Ana SayfaMac BlogDüzenli bir iTunes, Hayal mi?

Düzenli bir iTunes, Hayal mi?

2000’li yılların başında, iPhone’dan da önce, Apple’ın ülkemizdeki en yaygın kullanımı sanıyorum iPod müzik çalar  sayesinde olmuştur. O yıllarda, özellikle alternatifi müzik çalarlar (walkman olmasa bile disc-man ve diğer mp3 çalarlar popülerdi) ile kıyaslandığında, iPod’un sunmuş olduğu kullanıcı arayüzü, parça bilgileri, sanatçıya, albüme, müzik türüne, albüm yılına, kısacası mp3 içerisinde bulunan etiketlere (tags) göre sıralama ve filtreleme özelliklerine bir de albüm kapağı görseli eklenince yaşanan müzik deneyimi oldukça arttırılmıştı. Tabii bu noktadaki en güçlü araç da tüm müzik arşivimizi barındırmamızı sağlayan iTunes idi.

iTunes öncesinde, çoğumuz arşivindeki parçaları klasörleme mantığında tutuyor, dolayısı ile aradığımızı hiyerarşik bir yol izleyerek buluyorduk. Bu esnada da her bir müzik dosyasının etiket bölümleri gelişigüzel / eksik / hatalı doldurulmuş oluyordu. Bu arşivi iTunes’a aktardığınızda da aşağıdaki gibi bir manzara ile karşılaşmanız çok doğaldı;

1

Bunu düzeltmenin yolu ise, her bir müzik dosyasını tek tek ya da ilgili albüm bazında seçip etiketlerini elle girmekti.  Bu ise geniş bir arşiv için oldukça zahmetli ve günler sürebilecek bir işlem demekti.

3

Neyse ki son zamanlarda ses işleme teknolojilerinin gelişmesi ile TuneUp tarzı yazılımlar kullanıcılar tarafından tercih edilmeye başlandı ve geniş bir kütüphane ile daha doğru sonuçlar üretebilen hizmet sunmaya başladılar.

TuneUp yazılımını iki farklı modelle satın alabiliyorsunuz; yıllık kullanım 39.95 USD iken, ömür boyu kullanım 49.95 USD.  Zaman zaman Mac yazılım paketleri ile bu yazılımı paket içerisinde çok daha uygun bir fiyata satın alabileceğinizi de hatırlatmış olayım.

Yazılımı  kurduğunuzda 4 temel modül, iTunes başladığında otomatik olarak çalışacak şekilde, bir panel görünümünde karşınıza geliyor. Bunlar;

  1. Temizlik Modülü (Clean): Tüm parçaları tek tek inceleyip ilgili bilgi etiketlerini güncelleyen modül.
  2. Albüm Kapağı (Cover Art): Albüm kapağı eksik olan albümleri bulup bunların kapaklarını güncelleyen modül.
  3. Çift dosya bulucu (DeDuper): Bazen arşivimizde aynı parça farklı albümlerin altında ya da farklı isimlerle bulunmaktadır. DeDuper bunların bulunmasını sağlayan modül.
  4. Tuniverse: Seçmiş olduğumuz albüm / sanatçı ile ilgili haberler, konser bilgileri vb. görüntüleyen modül.

2

Yazılımda en sık kullandığım kısım Clean, yani temizlik modülü. Kullanımı ise oldukça pratik, iTunes arşivinizden seçeceğiniz bir ya da bir grup dosyayı, TuneUp paneli üzerine sürükleyip bırakıyorsunuz ve TuneUp bu parçaları otomatik olarak incelemeye başlıyor.

 

5

TuneUp’ın çalışma mantığı ise, ilgili parçaları tek tek dinlemek üzerine kurulu. Yani, mevcut parçanın bulunduğu klasör adı, dosya adı ya da mevcut parça etiketindeki verilerden yararlanılmıyor. İncelenen her müzik dosyası, matematiksel işlemlerden geçirilerek o dosyaya ilişkin bir “parmak izi” çıkartılıyor ve TuneUp veri tabanındaki parmak izleri ile karşılaştırılıyor. Bu sebeple, yazılımın çalışması için Internet bağlantısının gerektiğini belirteyim. Bunlara ilaveten, yalnızca yabancı albümler değil, yerli albümler de oldukça yüksek bir doğruluk oranıyla bulunabildiğini ekleyeyim.

Arama işlemi sonuçlandığında, kesin eşleşmeler ve olası eşleşmeler liste halinde size sunuluyor. Bunları kontrol edip, onayladıklarınız için kaydet demek yeterli, sistem otomatik olarak parça, sanatçı, albüm, tür, kapak görseli vb. bilgilerini dosyalara işliyor.

6

Öncesi – Sonrası

Yazılımı kullandıktan sonra, sanki yeni bir müzik arşiviniz oluşmuş hissine kapılıyorsunuz. Düzenli albüm kapakları sayesinde, arşivinizi iPhone, iPod ile senkronize ettiğinizde çok daha keyifli bir müzik deneyimi yaşayacaksınız.

7

 

iTunes’da o anda dinlediğiniz sanatçı ile ilgili haberlere ise Tuniverse tabına tıklayarak erişebilirsiniz. İnceleme esnasında örnek olarak kullandığım Hande Yener ile ilgili Tuniverse bilgi panelini aşağıda görebilirsiniz.

8

Yazılımın olumsuz tarafları da bulunuyor elbette. Özellikle derleme (completion) albümlerde, albüm içerisindeki parçalar ayrı  ayrı albümler gibi algılanabiliyor. Bununla birlikte, çok fazla sayıda müzik dosyasını bir defada temizlik modülüne bırakmanız durumunda, yazılımın çalışma süresi saatler bazında uzayabiliyor. En iyi yöntemin, gece bilgisayarı açık bırakarak, belli sayıda albümleri yazılıma yüklemek olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yazılımın fiyatı da alıştığımız ortalamanın üzerinde, üstelik ömür boyu kullanım satın alsanız dahi, bir bilgisayardan lisansınızı başka bir bilgisayara en fazda beş defa taşıyabiliyorsunuz.

Uygulamanın web adresi: http://www.tuneupmedia.com

 

İlk yazı: Bir “merhaba” yazısı yerine bir inceleme yazısı ile Elma Dergisi’nde daha somut bir başlangıç yapmak istedim. Uzun zamandır takip ettiğim ve içeriği ile benzerlerinden farklılaşan Elma Dergisi’ne katkıda bulunuyor olmak benim için heyecan verici. İlk yazının günahı olmazmış, arayı çok açmadan yeni yazılarla buluşmak dileğiyle.

6 YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
6 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hikmet Baş
11 yıl önce

comment image

Turgut Şimşek
Turgut Şimşek
11 yıl önce

Şuan bu uygulama The iStack Mac Bundle 3.0 paketiyle birlikte 29.99 $ alınabiliyor. İlgilenen olursa, aşağıdaki linkten bakabilir.

https://deals.cultofmac.com/sales/the-istack-mac-bundle-3-0

Justthink
Justthink
11 yıl önce

Yazınız üzerine itunes’mu düzenlemek için app store’a baktım ama maalesef çoğu kişinin verdiği yıldız ve yorumları oldukça kötü :(

Yekta Fırtına
Yekta Fırtına
11 yıl önce

Bende direk kullanmaya başladım nasıl bilmem böyle bir uygulamayı diye kendimden utandım sağolun bilgilendirme için.

necm
necm
11 yıl önce

satın aldım %60 indirimle. windows 7 core 2 duo (2 GHz) benim bilgisayar.
ama kasıyor resmen.

bu arada derleme albüm derken?

Son Yazılar