1) Apple, Macbook Pro Retina Display ile beklenen büyük hamleyi yaptı ve çıtayı en yukarıya koydu. Ürünler arası kıyaslama yapmayı sadece donanımdan ibaret sayan arkadaşlarımız bu duruma biraz içerlediler çünkü yeni Macbook Pro’nun başka cihazlala karşılaştırabilecekleri türden bir ekranı ve kasası yok.
2) Macbook Pro Retina Ekran ile tam anlamıyla “taşınabilir bir stüdyo” kullanıcıların beğenisine sunulmuş oldu. Sadece donanım gücünü kast etmiyorum. Çok çok güçlü donanımlı PC laptoplar da var ama neredeyse masaüstünden farksız, ağır ve hantal. Ekran çözünürlükleri yetersiz olduğundan harici mönitör desteğine ihtiyaç bırakıyorlar. Macbook Pro Retina Display yüksek çözünürlü IPS ekran ile video kurgu, çizim, imaj düzenleme vb. çalışmalar için komple bir çözüm sağladı.
3) Macbook Pro Retina Display ile önümüzdeki güncellemelere dair yol haritası da ortaya çıkmış oldu. Yeni kasanın ve retina ekranın sonraki güncellemelerde 13 inç ve 15 inç ekranda standart hale geleceğini öngörebiliriz. Bu doğrudan maliyetlerin düşmesiyle ilgili bir durum. SSD ve Retina Ekran daha makul fiyatlara indiğinde, şimdi “Retina Display” ibaresiyle satılan Macbook Pro, sadece Macbook Pro olarak karşımıza çıkacak ve kesinlikle yeni kasa 13 inç ekran büyüklüğünde de görülecektir.
4) İnce kasadan dolayı ısınma ve fan sorunu konusunda benim gibi endişe edenlerin yüreğine su serpildi. Apple fan üzerine öyle çok çalışmış ki, sanki benim yazdıklarımı okumuş da bunları yapmış. (Yeni Macbook Pro’nun Çatışma Noktası: İncelik mi Performans mı? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.) Şaka bir yana, gerçekten ince cihazı iyi soğutabilme ve fanın sessiz çalışması konusunda iyi iş çıkarmışlar gibi duruyor.
5) Apple yeni Macbook Pro güncellemesiyle Thunderbolth, SSD, Retina Ekran ve optik diskin yer almadığı ince tasarımların standartizasyonu süreci hızlandırılmş oldu.
Tanıtıldığından beri dikkatimi çekiyor acaba ben mi göremiyorum ekranın altında artık MacBook Pro yazmıyor değil mi?
Yazmıyor ve ben siz söyleyince farkettim… İlginç.
ısı transferi açısından kasasın ısınması o kadar kötü değil. çünkü kasa plastik değil. sıcaklığın hareket ettiğini düşünürsek plastiğin için hapsolmuş ortamı soğutmaktansa o sıcaklığı kasaya nüfuz etmesi daha iyidir.
ben çok zorlamıyorum gerçi ama zorladığım zaman ortaya çıkan ısınma performansa yansımıyor.
ben mi çok iyimserim yoksa? :)
Ben 2008 den beri toplasanız 6-7 kez kapattığım MacBook’umu yeterince zorluyorum. Bazen fanlar devreye girip saatlerce dönüyor, kasa ısınıyor ama şimdiye kadar herhangi bir olumsuzluğunu görmedim. Tık bile demeden yıllardır ilk günkü gibi çalışıyor.
Mehmet Avincan Bey,peki yeni işletim sistemlerini makinanızda rahat kullanabiliyor musunuz? Birde makinayı 6-7 kez kapatma dışında hep açık mı bırakıyorsunuz ya da uyku veya derin uyku (hybernation) moduna mı alıyorsunuz? Teşekkürler.
Evet. Hiç sorun olmadan kullanıyorum. 7/24 açık. Uyutmak için bir şey yapmıyorum. Arkamı dönüp giderim. Yarım saat boş kalınca uyuyor, geldigimde bir tuşla veya ekranı açınca uyanıyor. Power tuşuna basmayali oldukça uzun zaman oldu.
Bahsettiğiniz kapatmama hali pil ömrü konusunda herhangi negatif durum oluşturuyor mu?
Pil ömrüm yüzde 93. Yıllardır kullanıyorum durum bu. :)
Yazilarinizi cok guzel buluyorum Azim Bey…Mehmet Bey ve Batuhan Bey ile cok kaliteli bir yazar kadrosu olustu…Ozellikle 3.madde de ki ongoruye %100 katiliyorum..
Teşekkür ederim AppleBoy, 3. maddedeki öngörümün doğru çıkacağı konusunda iddialıyım, önümüzdeki kışı bekleyelim…
;)
Yeni Macbook pro alacaklar şu konuları unutmayın;
1. Macbook Pro’nun çözünürlüğünü göstericek. TV yok.
2. Bütün uygulamaların icon ve grafik çözünürlüğü retina değil.
3. SSD hassas bir teknoloji. Sony sırf ssd için vaio’lara disk koruma programı kuruyor. Ben ssd macbook pro ile sata macbook pro’ların uzun vadeli disk ömrünü merak ediyorum.