Apple ve Samsung arasında uzun zamandır devam eden patent davalarının belki de en önemlisi ABD’de sonuçlandı. Mahkeme jürisi, dava sonucunda Samsung’u Apple’ın telif haklarını ihlal ederek zarara uğrattığı gereçesiyle suçlu buldu ve 1 milyar dolar tazminata mahkum etti.
Peki bu karar ne anlama geliyor? Teknoloji sektörünü nasıl etkiler? Kısa ve Uzun vadede cep telefonu ve tablet pazarında ne gibi sonuçlara yol açabilir? Bu soruların cevabını arayan The Verge sitesi, kararın olası etkilerini irdeleyen bir makale yayınladı. Uzunca makaleden dikkat çekici noktalara kendi görüşlerimi de ekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle verilen karar ile ilgili önemsenmesi gereken noktalardan en önemlisi, jürinin Samsung’un patent ihlallerinde “kasıtlı” olduğu yönünde görüş bildirmesiydi. Böylece “taklitçilik” iddiaları artık birer iddia olamaktan çıkarak tescillenmiş oldu. Açıkçası, gözle görünen kanun eliyle de onaylanmış oldu.
Tabii bu durum birkaç açıdan önemli… Öncelikle, teknoloji dünyasında yenilikçi ürünler artık kolay kolay kapanın elinde kalmayacak. Yani birilerinden bir şeyleri aşırtırken şirketler üç düşünüp bir hareket edecekler.
Bunun doğal bir sonucu olarak da teknoloji şirketleri yaratıcılığa ve inovasyona daha fazla inanıp, daha fazla yatırım yapacak. Böylece tüketiciler iyi ürünlerin kötü benzerleriyle değil, daha fazla sayıda özgün ürünle karşılaşacak.
The Verge yazarı Nilay Patel’in belirttiği gibi, bu karar aslında domino taşlarının hızla hızla düşmeye başlamasına neden olacak. Karar ile birlikte Apple, hala satışta olan ve patent ihlali yapıldığı yönünde karara varılan bazı Samsung ürünlerinin satışlarını engelleme yolunda önemli bir koz elde etmiş oldu. Artık bu yöndeki isteklerini çeşitli ülkelerin mahkemelerinde daha kolay kabul ettirebilecek. Yani kısa bir gelecekte Samsung’un bazı modellerinin satışı durdurulabilir. (Örneğin Galaxy S II gibi)
Öte yandan Samsung da jürinin kararlarını temyiz etmeye çalışacak. Bu arada iPad ile ilgili patent ihlali iddiaları red edilen Apple’ın bu konuda temyize başvurması da yakın gelecekte öngörülebilir ihtimaller arasında bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında hukuk mücadelesinin bir süre daha devam edeceği düşünülebilir.
Daha uzun vadede, Android “kullanıcı arayüzleri”nde değişiklikler görülebileceği de kuvvetli olasılıklar arasında. Hali hazırda birçok Andorid telefon üreticisi firma Apple patent koruması altında bulunan BounceBack kaydırmayı ürünlerinden uzaklaştırmış durumda. Yeni cihazlarda “Multitouch Scrolling” ve “Tap to Zoom” özelliklerinin de bu durumdan etkileneceği beklentiler arasında.
Kişisel düşüncem, kararın Samsung gibi Android telefon üreticilerini yeniliğe ve özgünlüğe zorlamasının yanı sıra Apple’ı da daha fazla yeniliği kullanıma sokma konusunda cesaretlendireceği yönünde. Çünkü artık “hırsızlık” tehdidi eskisinden çok daha az olacaktır. Yıllarca uğraşarak ortaya çıkardığınız bir yeniliğin kolay kolay çalınmayacağından emin olmak, yeniliği duyurma konusunda sizi daha cesur yapar. Düşüncem kararın Apple’ı da bu yönüyle etkileyebileceği doğrultusunda.
Açıkçası ABD mahkemelerinin verdiği bu kararın sektörün tüm markalarını inovasyona ve özgünlüğe zorlayacağını, farklılaşan ürünlerin tüketiciler için daha iyi seçim yapma şansını sunacağını düşünüyorum. Sonuçta bu karar en çok tüketicilere yarayacak.