Ana SayfaDedikoduDijital Kimliğe Apple Çözümü

Dijital Kimliğe Apple Çözümü

iPhone 5S ile birlikte gelecek özelliklere dair dedikoduları duymayan kaldı mı? Sağır sultan bile NFC desteği ve parmak izi okuyucu özelliğine dair bir şeyler duymuştur.

NFC hakkında konuştuğum herkes iPhone’un dijital cüzdanımız haline geleceğini düşünüyor.

Apple’ın sektörün önde gelen parmak izi tarama cihazları geliştiricisi firmalarından birini satın alması konusunda ise iPhone’un daha güvenli bir hale geleceğini düşünenler ön plana çıkıyor.

authentec-apple-logo

Genellikle herkes çok küçük düşünüyor. Oysa biraz farklı düşünüp kombinasyonları hesaba katarsak çok daha ilginç bir şeyler bulabiliriz.

Bana göre Apple, NFC çipi ve parmak izi okuyucuyu iPhone ile birleştirerek çok daha büyük bir strateji izliyor. iPhone’u kullanarak dijital kimlik problemini çözmek!

NFC + biometrik güvenlik + kurşun geçirmez bir şifreleme ile iPhone, şifrelerin, kredi kartlarının, güvenlik sertifikalarının, kimlik hırsızlıklarının ve sıralarda beklemelerin önüne geçebilir.

Apple büyük hatta mega zorluktaki henüz çözülmemiş sorunları çok seviyor. Ve internetin bu kadar büyük bir hızla yaygınlaştığı, teknolojinin böylesine geliştiği günümüzde bile dijital kimlik sorunu hala çözülebilmiş değil.

Boston Danışma Grubu’nun tahminlerine göre 2020 yılında dijital kimlik ile oluşturulan maddi değer sadece Avrupa’da 1 trilyon doları geçecek.

Ekonomilerin ne hızla dijitalleştiğine bir bakın. Eskiden bankanızdan bir havale işlemi için ne yapmanız gerektiğini, şimdi ne yaptığınızı düşünün. Kredi kartınızı ne sıklıkla kullandığınızı, internetten yaptığınız alışverişleri düşünün.

Google+ ve Facebook sadece dijital kimliğiniz için var. Kullanıcılar arkadaşları veya aileleriyle iletişimde kalmak için sosyal ağları kullanıyorlar öyle değil mi? Her şeyinizi eklediğiniz bu sistemler sizi ailenizden daha iyi takip ediyor. Doğum bekleyen anne adaylarının Facebook’ta bebek mağazalarının reklamlarını daha sık görmeleri sizce tesadüf mü? Tekrar düşünün.

Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt, kendi ağzıyla Google+’ın oluşturulmasındaki birincil hedefin kimlik servisi olduğunu açık bir şekilde beyan etmişti.

Her iki servis de gerçek adların kullanılması konusunda kullanıcılarına bir zamanlar baskı yapmaya çalışmış ancak olumsuz sonuç almışlardı.

Bu servisler gezegenin en büyük dijital kimlik arşivleri olma yolunda hızla ilerlerken bizlerin her gün yaptığı şey bu şirketlere biraz daha yardım etmek hepsi bu.

UnknownBu ve benzeri siteler öylesine büyüdüler ki, artık Elma Dergisi dahil pek çok siteye bağlanırken bile  yeni bir kimlik oluşturmak yerine bu servislerden birini kullanıyorsanız birkaç tıklama ile sisteme dahil olabilmeniz mümkün.

Google’ın Google+ Sign-In servisi ile Facebook Connect şu sıralar sessiz ama ciddi bir rekabet halinde.

Bana kalırsa Apple, tam da sosyal ağların hata yaptığı yerde başarılı olacak.

Apple’ın sunacağı çözüm oldukça basit olacaktır. Sadece iPhone’u yetkilendirerek şifreleri hatırlamaya, kredi kartı numaralarına, fatura bilgilerine ve çok daha fazlasına elveda diyebileceğiz. Güvenlik meselesini Apple halledeceği için pek çok dijital işlemde çok daha az çaba sarf edeceğiz. Apple’ın şu pek sevilmeyen “kapalı kutu” olma özelliği yine burada işe yarayacak ve açık sistemlere göre çok daha yüksek standartlarda güvenlik vaat edecek.

iPhone’u parmak iziniz ile yetkilendirdiğinizde iPhone’unuz siz olacak ve imzanızdan, fotoğraflı kimliğinizden veya  şifreden çok daha güvenli bir mecra yaratılacak.

Günümüzde iPhone’un ekran kilidini açmak için parmağınızı sürüklediğinizde 4 haneli dijital veya daha karışık alfanumerik bir şifre ile cihaza erişebiliyorsunuz. Bunun herhangi bir ayarı da yok. Ya şifre olacak ve verinize ulaşmak için o şifreyi gireceksiniz ya da kapatacaksınız…

Parmak izi okuyucu ile bu seçenekler çok daha fazla ayarlanabilir hale gelecek. Apple’ın parmak izi okuyucu koyduktan sonra eski sistem şifre ile açılış desteğini kaldırması bile olası. Apple’ın yıllardır izlediği yol bu, yenisi varsa eskisini kim ne yapsın?

fingerprint-580-75

Apple daha sonra bu sistemi iPad ve Mac’ler için de standart hale getirecektir. Parmağınızı bir kez sürüklemeniz ile ne bir şifre ne de başka bir kombinasyona gerek kalmadan internetten alışveriş yapıp bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

Sadece NFC kullanarak bir uçak bileti almak veya aracınıza benzin doldurmak malesef mümkün değil. Sistem güvenlik nedeniyle sizden şifrenizi girmenizi isteyecektir. Ancak NFC yanında parmak iziniz gibi sadece size özel bir şey varsa tüm sistem Apple’ın yüksek güvenlik standartları çerçevesinde çalışıyorsa hayatın ne kadar kolaylaşabileceğini bir düşünün.

NFC’nin yıllardır var olduğunu ben de biliyorum. Ancak hakkında konuştuğumuz şirket daha önce var olan teknolojileri kullanılmaya hazır olduğunda yepyeni bir pazar oluşturacak kadar iyi kullanan bir şirket. Tek başına bir dijital müzik pazarı, dijital medya oynatıcı pazarı, uygulama mağazası pazarı, multitouch akıllı telefon pazarı ve dokunmatik tablet pazarını oluşturan bir şirketten bahsediyoruz.

Güvenlik konusu buradaki en önemli etken. Yıllarca Apple’ın güvenli ama çok sınırlayıcı olduğundan dem vuruldu. Apple ona izin vermiyor, bunu kullandırmıyor. Haksız mıyım? Neden peki? Düşünün…

fingerprintApple’ın yıllarca flash karşısındaki tutumunu hatırlayın. KULLANAMAZSINIZ dediler. Kullanamadık. Ne kaybettik? Bence aksine, kazandık. Üreticisi bile desteğini çekti. Android gibi açık kaynak sistem destekli cihaz üreticileri bile vaz geçti. Neden peki? Yine güvenlik. Hem Windows hem de OS X sistemlerde en çok sorun çıkartan bileşenlerden biriydi Flash. Daha hassas olan mobilde ise Apple noktayı koydu, diğerleri takip etti. Bunun yanında Apple’ın da desteğiyle HTML 5 çok daha hızlı ve güvenli bir taban olarak büyümeye devam ediyor.

Apple’ın şimdiye kadar pek çok kısıtlamasının altında hep güvenlik sorunları yattı. Kaynağı belirsiz içeriğe karşı Apple hep bir adım geride kaldı. Kimi zaman kullanıcı, kimi zaman sistem güvenliği nedeniyle Apple bir engel koydu.

Apple’ın bu güvenlik ve kararlılık kosunudaki takıntısının geleceğin dünyasında şirketi ne kadar haklı çıkarttığına hep birlikte şahit olacağımıza inanıyorum. Apple bunun için yıllardır hazırlanıyor, Passbook, Authentech şirketinin alımı hep bir ön hazırlık idi.

Apple bu teknoloji harmanını çok yakın gelecekte, belki de iPhone 5S ile birlikte hayatımıza sokmaya hazırlanıyor.

Peki siz neler düşünüyorsunuz?

6 YORUMLAR

Abone ol
Bildir
guest
6 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Oğuzhan
Oğuzhan
11 yıl önce

Evet 2 3 sene önce okumuştum, android kullanıcıları kişisel bilgilerin korunmasında ve güvenlikte sıkıntıları yaşayacaklarını öngörülmüştü, ben açık kaynaklı sistemleri güvenli görmüyorum bırakın onu jailbreak İphone bile kullanmayı benimseyemedim, güvenlik ve stabile bakımından. Tamam milyar dolarlık veri taşımıyorum ama benim için özel olan bilgilerimi 64 gb İphone’de taşıyorum, bu kadar veriyi hackerleremi
güveneceğim. Güvenlik zaafı olan bir telefonun belkide binlerce sahibi olabilir, şu an bunu kimse düşünmüyor fakat yakın zamanda çok önemli bir nokta olduğu ortaya çıkacaktır.

TenZen
11 yıl önce

Dijital bir kimliğimin olması beni ürkütüyor. Ürkütmeli. Bu iyi bir teknolojimi tartışılmalı.

Mehmet Avincan
11 yıl önce

Ürkütmeseydi yüzde elliden farkımız olur muydu? Ürkütmeli elbette. Düşündürmeli fazlasıyla. Özetle “hayatımız” iki tuş ötede… Zaten bu yüzden şimdiye kadar kimse bu sorunu çözemedi. Ürküttüğü için. Belki yeni Big Brother (yalan mı, big brother olma yolunda hızla ilerliyor :) ) buna bir çözüm bulur… Bekliyoruz sessizce ama tırnakları kemirmeye devam elbette.

engin
engin
11 yıl önce

apple iphone cok sevyorum ama 5s te cok buyuk bir yenilik beklemiyorum nfc felan gelmycek sadece işlemci ve kamera yukselcek piyasaya düşcek iphone 6 da olursa olur bnce

konya parmak izi okuma sistemleri
konya parmak izi okuma sistemleri
9 yıl önce

Böyle bir uygulamanın Apple’dan gelmesi artık hiç şaşırtmıyor.Sanırım piyasada tek olma yolunda devam edecekler.

TenZen
9 yıl önce

“konya parmak izi okuma sistemleri” biz yozgat parmak okuma sistemleri olarak applenin tekel olmasına karşı dik duruşumuzu sergiliyoruz. Bu yola kefenimizle çıktık. Parmak okuma bizden sorulur.

Son Yazılar