Açıkçası bu durumdan pek de hoşnut olduğumu söyleyemeyeceğim. Gün içinde bir dedikodu duyuldu. iPhone’un konumumuzu kaydettiği, bu bilgiyi gizli bir dosya ile iPhone’da depoladığı ve iTunes’a bağlandığında eşitleme esnasında bilgisayarımıza aktarıp sakladığı ile ilgili. Bu dedikodu gerçek. Biraz önce bizzat denedim. Verileri okuyup haritada işaretleyen bir yazılım var. Oldukça fazla yolculuk yapan biri olduğum için epey karışık bir harita ile karşılaştım.
Bu durum aslında bir anlamda güvenliğimiz ile ilgili. Ancak bu işin abartıldığını düşünüyorum. Konum servislerini kapatarak iPhone’un takip edilemeyeceğini biliyorsunuzdur. Artık açık olduğu sürece her an takip edildiğinizi de bildiğinize göre daha dikkatli davranmanızı tavsiye ediyorum. Birazdan paylaşacağım uygulamayı lütfen farklı maksatlar ile kullanmayın. Neticede konum bilgisi kişisel bir durum. Uygulama Mac sahiplerine hitap ediyor. Windows kullanıcıları için de mutlaka bir yazılım yakında çıkar. Elma Dergisi sunucularına yüklediğim bu uygulamayı indirip çalıştırdığınızda, sistem, kütüphanenizden gerekli dosyayı bulup okuyarak harita üzerinde iPhone’unuzun yaptığı hareketleri izleyebilirsiniz.
isan bir acayip oluyo, hollywood filmlerinde hissettim kendimi,
programdan, appledan, hatta kendimden korktum :)
Not: Tahmin edebileceginiz gibi tek iphone degil ipad veya ipod touch larda da calisiyo.
iphone mu bul … ama 20 40 m sapıyor
Askeri uydular sapmasiz pozisyon belirlemesi yapabiliyor. sivillerin hizmetine sunulanlarda 5-50m arasi sapma yapmasi normal.
Bendede bir harita çıktı ve loading yazıyor 5 dk’dır halen yazıyor iphone bağlı değilken açtım ama programı ve izlemesinde ben bir sakınca görmüyorum( : bekar oldugum surece( :
Ama yok artık cuss yani harbiden he ne kadar havaalanına gitmişim onu bile gösteriyor( : burda bildiğin ayrıntı var birde zamanlarıda belli gibi birde erzurum’dayım yani istanbul’da filan evi gösterir artık…
Yok böyle birşey ya( : acaba bu itunes’dan sadece bilgisayarımızda mi?kalıyormuş yoksa apple’da gidiyormuymus
iphone´mu bul ile alakasi olmayan bir olay, nette biraz arastirdim konum servisi kapali olmasina ragmen takip devam ediyormus galiba. Vericilerin gps bilgilerini kullaniyor. Hic hosuma gitmedi:(
temmuzdan beri kayıt var iphoneu bul’u daha sonra yükledim galiba. bayağı entersan. gerçi biraz saçalıklar da var tam anlamadım hiç gitmediğim yerlerde sarı kırmızı noktalar var. yoğunlukla bulundğum yerlerde büyük lacivertler. aslında güzel bişey değil tabi ama hoşuma gitti olan olmuş bari daha detaylı rapor verseydi hangi gün ne yapmışım diye hatırlmaya çalışırdım severim böyle şeyleri:)
Diğer yazıda da yazdığım gibi. Tam olarak sizin gezdiğiniz yerleri değil, siz gezerken etrafınızda tespit ettiği wireless cihazların kaydı gördükleriniz.
Wifi noktalarına göre yer tespitini hızlandırmak, kolaylaştırmak için yapılan bir özellik. Amerikada bu şekilde yüksek binaların arasında dahi olsanız, normale oranla yeriniz daha hızlı tespit edilebilir ve iPhone’daki lokasyon kullanan uygulamalar, bu verilere daha çabuk / hiç yoktan daha gerçekçi tahminlere ulaşabilir.
Aslında bahsedildiği kadar kötü değil yani. ( her ne kadar bazı durumlarda teknik olarak farklı sebeplerle de kullanılabilecek olsalar da.. )
“iOS bunları kaydediyor ve uzun zamandır da mevcut bir durum.
Çevresinde yakaladığı wifi bağlantıları, sinyal seviyesine göre veritabanına kaydediyor. Bu tür veriler Amerika’da ve wifi bağlantılara göre lokasyon tespiti hizmeti veren servisi veren şirketin çalıştığı avrupa bölgelerinde daha çok işe yarıyor.
Sokak sokak gezip, wifi bağlantıların ip adreslerini seviyelerine göre kaydedip, bunu Apple dahil çeşitli firmalara kullandıran şirketler var.
Farklı amaçlarla da kullanılabilecek olsa da, en çok wifi history ve olası yer tespitini ve paylaşımını hızlandırmak için yapılan bir şey.
Wifi yakaladığı cihazların MAC ID lerini de o veritabanına kaydediyor. Yani sizin geçtiğiniz yer değil de, hangi MAC ID, hangi binada oturuyormuş onları görebilirsiniz, işinize haricen ne kadar yarar tartışılır.”
Cok mantikli bir aciklama…Tesekkurler paylastiginiz icin…
Benim macte çalışmadı…
ve fakat merak ettim
Evet bende de calismadi .db diye bir dosyayi okuyamiyormus…
Bahsedilen kayıt dosyası o. Senkronize yaptığınız bilgisayardan başka bir bilgisayarda çalışmayacaktır.
detaylar için http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/#1 adresine göz atılabilir… Site ne kadar açık kalır bilinmez…
Sync yaptigim bilgisayarda yaptim ama program uyari verip kapaniyor…
Cok ilginc ancak elbette bu kullanim sartlari dahilindedir, aksi pek mumkun olmasa gerek.
Ilgili yazidan hareketle kendi datalarimi buldum, soyle ki;
iphone explorer (veya benzeri ile) ile Root/var/root/Library/Caches/locationd/consolidated.db sqllite database’i
‘CellLocation’ tablosu icinde; enlem, boylam ve zaman (latitude, longitude location and the timestamp) bilgilerine ulasilabilir.
Ancak bu yeni bir sey degil, neden simdi cikti ortaya? Yoksa ben mi yeni ortaya ciktigini dusunuyorum…
ilgili uygulama “CellLocation” tablosuna bakiyor, ayrica “WifiLocation” tablosunda mac adresleri ile birlikte daha fazla veri var.
Kendi verilerime gore, en son restore (sifirdan) ettigim ay olan agustostan bu yana, 20.000 nokta varken, wifi tarafindan bu rakam 120.000 olmus.
Yani cihazin dogrudan kendi pozisyonu 20bin civari iken, etrafimda bulunan wifi lerin mac adresleri ile birlikte 120bin civari bir noktalama yapmisim. -sanirim :)-
Bu Twitter’da @falseSreveJobs’a iyi malzeme oldu. Ardı ardına yardırıyor :)
Komplo teorilerine inanmaya başlayacağım. Apple biçok üründe tekelciliği oldukça sağlamlaştırmaya ve çılgın bir serbest piyasada her yönüyle cazipliğini kullanarak (güzel bir kadının cilveleri gibi:) ) ürünlerini aldırdıktan sonra iTunes ve AppStore’a kişiyi mahkum etmesi. Bunun yanında iPhone’un pilinin çıkarılamaması ve hatta toplu iğne gibi birşey yoksa sim’in bile çıkarılamaması insanı düşündürüyor.
Bunun yanında iPad ürünüyle sanal dergi ve gazeteciliğin başrol oyuncusu olarak kendisinin bir gazete çıkaracağı söylentileride bu ürünleri kullanan herkesin Apple’ın penceresinden dünyaya bakacak olması anlamına geliyor ki yönlendirmek ve kitlelere istenilen bilgiyi yavaş yavaş empoze etmek anlamında da gayet iyi bir silah.
ABD için Mark Zuckerberk, Steve Jobs vb. kişiler gerçekten önemli ve istatistiki bilgi vb. için muhteşem kaynaklar. Obama’nın yemeğine bu kişilerin eşlik etmeside yine tüm yazılanlar için ayrıca bir malzeme durumunda.
Gelecek neleri getirecek bilmiyoruz ama bunu tahmin ederek ve planlayarak iş yapanlar yok değil. Özellikle para ve teknoloji imkanları ile herşeyi yapma gücü olanlar için bu kaçınılmaz.
Foursquare kullanan ya da Facebook üzerinden check-in alan bir toplumun bu konuya bu kadar neden gürültü kopardığını anlamış değilim.