirmekten kaçınıyor.
Yine de cihazınız ne kadar eski olursa olsun ihtiyaçlarınız doğrultusunda çalışmasını sorunsuzca sürdürecektir. Yukarıdakiler gibi birkaç tüyo ile daha verimli çalışmasını sağlamak ise sizin elinizde.