Ana SayfaHaberApple'ın 'tekel' politikasına sert tepki

Apple’ın ‘tekel’ politikasına sert tepki

Apple’ın dijital dergi ve gazeteler için yürürlüğe koyduğu yeni App Store satış koşulları hakkında ‘rekabete aykırılık’ şikayetinde bulunuldu.

Firma, kısa süre önce uygulamaya başladığı sistemle, iPhone ve iPad için hazırlanan dijital dergi ve gazetelere uzun dönemli aboneliğin sadece App Store’dan indirilecek uygulama içinden yapılma zorunluluğu getirmiş, abonelik bedeli üzerinden de yüzde 30 komisyon keseceğini açıklamıştı.

Karara büyük tepki gösteren yayıncılar, daha önce kendi internet siteleri üzerinden komisyonsuz satabildikleri iOS uyumlu e-dergi ve e-gazetelerin satışında Apple’a zoraki para ödemek zorunda bırakıldıklarını söyleyerek rekabet kurullarına şikayette bulundu.

Avrupalı 60 kadar gazete ve dergi yayıncısının üye olduğu Uluslararası Gazete Pazarlama Derneği, bir ortak açıklama yayınlayarak, yayıncıların Apple’a zorla yüzde 30 komisyon vermeleri durumunda yeni tekonlojilere yatıracak kaynak bulamayacakları uyarısında bulundu.

Yayıncılar iPhone ve iPad abonelik uygulamalarında harici bir link veremeyecek, tüketiciyi daha ucuz abonelik şansı bulacakları web sayfalarına yönlendiremeyecek. Apple bu sistemi ve komisyon oranını, dergi ve gazete dışındaki, örneğin müzik ve film aboneliği veren servisler için de, yakında uygulamaya koyacak.

Forrester Research araştırma firması analisti James McQuivey, Apple’ın yeni şartlarının maliyetleri çok yükselteceğini ve dijital içerik üretimine sekte vuracağın savundu. McQuivey, kamusal bedeli ne olursa olsun Apple’ın nihai amacının da zaten medyayı önemli oranda kontrol etmek olduğunu iddia etti.

ABD ve Avrupa’daki rekabet kurulları şikayetleri incelemeye alırken, Apple ‘tekelcilik’ suçlamasını reddetti ve yeni sistemin tüketici ve yayıncı için ‘yeni fırsatlar’ yaratacağını iddia etti.

Tablet ve akıllı telefon işletim sistemleri ve uygulamalarda Apple’ın en büyük rakibi konumundaki Google Android ise, Apple’dan kısa süre sonra benzer bir sistemi açıklamış, ancak uygulama içindeki harici linklere yasak getirmediği gibi, kendi komisyon oranını da yüzde 10’da tutmuştu.

Google CEO’sı Eric Schmidt, amaçlarının kar etmek olmadığını, dijital yayıncılığı desteklemek için komisyon oranını sadece kendi giderlerini karşılayacak miktarda tuttuklarını belirtmişti.(NBC)

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Son Yazılar