AirPods, Apple’ın şüphesiz en çok sevilen ürünlerinden biri. Özellikle ikinci neslin sahip olduğu H1 çip sayesinde ilk nesile göre 1,5 kata kadar daha hızlı bağlanma ve yüzde 30 daha az gecikme sunması, birden çok Apple cihazı kullananlar için oldukça önemli.
Eşleştirme konusunda rakiplerine öncülük eden ürünü, eşleştirmek istediğiniz cihazın yanına getirip şarj kutusunun kapağını açmak ve cihazdan “bağlan” demek yeterli. Ayrıca Apple kimliğiniz ile giriş yaptığınız diğer cihazlar için tekrar tekrar eşleştirme yapmaya gerek kalmıyor.
Çok sayıda Apple cihazınız varsa bunlar arasında AirPods ile geçiş yapmak aslında oldukça kolay. Cihazın Bluetooth menüsünden seçmek yeterli oluyor. Ancak ya bundan daha da kolay bir yol varsa? Gün içinde defalarca kez cihazlar arasında geçiş yapıyorsanız birkaç adım ile bu işlemi çok daha hızlı yapmak mümkün.
Örneğin AirPods’unuz iPad’inize bağlıyken iPhone’unuzu elinize aldığınızda sizin belirlediğiniz herhangi bir uygulamayı açar açmaz AirPods otomatik olarak anında iPhone’a bağlansa nasıl olur? İşiniz bittiğinde de otomatik olarak iPad’e geri dönse… Kulağa hoş geliyorsa bunun için yapılacak birkaç basit adım var.
iPad – iPhone arası geçişler
1) AirPods’u sahip olduğunuz herhangi bir iOS cihaza bağlayın.
2) Cihazınızdaki “Kestirmeler” uygulamasını açın.
3) Uygulama içindeyken alt ortadaki “otomasyon” sekmesine geçip “kişisel otomasyon yarat“a dokunun
4) Aşağıya kaydırıp Ayarlar altındaki “Uygulamayı Aç“a dokunun.
5) “Seç” düğmesine dokunup açıldığında AirPods’a bağlanmayı tetiklemeyi başlatacak olan uygulamaları seçin ve “Bitti” ye dokunun.
6) Uygulamaları seçmeyi bitirdikten sonra “Sonraki” düğmesine tıklayın
7) “İşlem Ekle” düğmesine dokunun ve “Betik Oluşturma“yı seçin.
8) Menüyü aşağıya doğru kaydırıp “Aygıt” altındaki “Çalma Hedefini Ayarla” yı seçin.
9) Karşınıza çıkan ekrandan cihaz adına dokunup AirPods’u seçin (Bu adımdan önce AirPods’un halen cihazınıza bağlı olmasına dikkat edin) ve ekranın sağ üst kısmındaki “Sonraki“ne dokunun
10) Çıkan ekranda “Çalıştırmadan önce sor” seçeceğini kapatıp “Bitti” ye dokunun ve çıkan uyarıya “Sorma” deyin.
Hepsi bu. Kestirmeler uygulamasını kapatabilirsiniz, açık kalmak zorunda değil. Artık seçtiğiniz uygulamalardan birini çalıştırdığınızda betik devreye girecek ve AirPods’u başka bir cihaza bağlıysa o bağlantıyı çalıp betiğin çalıştığı cihaza bağlayacak. Bu işlemi birden fazla iOS cihazında yaparak cihaza özel uygulamalar seçip kişiselleştirmek mümkün.
Mac – iPhone / iPad arası geçiş
1) İşleme başlamadan önce “Sistem Tercihleri” altından “Bluetooth“u seçin ve “Bluetooth’u menü çubuğunda göster” seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
2) Uygulamalar / İzlenceler altından seçerek veya spotlight ile aratarak “Betik Düzenleyici” (Script editor)’ü çalıştırın.
3) “Yeni Döküman“‘ı seçin ve aşağıda verdiğim dosyayı indirip açtıktan sonra çıkan kodu kopyalayıp boşluğa yapıştırın.
4) Kod içinde yer alan “Mehmet (AirPod)” yazan kısmı kendi AirPods’unuzun adıyla değiştirmeyi unutmayın. AirPods’unuzun adını görmek için Bluetooth menüsüne bakabilirsiniz (değiştirmediyseniz isminizdir).
5) Kod içine direk klavye ile isim yazmak yerine ismi textedit uygulamasına yazıp, kopyalayıp, koddaki tırnak içinde isim olan alanı seçip öyle yapıştırmanız gerekiyor zira hatalı tırnak işareti kullanılıyor ve kod çalışmıyor.
6) Kod içindeki işlem bittikten sonra “Dosya” menüsünden “Kaydet” i seçin. Bir isim verin. Yer olarak uygulamalarınızın olduğu klasörü seçip dosya biçimini “uygulama” yapın ve “Kaydet” e tıklayın.
7) Bu adım tamamen görsel tercih meselesi ama hoşunuza gider diye eklemek istedim. Uygulamalarınız arasından verdiğiniz isimle oluşturduğunuz uygulamayı bulup sağ tıklayın ve “Bilgi Ver“i seçin.
8) Bilgi ver ekranı kenarda kalsın. İnternette “AirPods icon” yazıp görsel olarak aratın ve hoşunuza giden bir tanesi seçtikten sonra görsele sağ tıklayın ve “görüntüyü kopyala” deyin.
9) Yukarıda, 7. adımda açtığımız “bilgi ver” ekranına dönün ve uygulama adınızın solundaki simgeye bir kez tıkladıktan sonra cmd+V yapın. Bu işlem script simgesini, 8. adımda internetten bulup kopyaladığınız görsel ile değiştirmiş olmalı.
10) Artık uygulamalar klasöründen, simgesini de değiştirdiğimiz uygulamayı sürükleyip Dock’a yerleştirebiliriz. Hala açıksa betik düzenleyicisini de kapatabilirsiniz. Onunla artık bir işimiz yok.
11) Uygulamayı Dock’tan dilediğiniz zaman çalıştırabilirsiniz. İlk seferinde birkaç hata mesajı verecek ve çalışmayacaktır.
Hata Mesajlarını “Tamam” a tıklayarak kapatın.
Erişilebilirlik Erişimi başlıklı mesajda ise “Sistem Tercihler’ni Aç” ı tıklayın.
Sol alttan değişiklik yapmak için kilidi kapalıysa açın (sistem şifrenizi girmeniz gerekebilir)
Sonrasında menüden ismini verdiğiniz uygulamayı bulup (ben AirPods’a bağlan yazmıştım) yanına işaret koyun ve artık “Sistem Tercihleri” penceresini kapatabilirsiniz.
Hepsi bu. Artık dilediğiniz an hangi cihazınıza bağlı olursa olsun uygulama simgesine her tıkladığınızda Mac’iniz anında AirPods’unuzun halihazırda bağlı bulunduğu cihazdan bağlantısını kopartıp kendine bağlayacaktır. Elbette bu durum AirPods’unuzun kulağınızda olduğu durumda geçerlidir. Şarj kutusunun içindeyse işe yaramayacaktır.
Uygulama çalıştığında Bluetooth menüsünün açıldığını gözlemleyebilirsiniz ki bunu gözardı edebiliriniz.
Umarım böyle bir metod arayanlar için faydalı bir bilgi olmuştur. İşlemler uzun ve zahmetli gibi görünebilir ancak çok sayıda Apple cihaza sahip kişiler her defasında aktif bağlantıyı kesmek, yeni bağlantı için bluetooth menüsüne gidip cihazı seçip bağlamak vb adımların uzun vadede (Apple yeni işletim sistemleriyle daha kolay bir özellik sunmazsa) daha fazla can sıkıcı olabilir.
Yukarıda anlattığım şekilde adım adım uygulamanın yeterince açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. İmkan bulur bulmaz hem iOS hem Mac tarafında bu adımları gösteren bir video da eklemeye çalışacağım.