Fazla değil, 5 – 10 yıl öncesinden bahsederek başlamak istiyorum yazıma. Apple’ın, Macintosh’un ne olduğu konusunda ülkemizde büyük çoğunluğun hiçbir şey bilmediği günlerden… Apple markası ve Steve Jobs’un tabiri ile “taburenin en önemli ayağı” olan Macintosh ile aslında ülkemizde yıllar öncesinden tanışmış olan kişiler yok değil. Ancak markanın Türkiye’deki bilinirliğinin hızla artması ve pazarda artık varım demesi iPhone’a dayanıyor. Ülkece cep telefonlarına karşı olan zaafımızın en büyük göstergesidir bu. iPhone’un önceleri sadece belirli bir zümrenin kullanması, ardından Türkiye’de resmen satışına başlanması, nüfusunun büyük bölümü genç olan ülkemizde Apple’ın grafiğinin hızlıca yükseltmesine sebep olan en büyük etkenlerden biri.
Apple’ın diğer elektronik firmaları karşısında “farklı” duran çizgisi ve firmanın birbirinden başarılı ürünleri ard arda tüketiciyle buluşturması da diğer büyük etken.
Apple Türkiye’de yıllardır var dedim ama bilinirliği kesinlikle son zamanlarda çok ciddi bir şekilde arttı. Bu artış her gün katlanarak büyüyor. Tüketicinin markaya olan ilgisi de doğru orantılı olarak artıyor. Başarılı bir ürünü deneyen kullanıcı, markanın diğer ürünlerine de yöneliyor. Üst üste, daha önce hiç bir markada bulamadığı kalite, destek ve kolaylığı yaşayınca da ister istemez marka’nın sadık bir müşterisi haline dönüşüyor.
Apple kullanıcıları zamanla deneyimlerini, sorunlarını paylaşmak, yeniliklerden, gelişmelerden haberdar olmak vb sebeplerle yerli kaynak aramaya başladılar. Hatta Elma Dergisi’de bu kaynak yetersizliği nedeniyle kurulan bir blog, biliyorsunuz. Son birkaç yılda pek çok blog, portal, kişisel web sitesi kuruldu Apple ile ilgili. Arada sırada yararlı kaynakları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Apple ile ilgili son birkaç yılda kurulan web sitelerinin pek çoğu artık yok. Bazıları artık hiç güncellenmiyor.
Yeri gelmişken sizlere bir kaynaktan bahsedeyim. Durul.net . Durul.Net, kendi adını verdiği sitesinde, Apple’ı uç noktalarda yaşayan Durul Dalkanat’ın Apple Blogu. Durul.Net’i diğerlerinden ayıran en büyük fark, Durul’un sadece bir power user olmasından çok Türkiye’de çok az kişinin eğildiği konularla ilgilenmesi. Apple donanımlarını ve iOS / Mac OS işletim sistemlerini inceliyor, hatalar bulup raporluyor. Uygulamalar ve sistem ile ilgili podcastler hazırlayıp iTunes üzerinden kullanıcılara sunuyor. Son zamanlarda büyük ilgi duyulan iOS / Mac OS sistemleri için yazılım geliştirmeye büyük çaba harcayan Durul, Türkiye’deki en kapsamlı Xcode kaynağına sahip. İleri düzeydeki donanım / yazılım sorunları hakkında bilgi sunan, en basit oyunlardan, en karışık sistem uygulamalarına kadar incelemeler yayınlayan blog’a, podcastlere, Xcode, SDK ipuçlarına kadar uzanan içeriğe ulaşmak için vakit buldukça Durul.Net bağlantısına göz atmanızı öneririm.