Pek çok arkadaşım, iPhone’umun pil süresinden gayet memnun olduğumu öğrendiğinde aynı tepkiyi veriyor. Ortalama bir buçuk gün rahat rahat idare ediyor ve bu süre benim için yeterli. Çoğunuz 3G veya hücresel ağ bağlantısını tamamen kapattığımı, ekran parlaklığını azalttığımı veya Wi-Fi’a bağlı değilken kapalı tuttuğumu düşünebilir. Tam aksine -beni tanıyanlar bilirler- bluetooth dahil sürekli her bağlantı noktasını açık tutar, ekran parlaklığımı da ortalamanın biraz üzerinde ayarlarım.
Telefonlarının pil ömründen, takılmalardan veya başka diğer sıkıntılardan bahseden arkadaşlarımın kullanım alışkanlıkları hakkında birkaç soru sorup cihazlarını incelediğimde hemen hemen hep aynı sorunlara denk geliyorum. Mutlaka aranızda benzer problemler yaşayanlar vardır diye tahmin ettiğimden iPhone’u iPhone olmaktan çıkartan en büyük canavara dur demenin zamanı geldi diye düşünüyorum.
Evet başlıktan da tahmin edebileceğiniz gibi iPhone’unuzu daha verimli kullanabilmeniz için yapılması gerekenlerden birisi ve belki de en önemlisi, Facebook’u engellemek.
Facebook alt tarafı bir uygulama, bana veya telefonuma ne zararı olabilir ki?
Öyle çok zararı dokunur ki, farkına bile varmazsınız. Bir arkadaşımın telefonundaki takılma probleminin tek sorumlusu oydu. Bir başka arkadaşımın telefon hafızasının tam 6 GB’ını Facebook sömürüyordu. Bunun gibi pek çok örnek var.
Peki ne yapmalıyım?
Aslında keşke tamamen hayatımızdan çıkartıp atabilsek şu lanet şeyi ama hani derler ya “onunla da olmuyor, onsuz da…”
Gün içinde ne kadar az kullanırsanız o kadar uzun batarya ömrüne sahip olursunuz. Tecrübe ile sabittir. Gün içinde neredeyse hiç kullanmadığım bir uygulamadır Facebook. Ancak kullansanız da, kullanmasanız da arka planda telefonunuzun kaynaklarını tüketiyor olabilir.
Facebook’un telefonunuzun pilinin yüzde kaçını yediğini görebilmek için;
Ayarlar / Genel / Kullanım / Pil Kullanımı
adımlarının ardından karşınıza çıkan listeden uygulamanın ne kadar pil tükettiğini gözlemleyebilirsiniz.
Bu gözlem belki daha az Facebook kullanmayı düşündürecek kadar büyük bir yüzde ile listeleniyor olabilir.
Öncelikle Facebook uygulamasının iPhone’unuzun ne kadar hafızasını kullandığını saptayın.
Sırasıyla;
Ayarlar / Genel / Kullanım / (Saklama Alanı) Alanı Yönet / Facebook
adımlarını izleyerek uygulamanın cihazınızda ne kadar alan kapladığını görebilirsiniz. Yaklaşık 80 Mb uygulama için, 150 – 200 MB ise veriler ve belgeler için kabul edilebilir. Bu değerlerin üzerindeki rakamları pek öneremeyeceğim. Zaten kıymetli ve kısıtlı hafızada Facebook’un kullandığı alanın bazı cihazlarda 5-6 GB’a kadar büyüdüğünü görmek oldukça sinir bozucu. 16 GB’lık iPhone modelleri şu an piyasada en çok bulunan modellerdir ve kullanılabilir hafızanın neredeyse yarısını bir uygulamaya ayırmak bence pek mantıklı sayılmaz.
Eğer uygulama beklediğinizden daha fazla alan kullanıyorsa uygulamayı silin ve yeniden yükleyin.
Bu, Facebook uygulamasının geliştiricileri soruna çözüm bulana kadar yapılabilecek en iyi çözüm. Bunu en azından altı ayda bir veya yılda bir kez yapmakta fayda var.
Aslında uygulamayı sildikten sonra tekrar tekrar kontrol etmekten sıkılanlar olursa diye bir çözüm önerim daha var. O uygulamayı tekrar yüklemeyin! Evet yüklemeyin. Safari ile Facebook.com adresine girip sayfayı anasayfaya ekleyerek sanki uygulama telefonunuzda yüklüymüş gibi yine kullanmaya devam edebilirsiniz. Evet bildirimleri alamayacaksınız belki ama Facebook hayatınızın vazgeçilmezi değilse bu öneriyi de değerlendirebilirsiniz.
Bunun için Safari’yi açıp;
* Facebook.com adresine gidin
* Henüz yapılmamışsa giriş yapın.
* “Paylaş” düğmesine dokunun
* Ana Ekrana Ekle
seçeneğini seçin ve uygulamaya alternatif olarak bundan sonra ana ekrandan Facebook’a direk erişebilirsiniz.
Uygulamayı silmesek ama haddini aşmasını engellesek…
Bu da bir yöntem. Özellikle arka planda uygulamanın çalışmasını engellemek büyük ölçüde pil ömrünüzü artıracak ve sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Ancak önce konum servislerini kapatarak Facebook’u kullanmasanız bile sürekli konumunuzu takip etmesinden kurtulabilirsiniz zira konum servisleri de pil tüketimini ciddi bir şekilde etkiliyor.
Bunun için sırasıyla
Ayarlar / Gizlilik / Konum Servisleri / Facebook
adımlarını izleyip Facebook’a “Asla” diyerek konumunuzu takip etmesini engelleyebilirsiniz.
Şahsen telefonumda benden habersiz tüm uygulamaların arka planda güncellenmesini kapalı tutuyorum fakat diğer uygulamalar arasından kullanmasanız dahi kendini güncel tutmak istedikleriniz varsa bu özelliği sadece Facebook için kapatabilirsiniz.
Ayarlar / Genel / Arkaplanda Uygulama Yenile
altında bulunan Facebook uygulamasının yanındaki ayar düğmesini kapalı konuma getirebilirsiniz. Dediğim gibi, ben bunu tüm uygulamalar için kapalı tutmayı daha faydalı buluyorum. Hepi topu o uygulama açılırken belki birkaç milisaniye daha geç açılıyor ama gün boyu “acaba pilim yeter mi?” derdinden beni kurtarıyor.
Son olarak Facebook uygulamasının telefonunuzdaki diğer uygulamalar ile etkileşimini de kontrol etmek isterseniz;
Ayarlar / Facebook
altında Facebook hesabınızı kullanan uygulamaları listeleyebilirsiniz. Bunlar arasından “takvimler”i devre dışı bırakmanın faydalı olduğunu okumuştum fakat doğum günleri, etkinlikler vs açısından ben açık tutuyorum.
Telefonunuzun pilinin daha uzun süre dayanması ve cihazın daha sağlıklı çalışması için yapılacaklar listesinde sadece Facebook yok elbette. Ancak yukarıdaki ayarlara göz atarak en azından bir şeyleri kontrol altında tutmak muhtemelen size gün içinde fazladan birkaç saat kazandıracaktır.
Yeri geldiğinde diğer tüyoları da paylaşmaya çalışacağım. Şimdilik Facebook uygulaması ile ilgili aklıma gelenler bu kadar. Uygulama ile ilgili alınması gereken önlemlerden sizin de aklınıza gelenler varsa yorumlar bölümünde paylaşarak bizim ve diğer okuyucuların yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Facebook uygulamasının cihazınızda ne kadar pil tükettiğini veya kapladığı alanı da yazarsanız rekorun kimde olduğunu görebiliriz :) Görüşmek üzere…
arkaplan etkinligi uygulamanin bildirim almasina bir etkisi var mi kapali tutarsam bildirim gelmeme olasiligi olup olmadigini merak ediyorum. Bildigim kadariyla sadece akisi canli tutuyor ve uygulamaya veri girisini kesmiyor ama sormak istedim?
Bildirim gelir,sürekli konum izlemesini önler.
Ben Facebook genellikle haftada bir giren biriyim o da okuduğum bölüm ile ilgili bilgilerden haberdar olmak için. Onun dışında ben Facebook’un mobil uygulamasını bile kullanmıyorum. Sadece Messenger uygulamasını kullanıyorum. Onu da şu an sildim. Konum ve arkaplanda uygulama yenileme gibi özellikler bende sürekli kapalı olmasına rağmen şarjım bir gün bile dayanmıyor. Benim telefonumda şarj tüketen uygulamalar ise sırasıyla şu şekilde; Instagram, Ana ve Kilitli Ekran, Twitter ve Safari.
Benimki de 360 MB kapladı .
Veriler onlar .
Veriler derken nerden kaplar.
Uygulamam zaten eski sürüm fb yi kaldırıp apk eski sürüm indirip girersem nolur ?