Ana SayfaMac Blogİçeriği Cepte Tutun, Sonra Okuyun : Pocket

İçeriği Cepte Tutun, Sonra Okuyun : Pocket

Her Mac kullanıcısının belli başlı ‘olmazsa olmaz’  uygulamaları vardır. Benim için de bunların başında EvernoteThingsTuneUpDay One ve Aperture geliyor. Yakın zamanda bu olmazsa olmazlara bir yenisini daha ekledim. Çok daha önce haberim olup da bir türlü denemediğim, denedikten sonra da ‘neden daha önce kullanmadım’ diyerek kendime kızdığım bir uygulamayı tanıtmak istiyorum sizlere : Pocket (daha önceki ismi ile Read It Later)

hasan_pocket-1
Pocket, hem OS X hem de iOS platformuna özgü uygulaması bulunan ve Internet’te dolaşırken daha sonra okumayı tercih ettiğiniz içerikleri çok hızlı şekilde işaretleyerek iPad, iPhone ve Mac bilgisayarınızda okumanızı sağlayan bir platform.

hasan_pocket-4
Tabii, ilk akla gelen ‘neden yer imleri (bookmark) kullanmayalım, hatta bunları da cihazlar arası senkronize edebiliyoruz, Pocket’ın faydası ne’ sorusu oluyor. Pocket, özellikle Joomla, WordPress gibi içerik yönetim sistemi kullanan blog sitelerinde çok başarılı çalışıyor. Sitenin reklam ya da yan panellerinde bulunan kısımlarını atarak, resim / fotoğraflar dahil olmak üzere ilgili makalenin yazı kısmını kayıt altına alarak ilgili cihazlarda offline durumdayken bile okuyabileceğiniz bir hale getiriyor.

hasan_pocket-2
Bunun en büyük avantajı uçak seyahatlerinde ortaya çıkıyor. Bildiğiniz üzer pek çok havayolu şirketi kalkış sonrasında uçuş modunda elektronik tablet ve akıllı telefonların kullanımına izin veriyor (aslında yakın zamanda belli seferlerde uçak içinde kablosuz Internet hizmeti bile başladı), böylelikle Pocket uygulamanızı iPad’inizde açarak, daha önce bilgisayarınızdan ya da mobil cihazlarından ‘sonra okurum’ diyerek işaretlediğiniz içeriğe ulaşabiliyor, okuduklarınızı da ‘okundu’ şeklinde işaretleyerek vaktinizi verimli şekilde geçirebiliyorsunuz.

Tabii burada, sonra okumayı tercih ettiğiniz makalelerin Pocket platformuna kayıt edilmesi önem kazanıyor. Pocket, bu konuda oldukça yaygın bir kullanıma sahip olduğundan, pek çok uygulamanın beraberinde Pocket desteği geliyor. Geriye yalnızca  Pocket kullanıcı adı ve parolanızı ilk seferinde uygulamaya tanıtmak ve daha sonra yalnızca ‘sonra oku‘ demek kalıyor.

hasan_pocket-3
Pocket Hesabı Açmak

Oldukça basit ve hızlı bir şekilde Pocket hesabınızı oluşturabilirsiniz. Bunun için www.getpocket.com adresini ziyaret ederek ‘Sign-Up’ a tıklamanız gerekiyor;

hasan_pocket-5
Sonrasında gelen forma  e-mail, kullanıcı adı ve parolanızı yazmanız yeterli oluyor.

hasan_pocket-6

Karşınıza Pocket ekranı gelecek;

hasan_pocket-7
Nasıl içerik eklerim? 

Pocket hesabı oluşturduktan sonra, sıra Internet’te dolaşırken daha sonra okumak istediğimiz içeriği nasıl ekleyeceğimize geldi. Bunun için öncelikle Mac OS kullanıcılarının Pocket’ın Mac sürümünü indirmelerini ve Safari eklentisi / Chrome eklentisini kurmalarını şiddetle tavsiye ederim. Eğer bu tarayıcıları kullanmıyorsanız, her türlü tarayıcı ile çalışabilecek yer imi (bookmarklet) ile şurada anlatıldığı şekilde Pocket’ı kullanabilirsiniz.

Safari ile kullanım

Safari eklentisini kurduktan sonra, blog sitelerini eklemek çok keyifli. Kurulum sonrasında, adres barının hemen yanında yer alan Pocket ikonunu göreceksiniz. Yapmanız gereken keydetmek istediğiniz blog makalesinde Pocket ikonuna tıklamak.

hasan_pocket-9
Başarıyla eklendiğine dair bir mesaj göreceksiniz;

hasan_pocket-10
İsterseniz ‘Add Tags’ düğmesine tıklayarak kaydettiğiniz makaleye bir etiket eklemeniz de olası.

hasan_pocket-11
iOS Sürümü

iPad ve iPhone’a Pocket kurmak için App Store’da ‘Pocket’ anahtar kelimesi ile arama yapabilirsiniz.

hasan_pocket--17
Yazılımı kurduktan sonra, diğer ortamlardan eklemiş olduğunuz makaleleriniz otomatik olarak yüklenecek.

hasan_pocket--18

Makalelerin font boyunu ve türünü isteğinize göre ayarlayabilir;

hasan_pocket--19-21

hatta arka planı değiştirebilirsiniz.

hasan_pocket--22-23
Yazılım iPad sürümü ise oldukça kullanışlı. Pocket ile blog okumak e-kitap okumak kadar keyifli.

hasan_pocket--24

hasan_pocket--25

Diğer Uygulamalarla Uyum

Pocket, bu konuda da oldukça başarılı. iOS platformunda sıkça kullandığım Twitter, Flipboard gibi uygulamalara Pocket hesabınızı kurmanız yeterli. Örneğin Flipboard’da aşağıdaki paylaşım ikonuna tıklayıp ‘Save to Pocket’ seçmeniz durumunda ilgili makaleyi Pocket’a göndermiş oluyorsunuz.

hasan_pocket--14
Benzer şekilde Twitter’da da ‘Read Later’ seçmek gerekiyor.

hasan_pocket--16
Sonuç

Pocket uygulamasını yaklaşık 2 aydır kullanıyorum, oldukça memnunum. Bazen iş arasında twitterda bir link görüyorum, okuyacak vaktim olmuyor, sonra oku seçeneği ile akşam yatmadan gündüz biriktirdiklerimi okuma fırsatım oluyor. Bir toplantı öncesinde beklerken ya da seyahatte zamanınızı çok daha verimli geçirmenizi sağlayacak çok başarılı bir uygulama.

Avantajlar

  • Ücretsiz olması
  • Offline (Internete bağlı değilken) makale okumaya izin vermesi
  • Blog sitelerindeki makaleleri tanıyarak, makale dışındaki sayfa kısımlarını (reklam, menüler vs.) temizlemesi
  • Font boyu ve türünün kullanıcı tercihine göre ayarlanabilmesi
  • Arka plan renginin değiştirilebilmesi
  • Okunan makalelerin ‘okundu’ olarak işaretlenerek arşive atılması
  • Favori makalelerin seçilebilmesi
  • iPad, iPhone ve OS X uygulamalarının bulunması

Dezavantajlar

  • Offline durumda ‘okundu’ olarak işaretlenen bir makalenin, online olmadan arşivden geri çağırılamaması (özellikle bir uçak yolculuğunda parmağım yanlışlıkla ‘okundu’ simgesine çarptı, Internete bağlanana kadar geri çağıramadım makaleyi)
  • Tüm sitelerde başarıyla çalışmaması. Özellikle forum sitelerinde makaleyi algılayamadığı için bazen esas makale yerine yanlış içeriği kaydediyor.
  • Video içeren bloglarda offline izlemede genellikle sorun çıkarması

Yazılımı indirmek için

iOS Sürümü (App Store) , OS X sürümü (Mac App Store)

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

3 YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Murat
Murat
11 yıl önce

Tanıtım güzel olmuş. IFTTT ile istenilen siteden istenilen veriler kurallar oluşturulduğunda otomatik olarak da gönderilebilir.

trackback

[…] gibi beklemek zorunda olduğum yerlerde vakit geçirmemi sağlıyor. Pocket ile ilgili daha önce şurada bir inceleme yazmıştım. Şu sıralar InstaPaper’ı da deniyorum, Pocket’a göre artısı video […]

Son Yazılar