iOS 9, WWDC 2015 kapsamında tanıtıldı ve şu an sadece geliştiricilerin uygulamalarını test edebilmesine açık. Yakında ilk kez iOS için de halka açık beta sürümler yayınlanacak. Sistem bu sonbahara kadar kullanıcılara sunulmayacak olsa da hakkında merak ettiğiniz, mail veya sosyal medyadan sorduğunuz soruları ve bunların cevaplarını test sistemlerinden edindiğimiz tecrübeler ve internetten derlediklerimizle harmanlayarak bu yazıda bir araya getirmeye çalışacağım.
Genel Bakış
iOS 9 nedir?
iOS 9, Apple’ın iPhone, iPad ve iPod touch cihazları için hazırladığı işletim sisteminin yeni sürümüdür.
Sadece iOS 9 mu? El Capitan veya Yosemite gibi bir ismi yok mu?
Sadece iOS 9. Apple Mac işletim sistemlerine her zaman bir pazarlama ismi verdi fakat mobil cihazların işletim sistemleri sadece sayılarla ifade ediliyor.
Peki iOS 9 şu an hazır mı? Kullanabilir miyim?
Hem evet hem hayır. iOS 9 şu an sadece geliştiriciler için açık. İlk sürümler, geliştiricilerin uygulamalarını, sistemin nihai sürümü ile uyumlu olabilmesi için çıkış tarihinden önce hazır etmeleri amacıyla yayınlanıyor.
Eğer sisteme kayıtlı bir uygulama geliştiricisiyseniz ve iOS 9’u test edebileceğiniz ikincil bir cihazınız varsa developer.apple.com adresine girip sistemi indirebilirsiniz.
Geliştirici olmayanlar sistemi test edemeyecekler mi?
Bunun için Temmuz ayını beklemeniz gerekiyor. Apple halka açık beta programının tarihini henüz duyurmadı. İkincil bir cihazınız varsa ve illaki test etmek istiyorsanız appleseed.apple.com/sp/betaprogram adresine kayıt olarak beklemeye başlayabilirsiniz.
Neden ikincil bir cihaz daha gerekiyor?
Beta işletim sistemleri, diğer beta yazılımlar gibi pek çok hata ile birlikte gelir ve verileriniz de dahil pek çok şeyi tehlikeye atarlar. Günlük hayatınızda kullanmanız için uygun değiller ve kullanmaya kalktığınızda mutlaka cihazın kilitlenmesi, uygulamaların çökmesi ve daha önemlisi pek çok verinin kaybı gibi ciddi birtakım sorunlar ile yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz.
Beta’dan uzak durdum diyelim, nihai sürüm ne zaman geliyor?
Önümüzdeki sonbahar aylarında. Geçen yıl Apple iOS 8’i 17 Eylül’de kullanıma sundu. İki yıl önce iOS 7 18 Eylülde, üç yıl önce iOS 6 ise 19 Eylül’de nihai kullanıcılara sunuldu. Bu yüzden Eylül ayının ortaları diye bir tahminde bulunabiliriz.
iOS 9’un benim iPhone, iPad veya iPod touch’ımda çalışıp çalışmayacağını nasıl bileceğim?
Apple, iOS 8 çalıştırabilen cihazların iOS 9’u da destekleyeceğini WWDC’deki tanıtımda duyurdu. Bu durumda cihazınız iOS 8 çalıştırabiliyorsa iOS 9’u da çalıştıracaktır. iOS 9 ile uyumlu cihazlar şunlar;
- iPad Air 2
- iPad Air
- iPad 4
- iPad 3
- iPad 2
- iPad mini 3
- iPad mini 2
- iPad mini
- iPhone 6 Plus
- iPhone 6
- iPhone 5s
- iPhone 5c
- iPhone 5
- iPhone 4s
- iPod touch 5
iOS 9’u nasıl indireceğim?
iOS 9 yayınlandığında Ayarlar / Genel / Yazılım Güncelleme‘yi açıp Wi-Fi’a bağlı kalarak yeni yazılımı indirebileceksiniz. Yazılım yayınlanıp indirmeye hazır olduğunda “Ayarlar” simgesinde kırmızı bir bildirim göreceksiniz. Kablo ile indirmeyi tercih ediyorsanız Mac veya Windows PC’nizden iTunes ile de yazılımı güncelleyebilirsiniz.
Geçen yıl iOS 8’i kurabilmek için bir sürü şey silmek zorunda kaldım. Bu yıl da bir şeyleri silmek zorunda kalacak mıyız?
Hayır. Apple bu durumu düzeltti. iOS 8 4.5 GB gerektiriyordu fakat iOS 9 sadece 1.3 GB. Bu yüzden çok daha az bir alan yeni yazılımı kurmak için yeterli olacak. iOS 9’un yeni sürümlerinde güncelleme yapmanız gerektiğinde, cihazınız tamamen doluysa ve eğer izin verirseniz, sistem geçici olarak bazı uygulamaları silecek ve kurulumdan sonra geri yükleyecek.
Hala ücretsiz öyle değil mi?
Evet.
iOS 9’un bana ne faydası olacak?
Aslında iOS 9, 4 ana başlıkta toplayabileceğimiz bazı yenilikler sunuyor. Esas/asıl, Akıllılık, Uygulamalar ve iPad
Esas/Asıl kapsamında pil ömrünün uzatılması, performansın artırılması ve müşteri verilerini korumak için güvenliğin iyileştirilmesi/geliştirilmesi.
Akıllılık başlığında ise cihazın, onu kullanma şeklinizi, gizlilik içinde takip ederek size özel önerilerde bulunması olarak özetleyebiliriz.
Uygulamalar: En sık kullandığınız uygulamaların geliştirilip iyileştirilmesi.
iPad: iPad kullanım tecrübesini bir üst seviyeye taşıyan yenilikler.
Özetlersek;
Yenilikler:
- Siri
- Arama
- Apple Pay
- Notlar
- Haritalar
- Haberler
- QuickType
- Multitasking
İyileştirmeler:
- Performans
- Pil Ömrü
- Güvenlik
- Güncellemeler
Siri mi yenilenecek yoksa ben mi kendimi Siri’ye uyduracağım?
Sadece siz değil, Siri gerçekten artık daha yetenekli. Jarvis kod adlı (tanıdık geldi mi?) yeni motor sayesinde geçen yıla oranla %40 daha isabetli sonuçlara ulaşıyor. Hata oranı ise %5. Hız ise %40 artırılmış.
iOS 9’un Siri’sinde yenilik var mı?
Birkaç yenilik var. Öncelikle Siri, Apple Watch’taki gibi yeni bir görünüme sahip. Ayrıca Spotlight, Siri gibi çalışacak. Yani Spotlight’ı yazarak kullandığınızda Siri’nin konuşarak yaptığında ulaştığınız sonuçların benzerleri de listeleniyor.
Yani robot komutları yerine daha doğal bir dil mi?
Evet kesinlikle daha doğal bir dil ile sonuçlara ulaşıyorsunuz. Spotlight’a “yarın İzmir’de hava nasıl olacak” diye yazdığınızda sonuç alabileceksiniz.
Peki Siri’yi yazarak nasıl kullanacağım?
Eski sürümleri kullananlar hatırlayacaktır. iOS 6’ya kadar ana ekranın solunda bir ekran daha vardı ve arama için kullanılıyordu. iOS 7 ile bu ekran ortadan kalktı ve arama yapmak için ana ekranı aşağı doğru çekmek gerekiyordu. Bu özellik kalkmadı fakat ana ekranın solundaki o ekran yeni özellikler ile geri gelmiş oldu.
Bu ekranda ne yenilikler var?
Siri’nin arama ekranında bulunduğunuz yere, genelde o konumda kullandığınız uygulamalara, kişilere göre oldukça akıllıca sonuçlar size öneri olarak veriliyor. Örneğin otoparkta aracınıza binmeden hemen önce sürekli kullandığınız bir uygulama var diyelim. Siz otoparktayken arama ekranını açtığınızda o uygulama da orada sizi bekliyor olacak.
Yani favori kişilerim veya sık görüştüğüm kişiler listesi değişiyor mu?
Hayır. Liste yine olduğu yerde. Fakat diyelim ki her gün saat 6’da birini arıyorsunuz. Bir gün saat 6’da siz arama ekranını açtığınızda o kişi de o ekranda görünecek.
Apple benim hakkımda bu kadar şeyi nereden biliyor? Beni takip mi ediyor? Bu biraz ürkütücü değil mi?
Hayır. Aslında Apple ne zaman ne yaptığınızı, nerede ne zaman bulunduğunuzu veya kimlerle iletişimde olduğunuzu bilmiyor. Ancak elinizdeki cihaz biliyor. Tüm veri elinizdeki cihazda tutuluyor ve dışarı çıkmıyor. Apple veya dışarıdan herhangi bir kişinin ya da kurumun bu veriye erişebilme yetkisi bulunmuyor. Haliyle bu bilgiler cihazlar arasında eşitlenmiyor.
Peki ya uygulamalar? Onları nasıl önerebiliyor?
Aslında basit. Diyelim ki her sabah kalkar kalkmaz ilk yaptığınız iş Twitter’ı kontrol etmekse, cihazınız bu bilgiyi içeride saklıyor ve Twitter uygulaması, sabah sizin kalkıp Tweetlere göz attığınız saatlerde arama ekranında hazırda bekliyor oluyor.
Peki ya bulunduğum çevreye göre neler öneriyor?
Çevre özelliği, bulunduğunuz konum ve zamana göre çalışıyor. Örneğin günün erken saatlerinde dışarıdaysanız arama ekranı, çevrenizdeki yerel kahvaltı mekanlarını veya kahve dükkanlarını öneri listesinde sunuyor. İşe sürekli aracınızla gidiyorsanız yolunuzdaki benzin istasyonlarını, toplu taşımayı kullanıyorsanız metro istasyonları veya otobüs duraklarını listeliyor.
Madem Spotlight Siri gibi çalışıyor, alarm kurması için de o ekranı kullanabilir miyim?
Hayır. Hala mesaj göndermesi veya alarmınızı kurması için Siri ile konuşmanız gerekiyor. En azından şimdilik…
Arama ekranı hala daha çok aramalar için kullanılıyor olacak fakat yetenekleri artacak. Spor müsabakalarının sonuçları, hisse senetleri, hava durumu, YouTube, Vimeo, iCloud drive, sağlık veya tatil günleri gibi şeyleri doğal bir dil ile aratabilmemize olanak sunacak. Ayrıca temel bazı birim çevirileri (uzunluk ağırlık vs) veya basit matematiksel işlemleri gerçekleştirecek.
Peki ya Fotoğraflar? Herhangi bir yenilik yok mu?
Aslında var. Yine Siri ile kullanabileceğiniz bazı yenilikler mevcut. Örneğin Siri’ye “Geçen hafta iş yerimde çektiğim fotoğrafları göster” dediğinizde sadece o fotoğrafları açıyor. “Haziran ayında Bodrum’da çektiğim fotoğrafları göster” dediğinizde onları şak diye gözlerinizin önüne serebilmesi çok hoş.
“Bu” meselesi nedir? Ne işe yarar?
Tanıtımda en çok ilgi çekici konulardan biri de Siri’ye eklenen “bu” özelliği olmuştu. Bir uygulama içindeyken – Mesajlar, mail, Safari, Notlar ve gelecekte eklenecek olanlar- Siri’ye “bana bunu hatırlat” dediğinizde Siri, o içerikle ilgili bir bağlantı oluşturup bunun için bir hatırlatıcı yaratıyor.
Örneğin bir arkadaşınız size öğlen yemeği tercihine ait bir fotoğraf göndermiş olsun. Siz o mesaja bakarken Siri’ye “Bunu bana öğlende hatırlat” demeniz yeterli. Veya diyelim ki abone olduğunuz bir podcast yayınlandı fakat o an dinlemek için yeterli vaktiniz yok. “Arabaya bindiğimde bana bunu hatırlat” demenizle Siri sizin için bir anımsatıcı oluşturacak.
Bir saniye, Siri bana bunu arabamda nasıl hatırlatacak?
Araba meselesini açsam iyi olacak. CarPlay destekli bir aracınızın olması veya başka bir değişle aracınızda CarPlay destekli bir sistemin bulunması gerekiyor. Pek çok otomotiv devi artık araçlarını CarPlay destekli olarak satışa sunmaya başladı ve 2016 itibariyle çok daha fazla marka yeni modellerini CarPlay uyumlu olarak satıyor olacak.
Siri ben onu çağırmadan bir şeyler yapıyor mu?
Aslında evet. Siri size daha iyi bir yardımcı olmak adına siz henüz onu çağırmadan da bir şeyler yapıyor. Örneğin;
Koşu yapıyorken kulaklığınızı taktığınızda müzik uygulamanız “şu an çalıyor” bölümüne geçiyor ve müzik listeniz çalmaya başlıyor.
Aracınıza bağlanır bağlanmaz son dinlediğiniz podcasti çalmayı sürdürüyor.
Yer, zaman içeren bir etkinlik daveti aldığınızda otomatik olarak bunu takviminize ekliyor.
Trafik durumunu gözetleyip planlanmış bir etkinliğiniz yaklaştığınızda sizi daha erken çıkmanız için uyarabiliyor.
Bilinmeyen bir numaradan arama geldiğinde bu numaranın varsa maillerinizdeki isim ve telefon numaraları ile kıyaslıyor ve arayanın mailde bulduğu kişi olabileceğini söylüyor.
Uygulama geliştiricisiyim. Siri’nin bu yetenekli API’larını kullanabilecek miyim?
Hayır. Siri pek çok kişisel veriye erişebiliyor ve üçüncü parti uygulama geliştiricileri için bu kapalı.
Peki ya aramalar?
Geliştiricilerin arama sistemine uygulamalarını dahil etmeleri için birkaç yol bulunuyor. Uygulamanın belirli ekranlarına derin bağlantılar oluşturulabiliyor. Kullanıcılar aramalarında direk olarak o uygulamanın ilgili bölümüne erişebiliyorlar. Örneğin arama ekranında lazanya aratıyorsunuz ve uygulamalarınız arasında lazanya tarifi içeren bir uygulama varsa o bölüm direk sonuç olarak görüntüleniyor.
Derin bağlantı da ne?
Arama ekranında önerilen uygulama veya içeriği görüntülediğinizde ve işinize yaramadığında direk olarak kaldığınız yere geri dönebiliyorsunuz. Bu, operatör simgesinin yer aldığı yerde “geri dön” adlıyla beliren bir düğme sayesinde gerçekleşiyor. Uygulama veya diğer içeriklere girip geri dönmeye izin veren bu bağlantılara derin bağlantı deniyor.
Peki bu derin bağlantılar web sitelerinde de çalışıyor mu?
Evet. Bir web sitesi bağlantısı içeren mesaj aldığınızda, bağlantıya tıklayıp gezindikten sonra direk olarak mesajlar uygulamasında kaldığınız yere geri dönebiliyorsunuz ki muhteşem çalışıyor.
Peki resmi uygulama yerine başka bir uygulama kullanıyorsam?
Twitter’ın resmi uygulaması yerine Tweebot veya Twitterrific gibi bir uygulama kullanıyorsanız derin bağlantılar devre dışı kalıyor. Bu durum güvenliği artırıyor ve herhangi birinin bağlantıya müdahil olmasını engelliyor. Yani eğer alternatifler kullanmayı seviyorsanız eski yöntemler ile geri dönmeniz gerekiyor.
Apple Pay ile ilgili bir gelişme var mı?
Pek çok gelişme var fakat ülkemizde hala kullanımı mümkün değil. Pek çok büyük şirket ABD’de Apple Pay’i yeni bir ödeme aracı olarak kullanmaya başladı. Şahıs işletmeleri bile Square gibi seçenekler ile Apple Pay’i işletmelerine dahil edebiliyorlar.
Türkiye’de Apple Pay’i ne zaman kullanabileceğiz?
Temmuz ayında İngiltere Apple Pay kullanmaya başlıyor. Kanada ise takip eden ülke olacak ancak hala Türkiye ve Apple Pay konusunda gelişme bulunmuyor.
Uygulamalar
Passbook uygulamasının adı mı değişti?
Evet. Artık adı Wallet -cüzdan- ve çok daha yetenekli. Artık uçuş boarding kartlarının yanında hediye kartları, kuponlar, biletler yanında Apple Pay’e bağlı kredi ve hesap kartlarınızı, mağaza kartlarınızı da barındırıyor.
Aslında mağazaların sunduğu ödül kartları vs de Wallet’ta yer alıyor fakat ülkemizde oldukça yavaşça adapte olacaklarına inandığımdan pek değinmek istemiyorum.
Her tanıtımda Notlar uygulamasından bahsediliyor. Neden yenilendi?
Apple, Notlar uygulamasının düzenli olarak müşterilerinin neredeyse yarısı tarafından kullanıldığını söylüyor ki bu yüz milyonlarca insan demek. Notlar artık sadece yazı yazılabilen bir defter değil. Gerçekten bu sefer çok yetenekli olmuş. Notlarda yer alan fotoğraf vb içeriğe tek bir düğme ile ulaşmak mümkün. Ancak daha iyisi, yeni bir not yarattığınızda veya mevcut bir notu düzenlemek istediğinizde klavyenin hemen sağ üst kısmında beliren + tuşuna bastığınızda ortaya çıkıyor. Birkaç kalem, basit renk seçimi, silgi ve en çok hoşuma giden araç olan cetvel, yeni açılan bir araç çubuğunda sizi bekliyor. Cetveli çok sevdim çünkü açısını dilediğiniz gibi ayarlayıp mastar olarak kullanabiliyorsunuz. Çizgiler cetvelin kenarını takip ediyor ve sapmıyor. Yeni uygulama ile çizim yapmak, zengin metin düzenlemesi yapmak, işaret kutuları oluşturmak vs pek çok güzellik geliyor. Listelemek gerekirse;
- Çizimler
- Fotoğraflar
- PDF’ler
- Videolar
- Ses
- Web bağlantıları
- Harita konumları
- Pages dökümanları
- Numbers elektronik tabloları
- Keynote sunumları
gibi pek çok içeriği artık Notlar uygulamasında taşıyabiliyor ve diğer uygulamalardan Notlar uygulamasına gönderebiliyorsunuz.
Nasıl yani? Artık Notlar uygulamasına içerik gönderebiliyor muyuz?
Evet. Artık Safari, Harita, Fotoğraflar, Pages, Number, Keynote vb ile çalışırken içeriği direk paylaş ekranından notlar uygulamasına gönderebiliyorsunuz.
Notlar uygulamasında Ne gibi zengin metin düzenlemeleri yapılabiliyor?
Başlıklar, paragraflar, seçim listeleri, madde imleri gibi stiller uygulayabileceğiniz uygulamada metini kalın, italik veya altı çizgili olarak düzenleyebiliyorsunuz.
Bu kadar şeyi ekledikten sonra bu uygulamada aradığım şeyi nasıl bulacağım?
Uygulamaya eklenen “ilişik” düğmesi tam da bu işe yarıyor. Bir nota eklediğiniz fotoğraf vb, bu ilişik düğmesine bastığınızda görüntüleniyor ve dokunduğunuzda ilgili nota sizi yönlendiriyor.
Harita uygulamasında artık toplu taşımacılık da gösteriliyormuş doğru mu?
Evet, toplu taşımacılık verilerini içeren bir harita uygulaması var artık. Üzülerek söylemeliyim ki nihai sürüm ile birlikte sadece birkaç ülke bu özellikten faydalanabilecek ve aralarında şimdilik Türkiye bulunmuyor.
Türkiye’de çalışan yeni bir harita özelliği yok mu?
Var. Harita uygulamasında arama yaparken çevrenizdeki yerel işletmeleri kolayca seçebiliyorsunuz. Özel bir işletme yerine aradığınız nitelikteki tüm işletmeleri listeleme imkanı sunuyor.
Başka bir şey?
Genel olarak harita uygulamasında pek çok iyileştirme ve hata düzeltimi mevcut. Apple, her hafta 5 milyardan fazla harita isteği aldığını söylüyor. Bu durum Apple harita uygulamasını altındaki en yakın rakibinden 3.5 kat daha popüler yaparak neredeyse Google Maps popülerliğine ulaştırıyor.
Hala Web üzerinden kullanıma kapalı mı?
Hem evet hem hayır. iCloud hesabınız varsa iCloud.com adresinden haritalar uygulamasını kullanabiliyorsunuz ancak hesabı olmayan biri web üzerinden Apple haritalara ulaşamıyor.
iPad
iPad sahipleri için özel bir şeyler mi var?
Evet. Kestirme çubuğu iPad’e geliyor. Bu sayede kullanıcılar metin girişi yaparken veya bir metni düzenlerken kes, kopyala, yapıştır gibi işlevler yanında metine kalın, italik, altı çizgili özellikler eklenebiliyor veya bulunulan uygulamaya göre ilişik ekleyebilmek için kestirme çubuğunda yeni bir düğme yer alıyor.
Klavyenin izleme dörtgenine dönüşmesi?
Evet bu da var ama sadece iPad’e özel değil. Etkinlikte açıklanmamış olsa da bu özellik iPhone’da da çalışıyor. Klavye, bir metin düzenlenirken iki parmağınızla aynı anda dokunduğunuzda izleme dörtgenine dönüşüyor ve kursörü metnin dilediğiniz bölümüne kolayca götürmenizi sağlıyor.
Çoklu Görev
iPad’de zaten çoklu görev -multitasking- yok muydu?
Aslında vardı. Uygulamalar bir şekilde siz diğerine geçtiğinizde uykuya geçiyor ancak açık kalıyorlardı. Geri döndüğünüzde kaldığınız yerden devam etmenize olanak sağlıyordu bu sistem.
Peki ya şimdi?
Şimdi aynı anda, aynı ekranda birden fazla uygulama çalışabiliyor ve uygulamalar arasında etkileşim mümkün. Ayrıca iOS 9’da hızlı uygulama değiştirici bulunuyor.
Tüm iPad’lerde çalışıyor mu?
Hızlı uygulama değiştirici iOS 9 çalıştıran pek çok modelde çalışacaktır ancak Slide Over ve picture in picture sadece iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 ve iPad mini 3’te çalışacak.
Split View ise sadece iPad Air 2’de…
Yeni uygulama değiştirici de ne?
Safari’deki birden fazla sayfa arasında geçiş yapmaya olanak sağlayan değiştiriciye benzer bir şekilde uygulama değiştirici iOS 9 ile birlikte yenilendi.
Hala uygulamaları yukarı doğru kaydırarak mı kapatıyoruz?
Evet
Peki ya Slide Over da ne?
Slide Over, çalışan birinci uygulama açıkken ve görünebiliyorken ikinci bir uygulamaya erişerek bir mesaj veya maile cevap vermeye, bir not eklemeye, fotoğraf görüntülemeye veya bir başka görevi yerine getirmeye olanak sağlayan yeni bir özellik.
Slide Over’ı nasıl çalıştırıyoruz?
Tıpkı üst çerçeveden bildirim merkezini aşağı doğru çektiğimiz veya alt çerçeveden kontrol merkezini yukarı çıkarttığımız gibi sağ çerçeveden sola doğru çekerek Slide Over’a ulaşabiliyoruz.
Slide Over’daki uygulamayı değiştirebiliyor muyuz?
Evet. Uygulamayı değiştirmek için yukarıdan aşağı doğru sürüklemeniz yeterli. Bu size Slide Over ile uyumlu olan uygulama simgeleri veya ekran görüntüleri sunacak.
Slide Over açıkken iki uygulamayı da aynı anda kullanabilir miyim?
Hayır. Slide Over aktif olduğunda ilk uygulamayı kullanamazsınız. Amaç basit; çekin, uygulama ile işinizi görün ve geri itin. Aynı anda iki uygulamayı birden kullanmanız gerekiyorsa Split View’a ihtiyacınız var demektir.
Split View nedir?
Split View, ikincil uygulamayı ayrı bir çubukta açmıyor veya ilk uygulamayı kullanmanızı engellemiyor. İki uygulamanın aynı anda, aynı ekranda birbirlerinden bağımsız olarak çalışmalarına olanak sağlıyor.
Nasıl kullanılıyor?
Aslında Slide Over ile başlıyor her şey. Açtığınızda arada kalan bölücü kısma dokunursanız ekran Split View’a dönüşüyor ve Slide Over’daki uygulama ile ilk açtığınız uygulama aynı anda ekranda çalışmaya başlıyor.
Split View’da kullandığım uygulamaları değiştirebiliyor muyum?
Evet. Home tuşuna bir kez bastığınızda ana ekrana geri dönüyorsunuz fakat yeni bir uygulama çalıştırdığınızda bu, ilk açtığınız (soldaki) uygulamanın yerini alıyor ve ikinci uygulama (sağdaki) Split View moda dönerek orada kalmayı sürdürüyor.
Parmak hareketleri de neredeyse benzer çalışıyor. Dört parmak ile yana çekmek, ilk uygulamayı önceki veya sonraki uygulama ile yer değiştiriyor ve ikinci uygulama açık kalmaya devam ediyor.
Yani bir uygulamanın her zaman ekranda kalmasını istiyorsam bu sağdaki olmalı.
Aynen öyle.
Peki sadece iki uygulama mı? Neden üç veya dört değil?
Evet aynı anda sadece iki uygulama. Ve sadece iPad Air 2 bu özelliği destekliyor.
Neden sadece iPad Air 2? Apple yeni modeli satabilmek için eskisine bu özelliği kasıtlı olarak mı vermiyor?
Hayır. iPad Air 2 2GB Ram’e sahip ve çok daha güçlü AX8 işlemcisi var. İki uygulamayı aynı anda çalıştırmak için iki kat güç, iki kat hafıza gerekiyor ve bu gereksinimi karşılayabilecek donanıma sahip olan tek cihaz şu an için iPad Air 2.
Diğer iPad’ler ile bu denenecek olursa muhtemelen kare atlama, donma, takılma ve hafızanın yetersizliği nedeniyle yeniden başlama ve benzeri sorunlar baş gösterecek ve kimse mutlu olmayacak.
Picture in Picture nasıl çalışıyor?
Picture in Picture (PiP) destekleyen herhangi bir uygulamada, siz başka bir pencerede çalışırken video oynatmaya devam edecek. Üstelik siz ana ekrana dönseniz, bir bildirime tıklasanız veya birkaç uygulama değiştirseniz bile.
Bu pencereyi boyutlandırmak veya gizlemek mümkün mü?
Evet. Pencereyi herhangi bir yere sürükleyebilir veya köşelerinden tutup boyutlarını değiştirebilirsiniz fakat tam olarak gizleyemezsiniz. Bir köşede küçük bir kısmı açık olarak kalacaktır.
Tüm videolar PiP özelliğini destekleyecek mi?
Muhtemelen hayır. Aynı içerik sağlayıcılar, AirPlay’de olduğu gibi PiP desteklemekten kaçınacaklardır. PiP ile düzgün çalışmayacak olan reklam platformlarını kullanmak isteyecekler veya bunlar için yeni lisans anlaşmaları gerekecek.
Peki ya hem Split View hem de PiP aynı anda çalışacak mı?
Evet. Aynı anda iki ayrı uygulama ile çalışırken diğer taraftan ekranın bir köşesinde video oynatılabilecek.
Tüm bunlar sadece iPad’e mi özel olacak? Büyük ekranlı iPhone’umla bunları kullanamaz mıyız?
Yeni uygulama değiştirici iPad ve iPhone’da kullanılabiliyor fakat Slide Over, Side View ve Picture in Picture özellikleri sadece iPad’e özel. En azından şimdilik.
Performans ve Pil Ömrü
iOS 9 cihazlarımın daha hızlı ve daha iyi olmasını nasıl sağlayacak?
Pek çok yöntem ile. Öncelikle Apple, Metal teknolojisini iOS 9’a entegre etti ve bu sadece grafik performansı için değil. Tüm işlemler OpenGL ve OpenCL’in birlikte yaptıklarını Metal ile yapacak ve Apple Core Animation, Core Graphics’i, destekleyen tüm uygulamalarda üstte tutuyor.
Kafam karıştı, rakam verebilir misiniz?
Animasyon ve kaydırma gibi işlemler 1.6 kat daha hızlı olacak fakat çizimleri oluşturmak için gereken işlemci gücü %50 azalacak.
Peki ya kararlılık? Geçen yıl bolca kararlılık hakkında yazılar okuduk.
Apple bu konuda oldukça uzun zamandır çalışıyor aslında. iOS 7 ile tamamen değişen sisteme iOS 8 ile birlikte eklenenler sistemin kararlılığını Android cihazlardaki kadar olmasa da olumsuz etkiledi. Karallılık iOS 9’un en önemli özelliklerinden biri.
iOS 9 Pil ömrünü nasıl iyileştiriyor?
Pek çok irili ufaklı ancak akıllıca tasarlanmış yenilik mevcut. Örneğin telefonunuzu yüz üstü olarak bir yüzeye bıraktığınızda iOS 9, kilitli ekranda gelen bildirimleri için ekranı aydınlatmıyor çünkü zaten onu göremeyeceğinizi biliyor.
Peki ya şu düşük güç modu tam olarak ne yapıyor?
Birkaç şey. Bu mod genel olarak sistemin gereksiz güç harcamasının önüne geçiyor.
- Mail iletilerinin anlık eşitlenmesi
- Uygulamaların arkaplanda yenilenmesi
- Hareket efektlerinin kapatılması
- Hareketli duvar kağıtlarının kapatılması vb.
Ne yani düşük güç modunda mail veya mesaj alamıyor muyuz?
Hala mail, tweet veya diğer mesajları alabiliyorsunuz fakat önceden bunlar sisteme sizin bakabilmeniz için indirilip hazırda tutuluyorken, düşük güç modu açıkken uygulamayı açmadan bunlar indirilmiyor.
Ne kadar ekstra pil ömründen bahsediyoruz?
Apple yeni işletim sisteminin optimizasyonlar sonunda ekstra bir saat kadar daha pil ömrü sunacağını vaat ediyor. Düşük güç modu ise buna üç saat daha ekliyor.
Sistemin fontu değişti mi?
Evet. Yıllarca kullanılan Helvetica ve bir süreliğine gördüğümüz Helvetica Neue’dan sonra iOS 9 için Apple kendi geliştirdiği, San Francisco adlı fontu kullanıyor.
Apple Watch ile aynı font yani
Yakın sayılır. iOS ve OS X San Francisco fontunu, Apple Watch ise San Francisco Compact yazı tipini kullanıyor. SF, iPhone, iPad veya Mac için daha uyumlu.
Kaç tane SF versiyonu var?
Aslında sadece iki optik boyutu var. Metin ve Görüntü. Metin, 20pt altındaki tüm yazı boyutları için, görüntü ise 20pt üzerindekiler için.
Bunlar için aslında endişe duymaya gerek bulunmuyor. Sistem kendisi ayarlıyor.
Artık direk PDF dosyaları oluşturabiliyor muyuz?
Evet. Nihayet sistem direk PDF dosyaları oluşturup bunları iBooks ta saklayabiliyor.
CarPlay kablosuz oldu mu?
Evet fakat aracınızın veya aracınıza taktığınız üçüncü parti cihazın kablosuz bağlantıyı destekliyor olması gerekiyor.
CarPlay ile ilgili başka bir yenilik var mı?
Evet. Knob kontrolleri için daha iyi bir destek mevcut. Araç üreticilerinin uygulamaları CarPlay ile daha rahat kumanda ediliyor. Sesli mesajları destekliyor ve farklı ekran boyutları destekleniyor.
iOS 9’da başka ne gibi yenilikler var?
Pek çok yenilik var. Bunların zaten bir kısmına ön inceleme yazısında değinmiştik. Ancak irili ufaklı daha pek çok yenilik bulunuyor. iOS 9 hala geliştiriciler için yayında ve pek çok limit mevcut. Sistem tamamlanıp nihai kullanıcıya sunulduğunda daha rahat test edilebilecek pek çok yenilik çıkacaktır.
Derlenen sorular genel olarak bunlardı fakat mutlaka sizin de aklınızda yeni işletim sistemi ile ilgili sorular olabilir. Atladığımız ve merak ettiğiniz her soruyu yazının altındaki yorumlar bölümünde bize ulaştırabilirsiniz.
Kafamdaki bir çok soru işaretini giderdiniz.. Teşekkürler…
(Gerçi hala iPod touch’da herşey var mı diye merak ediyorum)
Şahsıma ait olan iphone 5 cihazim var.Guncellemeyi baslattim fakat bitneden iptal etmek istiyorum bole bir sey mevcutmudur.
İndirme işlemi başladıktan sonra iptal edilebilir ve yüklememeyi tercih edebilirsiniz fakat güncellemeye başladıktan sonra işlemi yarıda kesmek risklidir. Tavsiye edilmez.