Apple markasının bu denli popüler ve sadık müşteri kitlesine sahip olmasının şüphesiz en büyük nedeni Steve Jobs’tur. Apple ürünlerinin markanın müşterileri tarafından tercih edilmesinin ardında, yalnızca ürünlerin teknik üstünlükleri ya da fonksiyonlarının değil, Steve Jobs’un oluşturduğu “felsefenin” de etkisi olduğunu düşünüyorum.
Jobs’un vefatından sonra Apple şirketini ve Jobs’un hayatını anlatan kitaplar bir bir yeniden basılmaya ve raflarda ön sıralarda yer almaya başladı. Bunların arasında Türkçe’ye çevirilen “Ben, Steve – Steve Jobs Konuşuyor“, “Steve Jobs“, “Steve Jobs – Apple“, “Ve Steve Jobs Apple’ı Yarattı” ve “Steve Jobs: Amerikalı Dahi” kitaplarını bulmak mümkün.
Ne zamandır arşivimde olup da bir türlü okuyamadığım Nasıl Steve Jobs Olunur? kitabını ise, Tim Cook’un notu sonrasında araya giren bayram tatilini de fırsat bilerek bitirmeyi başardım. Kitap aslında 2009 basımı, dolayısı ile güncel bir kitap tanıtım yazısı değil bu. Diğer taraftan halen haberdar olmayan ya da benim gibi listesinde olup da okuyacak fırsatı olmayanlar için bir hatırlatma yazısı olsun.
Kitabın içerisinde 8 bölümde Steve Jobs’un karakteri ve yaklaşımlarının Apple şirketi ve ürünlerine olan yansımasından bahsediliyor. Temel konu başlıkları; odaklanma, mükemmeliyetçilik, yalnızca en iyilerle çalışma, inovasyon ruhu, kullanıcılara verilen sınırlı kontrol gibi “ilkeler” den oluşurken, yedinci bölümün tamamı iPod’a ayırılmış. Kitabı okurken altını çizdiğim pek çok kısım oldu, telif haklarını da çiğnemeden tadımlık cümleleri aşağıda bulabilirsiniz;
- Jobs görevi devralınca Apple 40 kadar farklı ürünü –inkjet yazıcılardan Newton elbilgisayarına kadar her şeyi sattı.
- peki bir 4400 yerine neden 3400’ü tavsiye etmem gerekir diye sormaya başladım. Bir insan neden bir 7300’e değil de 6500’e geçmelidir?
- Birkaç yaratıcı insana ihtiyacınız olur ve diğerleri işin gerçekleşmesini sağlar.
- Sunumların sonunda bazen varsayımsal sorular soruyordu: “Eğer para sorun olmasaydı ne yapardınız?”
- Örneğin sevdiği bir Pilot kalemi vardı ve diğer hepsi “süprüntü”ydü. İnsanlar da ya dahiydi ya da aptal.
- Apple’daki ilkelerinden biri şudur: “Odaklanmak ‘hayır’ demektir.
- “Ekrandaki butonları o kadar güzel yaptık ki onları yalamak isteyeceksiniz.”
- Mühendisler sadece kendilerinin anlayabileceği ürünler yaratma eğilimi gösteriyorlar.
- En başından başlamaktan korkmayın. Bin programcı ve üç yıl aralıksız çalışma gerektirmiş bile olsa Mac OS X yeni baştan yapılmaya değerdi.
- Jobs’a göre, tasarım ürünün çalışma şeklidir. Tasarım, şekil değil fonksiyondur.
- İşiniz konusunda bir tutku geliştirin. Jobs’ın bir tutkusu var ve bu bulaşıcı.
Daha pek çok altını çizdiğim kısım var ama daha fazlası kitabın içeriğini burada yayınlamak olacağından bu kadarının yeterli olacağını varsayıyorum.
Bu arada kitabı e-kitap biçiminde 10 TL ye satın alıp tabletinizde, akıllı telefonunuzda, bilgisayarınızda ya da elektronik kitap okuyucunuzda okuma imkanınız olduğunu da belirteyim.
Nasıl Jobs olunur? Böyle kitap yazarsın insanlara geçirirsin, mis gibi jobs olursun. Bir eczacı jobsun ilkelerini benimsese ne olur? benimsemese ne olur? Yaratıcı bir işiniz yoksa, ya yaratıcı bir iş edinin yada bu kitabı okuyarak gereksiz hayallere dalmayın. Amaaaaa :) her şeye ragmen kitap okumak güzeldir. Haydi kardelenler okula.
Ne kadar enteresan bir bakış açınız var.. İster eczacı olsun, ister nalbur, isterse de çok uluslu bir şirkette CEO; tüm insanların Jobs gibi ‘Dünya’yı değiştirmeye hedefiyle adım atabilecek cesarete’ ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Tüm bunların başlangıç noktasında da ‘hayal etmek’ var. Bir kitaba verdiğim 10 TL sonrasında ‘geçirilmiş’ hissetmediğim için çok şanslıyım.. Size, Ahmet Şerif İzgören’in MOKS kitabını tavsiye ederim, ömür boyu kitap parasını geri ödeme garantisi veriyor :)
100 milyonda bir gerçekşen başarı öykülerini her 10 kişide 1 kişinin başına geliyormuş gibi anlatmak PAZARLAMAK sinirlerimi bozuyor. Bakıç açım bu fazlası değil. Basit bir mesleği olan insanları hayalden başka birşey satmıyan insanlar sinirimi bozuyor. Bu yazıdaki kitap piyasadaki 100 lerce saçma kişisel gelişim kitaplarından farkı yoktur.
Kişisel gelişim kitapları ile tespitinize kısmen de olsa katılıyorum. Lakin bu kitabı okumadığınız için peşin hükümlü karar verdiğinizi ya da kitabın adından etkilenerek bu sonuca vardığınızı düşünüyorum. Yazıda bahsi geçen kitap ‘nasıl zengin olunur’, ‘para kazanmak için uygulanacak 10 adım’ ya da ‘Evrenden istersen gerçekten olur’ tarzında bir kişisel gelişim kitabı değil. Elma Dergisi’ni bu kadar yoğun takip ettiğinize ve yorumlarınızla katkıda bulunduğunuza göre Apple ürünlerine ilginiz olduğunu varsayıyorum. Bu durumda Apple ürünlerinin nasıl bir ekiple, nerelere odaklanarak tasarlandığı, geliştirildiği, üretildiği konularını da içeren bu kitaba bir şans daha verebilirsiniz belki.