Ana SayfaGeneliPhone OS 4

iPhone OS 4

iPad üzerinde Elma DergisiYazıma başlamadan önce, yönetici panelinde 201. yazımı yazmakta olduğumu fark ettim. Henüz iki ay gibi çok kısa bir zamanda 200 başlık, ayda 1500 in üzerinde ziyaret, her gün mutlaka en az bir kez siteye göz atan 30’dan fazla devamlı takipçimiz olmuş. Apple iPad üzerine fazla eğildiğimi fark edip mail gönderen takipçiler, Blog’un iPad tanıtımından birkaç hafta önce yayına geçtiğini biliyorlar…Elma Dergisi’nin grafik eğrisi sürekli yükseliyor. Teşekkürler…

Apple’ın, iPad ile taşınabilir bilgisayar kavramını değiştirmek için büyük bir adım atmasının hemen ardından, dünyanın en çok beğenilen mobil işletim sistemi iPhone OS’u da yenileyeceğini, 8 Nisan’da Elma Dergisi’nin de canlı paylaştığı etkinlik ile medyaya duyurdu. Apple ürünlerini seven pek çoğunuz gibi ben de heyecanımı saklamıyorum. İyi olanı sürekli daha da iyi yapıyorlar. Kullanıcı odaklı çalışmaları, daha kolay, daha zevkli kullanılan yazılımlar çıkartmaları, Apple Ekosistemini günden güne genişletiyor. Bu yazıda sizlere, önümüzdeki yaz iPhone, iPod Touch ve sonbaharda iPad kullanıcılarına sunulacak olan yeni işletim sistemi hakkında birkaç detaydan bahsedeceğim.

iPhone OS 4 preview - ElmaDergisi.com Macintosh TürkiyeiPhone OS 4, adından da anlaşılabileceği gibi iPhone’un 4’üncü büyük yazılım güncelleştirmesi. Önceki yazılım güncelleştirmelerinde pek çok kişinin eleştirdiği özellikler (kopyala/yapıştır, MMS vb) sürekli iyileştirilerek iPhone yazılımına ekleniyor. Günümüzde iPhone OS 3’ün altında işletim sistemine sahip çok küçük bir yüzde var.

iPhone OS 4, 100’den fazla yeni özellik ile kullanıcılara sunulmaya hazırlanıyor. Tanıtım etkinliğinin hemen ardından, geliştiriciler için indirmeye açılan yazılımı inceledikten sonra, bu irili ufaklı pek çok özelliğin kullanırken fark edildiğini bilmenizi isterim. En çok ses getiren özelliklere göz atalım.

Multitasking

iphone multitasking - ElmaDergisi.comMultitasking (çoklu görev), iPhone’nun belki de en çok eleştirilen yönlerinden biri olmuştur.iphone multitasking screenshot - elmadergisi.com Aynı anda birden çok uygulama çalıştıramamak zaman zaman kullanıcıları epey sinirlendirdi. (Bpop uygulamasında rekor üzerine rekor kırarken telefonun çalması ve uygulamanın sonlandırılıp rekorunun kayıt edilememesinden yakınan bir arkadaşımı çok iyi anlayabiliyorum) Aslında multitasking iPhone’da kısmen mevcuttu. iPod ile müzik dinlerken maillerimizi kontrol edip sms gönderebiliyorduk. Ancak üçüncü parti uygulamalardan herhangi birini başlattığımızda müziğimiz susuyordu. Artık home tuşuna iki kez basarak multitasking ekranında, çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmak ya da yeni bir uygulama çalıştırmak mümkün olabilecek. Skype gibi uygulamalardan sizi arayanlar, uygulama sürekli çalıştığı için rahatlıkla ulaşabilecek ya da anlık ileti gönderebilecek. iPhone OS 4, iPhone 3G, 3GS, iPod Touch 2. ve 3. nesilde kullanılabilecek. Ancak Multitouch özelliği, donanımın yeterli olmayacağı gerekçesi ile Sadece iPhone 3GS ve iPod Touch 3. nesil kullanıcıları tarafından kullanılabilecek. İllegal yöntemler ile kullanmayı tercih eden kesim mutlaka 3G’de de bu özelliği çalıştıracaktır. Ancak bu tip kullanımın güvenlik açıklarına ve garantinin son bulmasına sebep olabileceğini de akıldan çıkartmamakta yarar var.

Yazının Devamı:

Folders

iphone folders - Elmadergisi.comFolders benim gibi bir çok iPhone kullanıcısını son derece rahatlatacağına emin olduğumiphone folders - Elmadergisi.com yepyeni bir özellik. Uygulamaları yükledikçe iPhone ana ekranının sayfaları da ardı ardına uzuyordu. Artık bir uygulamayı ararken sayfalarda kaybolmaktansa Spotligt ile arama yapar hale gelmiştik. Folders, uygulamaları (12 adet) klasörler içinde toplamaya yarayan küçük ve işlevsel bir özellik. Bir uygulamayı basılı tutarak bir diğer uygulamanın üzerine sürüklediğiniz anda kendi kendine oluşuyor ve uygulamanın türüne göre isimlendiriliyor. Uygulamaların bir arada tutulması, hem bulunmasını kolaylaştırıyor hem de uzayıp giden ana ekran sayfalarının önüne geçmiş oluyor. Küçük bir ayrıntı daha ekleyemek gerekirse, daha önceki OS 3 işletim sisteminde 180 olan uygulama yükleme sayısı OS 4 ile 2160’a çıkıyor. Bu kadar çok uygulamayı yüklemek iPhone’un kullanımı açısından bir sorun oluşturmaz mı? sorusuna cevabım kısaca Hayır!. Sistem o kadar iyi optimize edilmiş ki, kaç adet uygulama yüklerseniz yükleyin, yavaşlama gibi herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz.

Mail

Mail için tamamen yenilendi diyemeyiz. Zaten çok başarılı olan Mail uygulaması, birden çok mail hesabı kullananları daha çok sevindirecek özellikler kazandı. Artık farklı hesaplara gelen iletilerinizi tek gelen kutusu içinde de görebilmek mümkün. Mail hesapları arasında hızlı geçiş ve postalarınızın içerdiği ekleri üçüncü parti uygulamalarda da açabiliyor olmak, en büyük yeniliklerden birkaçı. Neredeyse iPhone kullanmamın en büyük sebeplerinden biri olan Mail’in yeni sürümünün pek çok kişiye kolaylıklar sağlayacağı kesin.

iBooks

Apple iPad sayesinde artık iBooks uygulamasına pek de yabancı olduğumuz söylenemez. Buiphone ibooks - Elmadergisi.com görece yeni, görece eski uygulama, iTunes üzerindeki iBooks Store yada farklı mağazalardan edindiğimiz e-kitapları okumaya yarayan epey keyifli bir uygulama. Sayfa geçişleri, içerik hakkında fazlasıyla bilgi edinme kolaylığı, kitap satın alma ve satın alınan kitapları kolaylıkla rafta gösterebilme gibi özellikleri ile iBooks, kitap severlere, artık her yerde sevdiği kitapları yanında cebinde taşıma özgürlüğü veriyor. iPad ekranına göre oldukça küçük olan iPhone ekranı ile kitap okumak ne derece kullanışlı olur, tartışılacak bir konu. Ancak mutlaka iBooks’u iPhone ve iPod Touch cihazlarında kullanacak kişiler de olacaktır.

iAd

iAd, belkide iPhone, iPod Touch gibi mobil cihazları kullananların en çok nefret ettiği konu olan reklam üzerine geliştirilmiş, iPhone OS 4 işletim sistemine entegre edilen oldukça kapsamlı ve yeni bir özellik. Buna aslında özellik demek pek de doğru olmaz çünkü kullanamayacaksınız. Bu özelliği kapatabilme şansınızın olup olmadığı bilgisi de henüz mevcut değilKullanıcılar iAd öncesinde reklamlara tıklamaktan hep kaçındılar. Reklamlar masaüstü, dizüstü sistemlerde arama odaklıydı. Google gibi arama motorlarında oldukça iyi bir gelir kapısı haline geldi. Öyle ki, internet reklamcılığı, TV, Radyo reklamcılığını geçti. Mobil ortamda bu fikir pek işe yaramadı. Kullanıcılar reklamlardaki her ne ise, dikkatlerini çekse dahi tıklamaktan kaçındılar. Uygulamadan çıkıp tarayıcıyı açan, reklam verenin sayfasına yönlendiren reklamlar, çalışırken yada oyun oynarken tüm keyfinizi kaçırabiliyordu. iAd sayesinde reklamlar yine gösterilecek. Ancak tıkladığınızda reklam, ekranı kaplayarak kendine özgü arabirimine geçiş yapacak. Dilediğiniz gibi interaktif reklam içinde gezinebilecek, video izleyebilecek hatta oyunlar oynayabileceksiniz. Bulunduğunuz yere göre reklam veren firmanın mağazalarını bile tek dokunuş ile görebilmek mümkün olacak. Reklam, birçok kullanıcı için son derece sıkıcı bir mevzu. Asla işimizin bölünmesini istemiyoruz. iAd, bir anlamda bu sıkıntıyı gideriyor demek daha doğru olur. iAd ile Apple, reklamları barındıracak ve uygulamalar içinde yayınlanmasını sağlayacak. Reklam verene de tıklandığında gelirin %60 ‘ı gibi şimdiye kadar görülmemiş oranda bir kar sunacak. Hep birlikte mobil reklam pazarını nasıl etkileyeceğini önümüzdeki yaz aylarında göreceğiz…

iPhone OS 4, daha güvenli, şifrelenmiş içerik, fotoğraf galerisinde Mac OS X uygulaması olan iPhoto’daki Faces ve Places desteği, 5X kamera yakınlaştırması, Mp3 parçalarınız için çalma listesi

oluşturma, Bluetooth klavye desteği, ana ekran ve kilit ekranındaki resimleri ayrı ayrı değiştirebilme, Gamecenter ile sosyal oyun ağı, uygulamaları silerken karşımıza çıkan sinir bozucu oylama ekranının nihayet kaldırılması, Spotlight ile web’de ve wikipedia’da arama yapabilme, mesajlarda kullandığımız resimleri o anda boyutlandırabilme gibi aklıma gelmeyen irili ufaklı 100 den fazla yenilik ile geliyor. Birçok Jailbreak sitesinden gördüğüm kadarıyla pek çok kullanıcı iPhone OS 4 Beta’yı, sağlıksız olduğu halde kullanmaya başladı bile. İndirilen yazılımı illegal olarak Udid kaydı yapan sitelere para ödeyerek cihazlarını aktifleştiriyor ve yüklüyorlar. Elma Dergisi yöneticisi olarak bu tip yöntemler ile dertsiz başınıza dert almak yerine sistemin sağlıklı çalışır hale gelmesini beklemenizi ve resmi olarak indirmeye açıldıktan sonra sisteminizi güncelleştirmenizi öneriyorum. Zaten özellikleri geliştirilip değiştirilecek. Şu an kullanıcıların bir çoğu mevcut sistemlerinde rahatlıkla kullandıkları özellikleri dahi kullanamayıp eski sistemlerine dönmeye çalışıyor ve sorunlar yaşıyorken, bir bölümü ise hala bir şekilde yeni yazılımı cihazlarına biran evvel kurabilme telaşı içinde… Sabırla yazımın sonuna kadar dayanan değerli Apple kullanıcılarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Yorumlarınız ile yazıma katılabilir, düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz…

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar