Apple hayranları için son derece provake edici bir başlık. Sanki daha en baştan Apple ve iPhone’a saldıran bir yazı ile karşılayacağımız izlenimi yaratıyor okuyucuda… Unwired View sitesinde okuduğum Brian S Hall tarafından kaleme alınmış bir yazının başlığı bu. Akıllı telefon savaşları çerçevesindeve iPhone’un durumunu irdeleyen uzunca bir makale demek daha doğru olur.
Tamamen akıllı telefonların boyutları ve ekran büyüklükleri üzerine odaklanan makalede yazarın iPhone ve ekran büyüklüğü konusunda söyledikleri bir hayli dikkat çekici. Öncelikle şunu söylememde yarar var, yazar her ne kadar agresif bir başlık kullansa da tamamen Apple safından konuya yaklaşıyor. Yani bir Fandroid saldırısıyla karşı karşıya değiliz.
Brian S Hall, iPhone’un işlevselliğine, iOS’un kullanım kolaylığına, Apple’ın ekosistemine övgüler düzüyor. Her platformun en üst modellerini kullandığını, iPhone’un 2007 yılından beri hiçbir zaman 2. sırada yer almadığını belirtiyor.
Hatta bununla da kalmayıp iPhone’un kişisel olarak günlük kullanım amaçları için son derece ideal ve uygun boyutlara sahip olduğunu da dile getiriyor. Yazara göre günlük internet deneyimi, sosyal medya kullanımı, video, oyunlar ve daha fazlası için iPhone 5, optimize edilmiş harika retina ekranı ile oldukça ideal.
Peki sorun nerede? İşte yazar bu noktada benim de fazlasıyla katıldığım ve defalarca benzerlerini dile getirdiğim kişisel gözlemlerine yer vermeye başlıyor.
Çok sayıda akıllı telefon satın alma deneyimine tanıklık ettiğini dile getiren yazar, alıcıların büyük ekranlara fazlasıyla ilgi gösterdiğini ifade ediyor ve büyük teknoloji marketlerinde müşterileri gözlemlemeyi öneriyor. TV için de benzer bir durumun olduğunu dile getiren Hall, her zaman daha büyük, daha parlak, daha fazla renk yoğunluğuna sahip TV’lerin ilgi çektiğini sözlerine ekliyor.
Galaxy S3, HTC One X, Motorolla Razr Maxx HD gibi modellerin, tüketicilerin büyük ekranlı cihazlara gösterdiği ilginin bir ispatı olduğunu vurgulayan yazar, komik sayılabilecek kadar büyük ölçülerde bile birçok akıllı telefon modelinin bulunduğunu sözlerine ekliyor.
Bir akıllı telefonun, bir TV’nin aksine daima yanımızda taşıyan cihazlar olduğunu belirtmekle birlikte büyük ekranlı akıllı telefonların hantal göründüğünü ve fazla güç tüketimine neden olduğunu iddia ediyor.
Gelelim yazarın en can alıcı düşüncesine… Ona göre, tüm olmusuzluklarına rağmen iPhone ekranının da genişlemesi gerekiyor. Belki kullanım anlamında buna büyük bir ihtiyaç yok, belki büyük ve geniş ekran birçok durumda dezavantaj olabiliyor ama bir gerçek var ki büyük ekran sanıldığından daha fazla ilgi çekiyor. Böyle bir tüketici eğilimi var.
Yazara büyük ölçüde katılıyorum. iPhone’un en dişli rakiplerine dikkat edin. Üst sınıfta 3.5 inç ya da 4 inç büyüklüğünde tek bir model bile yok. Bu bizlere iPhone karışısındaki tüm markaların büyük ekranlar ile farklılık yarattığını ve başarılı olduğunu gösteriyor.
iPhone 5 öncesi ekranın büyümesini bekliyorduk, açıkçası ben genişleyeceğini de düşünüyordum. Ama böyle olmadı, Apple zaten satan bir tasarım elindeyken radikal bir değişikliğe gitmek istemedi. Tasarımı inceltti ve uzattı. Bu anlaşılabilir, kabullenilebilir ve hatta başarılı bir iş olarak nitelendirilebilir, nitekim ilk değerlendirme yazımda iPhone 5 için olumlu düşüncelerimi paylaşmıştım. Hala da böyle düşünüyorum. Ancak büyük ekranın cazibesine karşı Apple markasının ve iOS’un gücünün iPhone’u daha ne kadar başarılı kılacağını kestiremiyorum.
Açıkçası bir gün gelecek, daha geniş ekranlı bir iPhone, Apple için zorunluluk halini alacak gibi görünüyor…
Açıkcası S3 boyutundaki bir telefonu bedava verseler ancak evde kullanırım yada tatile giderken yanımda götürürüm. Bu şekilde düşünen kitle büyük ekranı seven kitleden daha az olsa bile küçümsenecek boyutlarda değildir. İleride ekran daha da büyürse o zaman diğer kitle için birde iPhone mini çıkarmaları gerekir yada telefon özellikli bir kol saati.