Where To? (Nereye?), her zaman iPhone’unuzda bulunmasını şiddetle tavsiye edeceğim harika uygulamalardan biri. Uygulama hakkında detaylı bilgi vereceğim ama önce onu diğerlerinden ayıran en önemli unsuru aktarmak istiyorum. Günün herhangi bir saatini hayal edin. Diyelim ki gecenin bir yarısı. Aracınızla nöbetçi eczane arıyorsunuz. Normalde bir harita uygulaması açıp arama yapabilirsiniz. Belki de iPhone’unuzda nöbetçi eczanelerin listesini sürekli güncel tutan bir uygulamanız vardır. O da size adresini, telefonunu verebilir. Bir şekilde bu bilgileri harita uygulamanıza girerek amaca ulaşabilirsiniz. Ülkemizde Siri’nin konum servisleri doğru düzgün çalışsaydı belki bu işlem daha da kolay olabilirdi ama o zamana kadar size aradığınız herhangi bir yeri sadece bir iki dokunuş ile karşınıza getiren bir uygulamadır Where To?
Zaman zaman yurt içi veya dışından çeşitli kişiler veya kuruluşlardan uygulamalarını incelememiz, yorumlamamız için istekler geliyor. Bu istekleri, eğer uygulamayı faydasız bulursam reddediyor, işe yarayacağını düşünürsem yayınlıyorum. Birkaç gün önce FutureTap CEO’su Ortwin Gentz’ten gelen bu isteği de (uygulamanın içeriğini öğrenir öğrenmez) reddedecektim fakat düşündüğümün tam tersi olduğunu görünce yayınlamadan edemedim. Reddetmeyi düşünmemin sebebi, konum bazlı bir yer bulucu uygulama ile Türkiye arasındaki ilişkinin sağlıksız olacağını düşünmemdendir. Öyle ya,
ülkemizde öyle çok bilgi kirliliği var ki, böyle bir servisin sağlıklı işleyebileceğine ihtimal veremedim. Uygulamanın sayfasına şöyle bir göz attığımda Türkçe dil desteği olduğunu gördüğümde şaşırdım. Tanıtım sayfasının da Türkçe olduğunu görür görmez Ortwin Gentz’e uygulamayı incelemek istediğimi söyledim. Deneme yapabilmem için bir kod gönderdi ve o günden beri uygulamayı elimden düşüremiyorum.
Aslında bu uygulamadan çok daha önce haberdar olmuştum. Ödüller kazandığını ve kullanıcıların olumlu yorumlar yaptığını biliyordum. Daha önce dikkat etmeyişimin tek sebebi, yukarıda da bahsettiğim gibi ülkemizdeki kirli bilgiydi. Uygulamanın menüsü oldukça basit, anlaşılır olarak düzenlenmiş. Gitmek istediğiniz yerler ile ilgili ana kategoriler bir çarkın etrafında toparlanmış. Simgeler ile işaretlendiğinden gözünüz çok çabuk alışıyor ve aradığınızı çok hızlı bulabiliyorsunuz. Uygulamanın beni en çok şaşırtan tarafı bu kadar çok bilgi barındırmasına rağmen bu bilgiye ulaşma süresi ve kolaylığı oldu. Ana kategorilerin altında öyle çok bilgi bulunuyor ki… Çoğunlukla ulaşmak istediğiniz yer için gereken bilgiye uygulamayı açtıktan sonra ekrana iki kez dokunarak ulaşabiliyorsunuz ki bu gerçekten çok iyi.
Uygulamanın menüsünde bu şekilde katmanlar arasında seyahat etmekten hoşlanmayanlar için bir arama kutusu da bulunuyor. Neredeyse her yer bulma uygulamasında var olan bu kutu, klavyeyi kullanarak veri girişi yapmayı tercih eden kullanıcılar için faydalı olabilir. Deneme yapmak haricinde hiç kullanmadım.
Ana ekranda yer alan üç ekrandan biri de “Geçmiş” ekranı. Where To, bir yerleri bulmanıza yardımcı olurken bulduğunuz yerleri kaybetmemeniz için de hafızasında saklamayı ihmal etmiyor. Geçmiş’e dokunarak daha önce yaptığınız aramaların bir listesine ulaşabilirsiniz.
Yine ana ekrandaki “Favoriler” ekranı ise ön tanımlı, sık aranan yerlerin haricinde sizin de belirli kategorileri veya mekanları favori olarak işaretlemenize imkan tanıyor.
Aramayı yaptığınızda sonuçları listeleyen biri ekstra ücrete tabi üç ekran bulunuyor. Klasik olarak harita üzerinde aradığınız noktaların iğneler ile işaretlenmiş yerlerini, liste ekranında ise size olan mesafelerine göre isim ve adres bilgilerine ulaşıyorsunuz. Ücretli olan üçüncü seçenek ise artırılmış gerçeklik ile ilgilendiğiniz mekanları size kamera yardımıyla telefonunuzu gerçek mekanlara doğru tuttuğunuzda karşınıza çıkartan Where To 3D özelliği.
Seçtiğiniz mekana, telefonunuza yüklü başka bir harita / navigasyon uygulaması ile veya direk uygulama içinden farklı araçlar ile yön tarifi alabilmek de mümkün.
Haritalardaki bilgi kirliliğinden Where To? da nasibini almıyor değil. Sonuçlar arasında sırf reklam yapma çabası ile işletmelerine yanlış etiketler veren bazı iş yerlerine de rastlayabiliyorsunuz fakat bu sizin amacınıza ulaşmanızı pek de geciktirmiyor.
Uygulama ile hiç yazı yazmadan, birkaç dokunuş ile istediğiniz yeri karşınıza çıkartması, karar veremediğiniz durumlarda “Şaşırt Beni” özelliği ile size önerilerde bulunması ince düşünülmüş güzel özelliklerden. Harita olarak iOS 6’nın güzel, vektörel haritasında gösterim yaparken bilgiyi Google arama sonuçlarından alması
da doğru sonuçlara ulaşabilmek için iyi bir özellik. Bulduğunuz yerlerin kendi web sitelerine dahili tarayıcı ile gözatmak, telefon ile aramak gibi detaylar uygulamanın içine akıllıca yerleştirilmiş. Gittiğiniz yer ile ilgili derecelendirme yapabilmek bile mümkün. Where To?, derecelendirmeleri kullanıcılardan toplayıp Google’da yayınlıyor ve böylece gitmek istediğiniz mekanla ilgili ziyaretçilerin değerlendirme puanını da görebiliyorsunuz. Yeni değerlendirmeler Twitter ve Facebook’ta paylaşılabiliyor.
iPhone 3GS, 4, 4S, 5 ve iPod Touch ile çalışan uygulama pek çok site ve kuruluştan tam not aldı. 6.0 sürümünü incelediğim, sürekli güncellenen Where To? uygulaması App Store’da 5.49 TL etiket ile satılıyor. Eğer şehrinizde bir yerleri bulmak için telefonunu fazla kullananlardansanız uygulamayı kesinlikle beğeneceğinizi ve elinizden düşümeyeceğinizi düşünüyorum.
Where To? – Nereye? – uygulamasının kısa tanıtımının da bulunduğu resmi web sitesi’ne http://www.futuretap.com/home/whereto-tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. App Store’dan direk uygulamaya ulaşmak isteyenler ise bağlantısını kullanabilirler.
Uygulamyi indirdim. Gayet kullanisli