iOS Evrimi

iOS bu zamana kadar çok büyük değişikliklere uğrayarak geldi. iOS ilk kullanılmaya başlandığında sadece YouTube’dan video izlemek ve internette sörf yapmak için kullanılıyordu. Gün geçtikçe gelişti ve kullanıcıların hayatını kolaylaştıran en popüler mobil işletim sistemi oldu.

Yarın Apple iOS 6’nın gerçek sürümünü yayınlıyor. 2007’den bu zamana iOS’un üzerinde nasıl değişiklikler olduğunu inceleyelim.

iOS’un gerçek ismi: OS X

Jobs iOS işletim sisteminin tanıtımı boyunca Mac OS X ile aynı Unix çekirdeği üzerinde çalıştığını, OS X ile benzer araçları kullandığını vurguluyordu. İlk zamanlarda iPhone da kullanılan işletim sistemine “iPhone OS” adı uygun görmüşlerdi. Bu isim tam dört yıl boyunca iPhone ile birlikte oldu. iPhone OS’un  4. sürümü  ile birlikte 2010 Haziranında işletim sisteminin adı iOS olarak değiştirildi.

iOS 1.0

iOS 1.0 zamanın en yenilikçi işletim sistemiydi. iPod, Takvim, Resimler, Saat, Metin, Safari, Notlar, YouTube, Hesap Makinesi, Haritalar, Ayarlar, Kamera, Hisse Senetleri, Telefon, App Store ve iTunes Store ile birlikte geliyordu. Uygulama sayısı ne kadar fazla gözüküyor olsa da yaptığı fazla şey yoktu. Üçüncü parti uygulama bulunmuyordu. Bunun en büyük nedeni Steve Jobs’du. Kullanıcılara web tabanlı uygulamalarının kullanımına teşvik etmeye çalışmasıydı.

iOS 2.0

iOS 2.0’ın en büyük özelliği App Store olmuştu. Uygulama geliştirmek isteyenler için ilk defa iOS SDK yayınlanmıştı. Apple tarafından özenle hazırlanan bu sistem iPhone için çok büyük olanaklar yaratıyordu. App Store’ın kullanıma açılması ile iPhone pazarında ön sıraya çıkmıştı. Herkesin dilin de “Bu isteğin için bir uygulama var.”dı.

iOS 2, iPhone 3G, iPhone 2G ve ilk nesil iPod Touch için Temmuz 2008 de Microsoft Exchange desteği ile birlikte kullanıcılara sunuldu. Push email, takvim ve adres defterindeki iyileştirmeler kullanıcılar tarafından oldukça sevilmişti. Diğer göze çarpan özellikler ise Microsoft Office dokümanlarını açması, ekran görüntüsü alması, Safari’den görüntüleri kayıt etmesi ve Genius şarkı listesiydi.

iOS 3.0

iOS 3 Apple’ı birinci sıraya itti. Çoğu uygulama rakip işletim sistemlerinde bulunmuyordu.

Üçüncü parti uygulamalar için anlık bildirimler de iOS 3′ün getirdiği yeniliklerden biriydi. Apple MMS desteğini de bu güncelleme ile birlikte sundu. Video kaydı, yatay klavye, sesli not kaydetme, Bluetooth veya kablo üzerinden internet paylaşımı da iOS 3′ün önemli özellikleri arasında yer aldı. Sesli komut uygulaması “Voice Control” birden fazla dil seçeneği ile geldiğinden kullanıcılar memnun kalmıştı. Find My iPhone özelliği MobileMe ile tanıtıldı.

iOS 3.2

iPad ekranını yatay olarak kullanmanıza olanak sağladı. iPad Dock’u 6 adetten fazla uygulama tutmaya başladı. Çıkan özelliklerden biri de ana sayfa ekranınızın görüntüsünü istediğiniz gibi değiştirebilmenizdi.

iOS 4.0

iOS 4.0’ı en can alıcı özelliği FaceTime ile görüntü görüşme oldu. Aynı zamanda Apple iBook ile de ayrı bir destek sunuyordu. Kullanıcılar istedikleri şekilde uygulamaları klasöre ekleyebiliyordu. Mail kutusuna Exchange desteği geldi. Çoklu işlemler ile uygulamalar arasında hızlı geçişler yapmanıza olanak sağladı. Apple TV ile çalışan AirPlay özelliği geldi.

 Spotlight ile iPhone dosyaları dışında web veya Wikipedia da arama özelliği geldi.

iOS 5.0

Bildirim merkezi nihayet kullanıcılara gelen bütün bildirimlerin tek bir yerde toplanmasını sağladı. Kablosuz senkronizasyon ile iOS cihazınızı kablo kullanmadan bilgisayarınız ile eşleşmesine olanak sağladı. Twitter entegrasyonu arkadaşlarınız ile daha kolay içerik paylaşmanıza yardımcı oldu.

Bana göre iOS 5 ile gelen en önemli özellik Siri. Sadece iPhone 4S ile kullanılıyordu. Siri, ona sorular sormanızı, ajandanıza sesle kayıt eklemeyi, alarm kurmayı, mesajlarınızı okumayı ve yazmayı ve daha pek çok şeyi ses ile yapılabilir kıldı.

iOS 6.0

iOS 6 da Google’ın bütün özellikleri kalktı. Onların yerine Apple iOS 6 Maps’le turn by turn navigasyon, 3D harita sistemi ile bizi tanıştırdı.

Hesap Cüzdanı kullanıcının kuponlarını, biniş kartlarını, sinema biletlerini ve daha fazlasını saklama şansı sundu. Twitter’dan sonra FaceBook da entegre edildi. FaceTime ile aramalar sadece WİFİ ağı üzerinden yapılıyordu şimdi ise 3G ağı üzerinden konuşabiliyorsunuz. Siri artık sorduğunuz spor ve film sorularına da cevap veriyor.

iOS 6 yarın artık herkesin elinde oluyor. Değişen özelliklerin incelemesini sizlerle paylaşacağız.

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar